Notícies més llegides




Pla de l'Estany


Banyoles

Anna Tarafa: ‘L’oferta turística de Banyoles manté l’essència, està molt enfocada a la natura’

Pla de l'Estany  -  07/10/2020  -  20:27

La regidora de Promoció Econòmica, Comerç i Turisme de l’Ajuntament de Banyoles fa un balanç positiu de la temporada estival, amb una notòria presència del turisme de proximitat


Anna Tarafa

Anna Tarafa



Com la resta d’indrets d’arreu, la ciutat de Banyoles, presidida pel seu emblemàtic i bonic estany, ha viscut un estiu atípic a causa de la pandèmia de la Covid-19. No obstant això, i a diferència d’altres emplaçaments amb una oferta diferent, els atributs de la capital del Pla de l’Estany, estretament lligats amb la natura i l’esport, han esmorteït la patacada, amb el turista de proximitat al capdavant. “L’any passat el turisme de proximitat, en els períodes que oscil·len entre el juny a setembre, va suposar un 73% de total dels visitants, mentre que aquest any, entre el 15 de juny i el 31 d’agost, ens hem mogut entre el 82% i el 88% de catalans. Al setembre el percentatge encara ha pujat més, ens hem situat a una mica més del 90% del turista català”, explica la regidora de Promoció Econòmica, Comerç i Turisme, Anna Tarafa.

Com s’ha viscut aquest estiu atípic a Banyoles des d’una perspectiva turística?

El balanç és força positiu, perquè a Banyoles tenim un turisme de proximitat, i ja no només des d’aquest any, sinó ja dels últims anys. Arran de la pandèmia de la Covid ha continuat venint turista del país, un percentatge que ja normalment era molt elevat i que aquest any ho ha estat una mica més. Estem contents de la temporada que hem tingut, i a més tenint en compte que aquest 2020 hem començat la temporada d’estiu el 15 de juliol, que va ser el dia en el qual es van obrir les Oficines de Turisme a tot Catalunya.

Aquell leitmotiv de buscar el turisme de proximitat, almenys aquí a Banyoles, no s’ha fet tan necessari, doncs.

Correcte. L’any passat el turisme de proximitat, en els períodes que oscil·len entre el juny a setembre, va suposar un 73% de total dels visitants, mentre que aquest any, entre el 15 de juny i el 31 d’agost, ens hem mogut entre el 82% i el 88% de catalans. Al setembre el percentatge encara ha pujat més, ens hem situat a una mica més del 90% del turista català.

De quins llocs procedeix aquest turista català que visita Banyoles?

Hi ha hagut molt turista procedent de l’àrea de Barcelona i la seva àrea metropolitana, estem parlant de percentatges del 60% o 70%, mentre que la resta ha arribat de les comarques gironines i, en menor mesura, del territori de Tarragona i Lleida. A partir d’aquí, les dades canvien substancialment: l’espanyol i el francès, els principals mercats que segueixen el català, han baixat de manera significativa.

Amb el que diu, la davallada de turistes a causa de la Covid ha estat menys del que es pensava?

Sí, ha estat menys del que ens pensàvem, correcte. Hem de pensar que a Banyoles tenim un turisme molt d’un dia, de pernoctacions no en tenim gaires, representa un percentatge baix i no és un indicador representatiu, però la mobilitat de gent sí que ho és: a la zona del centre, parlant amb el teixit comercial, hem notat que hi havia més moviment. Què ens ha fallat? Els viatges programats, que ara mateix no n’hi ha i això provoca que no arribin autobusos. Es nota sobretot a la primavera i a la tardor, no tant a l’estiu, perquè en aquestes estacions venen visitants de l’Imserso o turistes estrangers, i el fet que no vinguin està perjudicant especialment en alguns establiments i activitats concretes.

Les propostes i activitats de caràcter turístic han hagut de canviar molt a causa del coronavirus?

