Notícies més llegides




Alt Empordà


La Jonquera

Sònia Martínez: ‘A la Jonquera haurem de definir tota una sèrie d’accions per ajudar la petita empresa, però també al ciutadà’

Alt Empordà  -  19/04/2020  -  16:20

L’alcaldessa valora la resposta dels veïns del municipi durant aquesta etapa de confinament: “la Jonquera sempre ha destacat per la solidaritat davant de catàstrofes o emergències”


Sònia Martínez/ GN

Sònia Martínez/ GN



La pandèmia de la Covid-19 ha sacsejat de dalt a baix el dia a dia dels municipis catalans, però en el marc d’aquest garbuix de dimensions excepcionals hi ha una tipologia de nuclis, els fronterers, que han vist accentuats els efectes d’aquesta crisi sanitària. És el cas, per exemple, de la Jonquera, una localitat on el seu comerç està estretament lligat al client francès. “Som conscient que una vegada acabi el confinament haurem de fer front a totes les necessitats d’empreses i famílies”, explica l’alcaldessa, Sònia Martínez.

Com s'està vivint la crisi de la Covid-19 a la Jonquera?

Sònia Martínez. És una situació complexa que mai, en cap moment, pensàvem que hauríem de viure. D’una banda tenim tot el sector empresarial, que aquí a la Jonquera viu sobretot del client francès, que ho està patint de primera mà. En els supermercats, per exemple, malgrat que està permès que estiguin oberts, el 90% o 95% dels seus clients són francesos, i això ha fet que alguns hagin hagut de tancar.  I per altra banda, una gran part de l’economia de la Jonquera depèn del món del transport, i malgrat que ara continuen passant camions s’ha passat dels 8.000 diaris als 3.000, i això evidentment a les gasolineres i a les estacions de servei s’ha notat molt. Ara bé, conscients que bona part de l’economia local està lligada al món del transport, els empresaris han volgut garantir que aquesta gent que està treballant per poder-nos proporcionar les matèries de primera necessitat tinguin atenció. En un primer moment es va detectar que al llarg de l’AP-7 no hi havia ni un lloc per poder prendre un cafè calent, i des d’aquí el que fem és garantir tots aquests serveis: des de menjar calent fins a dutxes o la possibilitat de poder rentar la roba.

Més enllà dels supermercats o el transport, la pandèmia també s’ha fet notar al petit comerç.

Sònia Martínez. Sí. El petit comerç del carrer Major, que ja abans estava en hores baixes i tenia dificultats per subsistir, en molts casos ha hagut de tancar durant aquests dies, tot i que han de continuar pagant el lloguer entre altres despeses. Som conscients, per tant, que una vegada acabi el confinament haurem de fer front a totes les necessitats d’empreses i famílies, perquè ara mateix a la Jonquera la Creu Roja està repartint aliments a 150 nuclis familiars. Des de l’Ajuntament haurem de definir tota una sèrie d’accions per ajudar la petita empresa, però també al ciutadà.

Alguna d’aquestes accions ja està en marxa?

S.M. El que vam fer des d’un primer moment va ser congelar el cobrament dels impostos i les taxes que estaven previstes aquests dies, i a partir d’aquí estem estudiant una sèrie de bonificacions -des de la taxa d’escombraries fins a les ocupacions de via pública-, però hem de saber fins quan dura el confinament per saber tot el que s’haurà de bonificar. Tot això a banda de les ajudes que caldrà definir, que ja hi estem treballant, però fins que no veiem el final d’aquest túnel seran difícils d’especificar.

La pandèmia està controlada al municipi? 

S.M. Tenim les informacions que faciliten des del Departament de Salut, que indiquen que al municipi hi ha quatre persones positives. Per la població que som, uns 3.000 habitants, i tenint en compte que som un punt de pas, el nombre de casos fins aquests moments és afortunadament baix, però el cert és que des d’un punt de vista general la població ha fet molt de cas a les recomanacions que s’han anat donant.

Satisfeta, doncs, amb l’actitud dels veïns i veïnes durant aquests dies? 

S.M. Sí, la veritat és que sí. És cert que hem trobat alguns casos puntuals on no ha estat així, i que a partir de les actes que s’han aixecat hem vist que la gran majoria eren persones reincidents, però exceptuant això em sento molt orgullosa de la gent del municipi, tothom ha fet cas de totes les recomanacions. Els regidors cada dia hem contestat per telèfon, correu o xarxes socials dubtes i missatges de la població, i això demostra que els jonquerencs i les jonquerenques estan conscienciats de la situació actual. 

La Jonquera va ser un dels primers municipis a felicitar els aniversaris als més menuts. La solidaritat és més important que mai, ara?

S.M. Sí, la Jonquera sempre ha destacat per la solidaritat davant de catàstrofes o emergències. En aquest cas, i començant per la Creu Roja, que es fa càrrec de tota la distribució d’aliments, o de les voluntàries que han cosit mascaretes, des de l’Ajuntament també hem estat conscients que la mainada ho està passant malament. Si ja els adults ho passem malament, els nens i nenes encara més, i per a tots ells celebrar una festa d’aniversari és molt important. A partir d’aquí, i tenint en compte aquestes circumstàncies, si almenys podem fer que se sentin protagonistes durant uns minuts amb les felicitacions de la Policia Local i Protecció Civil, ja és una bona notícia, perquè crec que els hi donem uns instants de felicitat tot i aquest marc on ens trobem ara mateix.  

Com és el treball diari a l'Ajuntament en aquests moments? 

S.M. Per tots els ajuntaments que no treballem en el dia a dia telemàticament ha estat un gran canvi, però almenys ha estat possible executar-ho en diferents àrees. Hem reduït tota aquesta mobilitat amb el teletreball, i els que no ho poden fer per la tasca que realitzen des de cada àrea s’està preparant diferent feina, perquè el que no podem fer tampoc és aturar totes les previsions que teníem per aquest any. Tothom, d’una manera o altra, està treballant de la millor manera que es pot.

Aquesta és la pitjor crisi que ha hagut d'afrontar des que és alcaldessa?

S.M. Evidentment. Una crisi com aquesta mai ens l’havíem pogut imaginat. Sí que és cert que cada any estem preparats per emergències com per exemple el temporal Gloria, que malgrat que desborda el context habitual es poden preveure, però el cas del coronavirus és diferent. Fins i tot quan en parlaven d’Itàlia ens quedava llunyà. És una crisi molt important no només pel moment present, sinó per tot el que esdevindrà en un futur i les conseqüències que portarà.


Autor: Redacció


#lajonquera #coronavirus


#lajonquera #coronavirus





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Alejandro Fernández

Carles Enric

Alejandro y el momento histórico

El Partido Popular ha elegido a Alejandro Fernández como su candidato para las próximas elecciones...


alt - El presidente del PP de Cataluña, Alejandro Fernández

Carles Enric

PP y Ciudadanos deben ir juntos en las elecciones

El abandono del PSOE a sus votantes para mantener a Pedro Sánchez deja a su candidatura en una posi...