Notícies més llegides



+ Notícies


Barcelona

Imma Viudes: ‘Ha estat una època molt difícil pels Mossos, però l’hem sabut resoldre de manera molt eficient’

+ Notícies  -  05/06/2020  -  13:45

La portaveu del sindicat SAP-FEPOL lamenta les condicions amb les quals ha hagut de treballar el cos policial durant la pandèmia de la Covid-19


Imma Viudes

Imma Viudes



Imma Viudes




Els treballadors essencials han esdevingut els veritables fonaments de la societat per aguantar les dures envestides de la crisi de la Covid-19. Un d’aquests cossos bàsics han estat els Mossos d’Esquadra, que han hagut de batallar no només contra el nou coronavirus, sinó també davant de diversos hàndicaps severs com la manca de protecció o la dificultat d’establir una òptima conciliació laboral i familiar. “Vam treballar al peu del canó com a cos essencial que som, però amb una falta de recursos que no hauria de tenir aquest cos essencial”, explica Imma Viudes, portaveu del sindicat SAP-FEPOL.

Amb la perspectiva dels dies, com s'ha viscut el punt crític d'aquesta pandèmia al cos dels Mossos d'Esquadra?

Imma Vidues: Durant el punt més àlgid d’aquesta crisi sanitària els Mossos d’Esquadra vam haver d’esquivar molts obstacles. Per començar, ens vam veure exposats a persones que s’estaven saltant deliberadament el confinament sense una protecció adient: a vegades amb gent que podia estar contagiada i els agents no disposàvem del material per fer-hi front. Ens hi vam enfrontar amb un cert nerviosisme i amb por, pel fet de trobar-nos davant d’una amenaça nova, d’un virus del qual gairebé no es coneixia res, i amb una manca de material i molts companys i companyes confinats. No obstant això, vam treballar al peu del canó com a cos essencial que som, però amb una falta de recursos que no hauria de tenir un cos així. A tot això s’hi ha d’afegir que, com qualsevol altre ciutadà, vam tenir problemes per conciliar la nostra vida laboral i familiar, però evidentment havíem d’estar a primera línia. I, d’altra banda, a causa del teletreball que havien de fer els administratius i administratives, el funcionament ordinari de les comissaries també es va veure trasbalsat. En resum, ha estat una època molt difícil pel col·lectiu, però l’hem sabut resoldre de manera molt eficient, malgrat que hem hagut pràcticament d’improvisar.

Què se’n pot aprendre d’una situació així?

I.V.: Que de cara a futures crisis com aquestes hem de saber elaborar protocols per aquest tipus de dispositius, per tal de saber com les podem afrontar amb garanties.

El gran hàndicap ha estat la falta de material de protecció? 

I.V.: Sí, va ser un dels problemes més importants, tenint en compte que si nosaltres no estem protegits, tampoc podem protegir a la ciutadania. Estant a primera línia, com a cos essencial, evidentment s’hauria d’haver garantit millor la nostra seguretat en l’àmbit de la salut. El material va arribar, però va fer-ho tard, tot i que érem conscients que hi havia una manca d’estoc internacional i això provocava que hi hagués una autèntica carrera per aconseguir-lo. Tot i això, considerem que s’hauria d’haver previst millor aquesta situació, entre altres coses perquè ens hem trobat amb situacions inaudites: des de companys i companyes que s’han hagut de costejar el seu material fins a ciutadans que han volgut fer entrega de mascaretes higièniques confeccionades per ells mateixos. L’Administració és la primera que ha de vetllar per la salut dels seus treballadors, donat que nosaltres érem els que podíem contribuir malauradament a l’expansió d’aquesta malaltia.

Com valora el paper de la Generalitat pel que fa al suport cap als cossos policials durant aquesta crisi?

I.V.: El paper de la Generalitat i del Departament d’Interior, pel que fa als Mossos d’Esquadra, ha estat molt millorable. En aquest sentit hi ha aspectes molt importants que cal destacar, com ara la conciliació de la vida laboral i familiar de famílies monoparentals o el cas dels companys i companyes que han estat treballant malgrat ser persones d’especial sensibilitat a la Covid. Qüestions d’aquesta categoria les hem hagut de traslladar als jutjats. A banda, també hi ha hagut una sobreexposició dels agents a la transmissió del virus amb uns horaris que hem criticat, tot i que l’Administració no ha volgut escoltar les nostres propostes. Paral·lelament a tot això, també cal sumar la manca de PCRs o proves serològiques als membres del cos, o el fet que el president Quim Torra va comunicar inicialment que atorgaria una paga extraordinària als cossos d’emergència però va excloure als Mossos i Mosses, i això també va caure molt malament al cos.

Quina opinió li mereix la resposta de la ciutadania davant d'aquesta pandèmia, especialment durant el passat confinament? 

I.V.: En línies generals tothom coincideix que la resposta ciutadana ha estat molt bona i cabdal per contenir el virus, tothom era conscient de la gravetat d’aquesta crisi. Evidentment que hi ha hagut denúncies per saltar-se el confinament, per no respectar el decret d’alarma, però en línies generals la gent ho ha entès perfectament.

Ara mateix, quina és la funció del cos dels Mossos pel que fa a la Covid-19?

I.V.: Les funcions són les mateixes que al principi. En termes generals del que es tracta és de vetllar perquè tothom respecti el decret d’estat d’alarma. Ara que hi ha l’obligatorietat de dur la mascareta s’estan fent seguiments més acurats en aquest sentit, sobretot el que s’està portant a terme són amonestacions verbals, tot i que en els pròxims dies sí que se sancionaran a les persones que no la portin. D’altra banda, també cal vetllar pel tancament dels bars a les hores que corresponen o que no circulin persones en grup a hores que no estan permeses, entre altres coses.

El volum de sancions durant el procés de desescalada és el que esperàveu?

I.V.: La xifra pot semblar elevada, però entra dins la normalitat. Sí que és destacable que aquestes últimes setmanes, amb l’obertura de les fases, hem vist imatges que potser poden resultar una mica més xocants, però des d’un punt de vista global durant l’estat d’alarma la gent ha estat molt respectuosa amb el confinament.

Creu que tota aquesta situació ha servit, entre altres coses, per brindar una imatge policial més pròxima i empàtica?

I.V.: Aquests dies s’han vist imatges en les quals tothom ha tret el millor de si mateix: hem vist a la ciutadania aplaudir a sanitaris i a la resta de cossos d’emergències o a policies tocant les sirenes per felicitar els aniversaris de nens i nenes dels pobles. Per tant, dins del que és una crisi sense precedents hem pogut treure el millor d’aquesta societat, i esperem evidentment que tot això hagi servit per apropar la policia als ciutadans i ciutadanes, perquè al final nosaltres també som part d’aquesta societat.


Autor: Redacció


#mossos #sap #fepol


#mossos #sap #fepol #civid19 #catalunya





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Alejandro Fernández

Carles Enric

Alejandro y el momento histórico

El Partido Popular ha elegido a Alejandro Fernández como su candidato para las próximas elecciones...


alt - El presidente del PP de Cataluña, Alejandro Fernández

Carles Enric

PP y Ciudadanos deben ir juntos en las elecciones

El abandono del PSOE a sus votantes para mantener a Pedro Sánchez deja a su candidatura en una posi...