Notícies més llegides




+ Notícies


Catalunya

Toni Castejón: ‘Abans de la crisi sanitària ja estàvem sota mínims, i ara s’hi han de sumar els confinats i els contagiats, som els que som’

+ Notícies  -  14/04/2020  -  19:58

“Hem d’estar orgullosos de l’actitud de la gent en general durant aquest confinament”, diu el portaveu del Sindicat de Mossos d’Esquadra SAP-Fepol


Toni Castejón

Toni Castejón



Juntament amb els sanitaris o els treballadors essencials, els cossos policials esdevenen un dels altres grans protagonistes d’aquesta crisi sanitària provocada per la Covid-19. Més enllà dels controls i les sancions que interposen a qui no respecta el confinament, durant aquesta etapa de pandèmia també s’han fet habituals les seves imatges de suport al col·lectiu mèdic o de felicitacions als menuts que, donades les circumstàncies, no poden sortir de casa. I tot això ho fan, segons assenyala Toni Castejón, portaveu del Sindicat de Mossos d’Esquadra SAP-Fepol, amb unes condicions que, ni de bon tros, són les millors. “El cos ho està donant tot i en aquest sentit, com tothom, estem treballant dia a dia i esperant que aquesta situació evolucioni cap a millor”, apunta.

Com s’està vivint aquesta crisi sanitària en el cos dels Mossos d’Esquadra?

Toni Castejón. Ho estem vivint com tothom: d’una banda amb la preocupació de tot el que està passant, del volum de morts que hi ha i de les mesures per evitar els contagis, i de l’altra amb una mà al davant i l’altra al darrere pel que fa als recursos o materials de prevenció i per poder treballar amb condicions. S’està fent molt complicat, hem tingut molts companys confinats i d’altres que han donat positiu. El cos ho està donant tot i en aquest sentit, com tothom, estem treballant dia a dia i esperant que aquesta situació evolucioni cap a millor.

Parla de la manca de material. Hi ha hagut alguna evolució en aquest sentit?

T. C. Tal com hem fet públic des de l’inici de la pandèmia ens falta material. Les dues primeres setmanes van ser terribles: companys que anaven al confinament d’Igualada no disposaven de mascaretes i no teníem gel. Molts companys s’han hagut de comprar el gel hidroalcohòlic fent col·lecta comuna a comissaria i durant aquests dies també es podien veure agents anant a farmàcies o als supermercats a comprar gel o guants. La situació ha estat molt lamentable, però de mica en mica, sobretot gràcies a les donacions de la gent, ha anat millorant. Avui dia, qui no té una mascareta n’ha aconseguit una, però difícilment són les adequades, és a dir, les necessàries que calen per al nostre nivell de feina.

I pel que fa als tests?

T. C. Tot i que s’estan fent els tests a la gent que estava confinada, uns 2.000 agents, es tracta d’un tema que hem d’anar passant, com tothom, i és una de les coses que més falta fan. Actualment s’estan fent tests a un volum d’uns 40, 50 o 60 diaris, amb un gran treball de la policia científica, que és qui els fa, però realment és un aspecte que ens manca.

Com valora la resposta de la ciutadania, des d’un punt de vista global, davant d’aquesta pandèmia? 

T. C. És veritat que sempre hi ha gent que se salta les restriccions, les detencions que s’estan fent i les denúncies que s’estan posant així ho exposen, i a més les xarxes socials fa que aquests fets tinguin molta rellevància, però honestament, i tenint en compte el volum de milions de persones que hi ha tant a Catalunya com a Espanya, el percentatge de la gent que està complint és altíssim. Si un any enrere ens haguessin explicat que tothom estaria tancat a casa i que es veurien imatges de Madrid, Barcelona o Girona ben buides, crec que no s’ho creuria ningú. S’ha d’agrair l’esforç que està fent tothom, hi ha un percentatge molt elevat de gent que està complint les normes, malgrat que sempre hi haurà els que no ho fan. Hem d’estar orgullosos de l’actitud de la gent en general.

Parla d’aquestes excepcions que no respecten les normes vigents de confinament. Quins són els casos més habituals?