L’oferta turística de Banyoles manté l’essència en un 80% o 85%, fins i tot diria en un 90%. Això és així perquè l’oferta d’activitats turístiques està molt enfocada a la natura, en espais oberts, i aquestes són les activitats que tenen més possibilitats de fer-se donades les circumstàncies, i també és el que busca el visitant a la ciutat. Sí que és cert que hem hagut d’anul·lar alguna activitat, com per exemple una visita guiada a les pesqueres de l’estany, tenint en compte que la situació no ens permetia accedir-hi a l’interior, però la resta d’activitats habituals s’estan fent, i amb bona acollida.

Iniciem la tardor, amb la temporada d’hivern a l’horitzó. Ateses les circumstàncies actuals el fet de desestacionalitzar el turisme és més important que mai?

Nosaltres continuarem treballant en aquesta línia, aquest és un tema que no es pot deixar de banda. Cal dir, però, que ja tenim un turisme bastant desestacionalitzat perquè, a diferència d’aquest any, en el qual hi ha hagut més gent al juliol i a l’agost, les èpoques de primavera i la tardor són les èpoques fortes. És a dir, quan encara no fa massa sol, o quan encara no hi ha neu al Pirineu, és quan rebem més visitants a Banyoles, on tenim un clima bastant plàcid i això precisament ens permet fer una oferta que la podem dur a terme pràcticament tot l’any. Les nostres activitats no varien massa, es facin al març, a l’agost o a l’octubre.

Aquest estiu heu presentat una marca de promoció de ciutat anomenada ‘De Banyoles’. Quins objectius té aquesta eina?

La marca ‘De Banyoles’ neix ben bé després del confinament, i malgrat que arriba acompanyada de la Covid es tracta d’una proposta que ja havíem començat a plantejar abans de la pandèmia. A Banyoles tenim un turisme molt focalitzat en la natura i l’esport, molt centrat al voltant de l’estany. Amb aquesta nova marca, i tenint en compte que ja tenim aquest element indiscutible que és l’estany, que és un reclam que hem de mantenir i preservar -sort en tenim!-, el que volem és portar al visitant que ens arriba al centre de Banyoles, també. Banyoles és una ciutat amb molta història, no és una ciutat moderna: tenim un monestir de l’època medieval o una plaça major porticada que ha estat catalogada com a Bé d’Interès Nacional, per exemple. Tot això es coneix, però es coneix poc, i amb aquesta marca, juntament amb les activitats que pretenem tirar endavant seguint totes les mesures de prevenció i seguretat, el que volem és reivindicar els atractius de la ciutat més enllà dels que ja es coneixen, amb l’estany al capdavant.

Aquest cap de setmana arriba la fira medieval Aloja. 

Exacte. L’Aloja arriba una mica reinventada: hem volgut mantenir l’essència de la fira, programant activitats dins l’entorn respectant l’ambient medieval, però també hem hagut d’adaptar, i fins i tot anul·lar, algunes activitats que no podien portar-se a terme amb totes les mesures de prevenció i seguretat que necessitem actualment. Esperem que el temps ens acompanyi aquest cap de setmana i podem portar a terme tot el que hem pogut preparar.

Un altre esdeveniment immediat és la Festa Major de Sant Martirià, que enguany arribarà sense atraccions.

Sí, sense atraccions i sense activitats itinerants, que això és el que evitem des de l’Ajuntament: tot allò que no podem controlar en aquest sentit, que pot suposar una aglomeració de gent, ho hem anul·lat perquè no podem tenir les garanties necessàries o absolutes des d’un punt de vista d’evitar el contagi de la Covid. Això ho hem fet amb algunes de les activitats de la Festa Major, però és extensible a la resta d’activitats que es fan a la ciutat.


Autor: Redacció


#banyoles #turisme


#banyoles #turisme





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Salvador Vergés / GN

Salvador Vergés

Girona necessita un bon Govern. Catalunya necessita lideratge

Un moment en què cal definir quin model de país volem per a Catalunya...


alt - Feijóo en la campaña del PP

Carles Enric

Feijóo, la duda andante

Aunque Feijóo podría ser un mejor gestor y político que su adversario, las dudas constantes le at...