T. C. Estem absolutament bolcats en el control d’aquestes situacions. Hem de tenir en compte que la delinqüència normal ha baixat moltíssim: un exemple són els carteristes, ja que si no hi ha gent al carrer, si no hi ha turistes, poca feina tenen. Tot i que hem reforçat la seguretat en els comerços que sí que estan oberts, que començaven a patir robatoris a l’hora de tancar, com és el cas de les farmàcies, el que més ens trobem són persones que a hores d’ara et diuen, i això no vol dir que no ho sàpiguen, que no saben que han de dur un justificant. Des de persones que passegen el gos i viuen a quilòmetres d’on són en aquell moment fins a gent que encara ara segueix fent esport, que van a buscar espàrrecs o altres anècdotes que ens criden l’atenció.

S’ha parlat molt dels controls per evitar desplaçaments cap a les segones residències. El volum de sancionats, en aquest sentit, s’ha reduït?

T. C. Acabem de passar la Setmana Santa i hem de tenir molt clara quina és la realitat dels cossos policials: abans que aquesta crisi sanitària comencés, estàvem sota mínims. Des del SAP-Fepol ja fa anys que denunciem aquesta situació, que també afecta les policies locals, que amb les prejubilacions que es van aprovar fa un any fa que també estiguin en quadre. Si a això hi sumem els confinaments i els contagiats, som els que som, i per molts controls que fem no podem estar a tot arreu. És veritat que es continuen fent desplaçaments de cap de setmana, i això t’ho diu la mateixa gent que viu a pobles turístics, i també els que h fan en llocs no tan turístics. Estem parlant d’unes actituds absolutament denunciables, i segurament aquesta Setmana Santa hi ha hagut un repunt en aquest sentit.

La política de control i seguretat del cos dels Mossos preveu anar canviant a mesura que es produeixi la desescalada del confinament? 

T. C. Ens anem adaptant als criteris, que poden canviar d’un dia a un altre. Avui dimarts, per exemple, hi ha Mossos que han hagut d’anar a estacions de metro de Barcelona a repartir mascaretes.  És a dir, som flexibles, i a mesura que el confinament es vagi relaxant nosaltres tindrem ordres concretes de segons quines coses no vigilar-les tant o, directament, no sancionar-les. Com sempre, i això passa en qualsevol dispositiu, estem actuant amb flexibilitat tenint en compte la situació del moment.

El context de pandèmia també implica un perill potencial en altres aspectes com, per exemple, la violència domèstica. Com es controla, això?

T. C. Pel que fa a la violència domèstica és un tema que s’està seguint i treballant, ja sortiran les dades sobre això més endavant. Es van fent campanyes i es troben casos, si ja n’havíem de lamentar abans ara també en seguim trobant. A partir d’aquí, l’actuació és la mateixa: es treballa absolutament igual, és a dir, s’actua segons el protocol.

Durant aquests dies s’han fet virals imatges dels cossos policials homenatjant sanitaris o felicitant aniversaris. 

T. C. Sí, la veritat és que estem veient imatges que segurament serien impensables en altres moments. La policia té un lema, ‘Servir i protegir’, i per sobre de totes les coses som ciutadans, ciutadans que anem a una comissaria, ens posem un uniforme i sortim a treballar. Com a ciutadans, doncs, estem patint exactament igual que tota la resta: per la gent gran que tenim a casa, per si algú es posa malalt, pels confinaments…

A partir d’aquí, i de manera esporàdica, vam començar a fer accions com ara els homenatges als sanitaris amb llums i sirenes o els aniversaris dels nens. Crec que tot això ajuda, els companys ho fan amb el cor per intentar donar una alegria, per exemple, a un nen que porta molts dies tancat i no pot sortir de casa. Aquestes coses considero que són molt millors que qualsevol campanya de proximitat que a vegades es vol fer per transmetre un concepte de policia pròxima. La proximitat és això: si pots felicitar el nen, ho fas; si pots aplaudir el metge, l’aplaudeixes, i si pots ajudar una persona gran amb la compra, l’ajudes. Dins la tragèdia que estem vivint, aquests fets són bonics.


Autor: Redacció


#mossos #tonicastejon


#mossos #tonicastejon





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Alejandro Fernández

Carles Enric

Alejandro y el momento histórico

El Partido Popular ha elegido a Alejandro Fernández como su candidato para las próximas elecciones...


alt - El presidente del PP de Cataluña, Alejandro Fernández

Carles Enric

PP y Ciudadanos deben ir juntos en las elecciones

El abandono del PSOE a sus votantes para mantener a Pedro Sánchez deja a su candidatura en una posi...