Notícies més llegides




La Selva


Sant Hilari Sacalm

Aquest novembre fa tres anys de la implantació del servei de recollida selectiva de residus 'porta a porta' a Sant Hilari Sacalm

La Selva  -  01/11/2020  -  10:02

Comparant dades de fa tres anys, s'ha passat de recollir selectivament el 35% de tots els residus (2017) a recollir-ne el 83% (2019)




El canvi va venir motivat per la voluntat del consistori de millorar el triatge de residus i reduir així les tones de rebuig que acabaven a l'abocador. Fent això, aconseguíem reduir l'impacte ambiental, reaprofitar i gestionar millor els recursos i complir amb els objectius de reciclatge exigits a nivell europeu i català, que establien que l'any 2020 els municipis havien de recollir selectivament el 60% del total dels seus residus.

Comparant dades de fa tres anys, s'ha passat de recollir selectivament el 35% de tots els residus (2017) a recollir-ne el 83% (2019), dades de l'Agència de Residus de Catalunya que engloben la recollida porta a porta i la deixalleria. És una molt bona dada, que ens situa entre els municipis que més reciclen de tot Catalunya.

Les dades ens mostren dues dades positives:

La població ha reduït la generació de rebuig, passant de 1.635 tones (65% del total de residus) a generar-ne només 499 tones (17% del total). S'observa que el que abans anava a parar a rebuig, avui es redistribueix entre les fraccions que corresponen.

Aquest esforç, a banda del benefici ambiental, reporta un estalvi econòmic. Doncs any rere any, l'entrada de residus a abocador té un cost més elevat, fet que s'acaba traslladant a les taxes municipals. És per això, que els dos darrers anys s'ha pogut congelar la taxa d'escombraries.

S'ha millorat la separació de la fracció orgànica i vegetal de la resta de fraccions. Hem passat d'una correcta separació de 277 tones (11% del total de residus) a separar-ne 904 tones (31% del total).

Aquesta fracció és una de les més importants, ja que si arriba al medi, es degrada i provoca problemes de lixiviats i contaminació del sòl i les aigües. A més, és una de les fraccions que es pot reaprofitar més fàcilment mitjançant el compostatge o les plantes de digestió anaeròbia, i obtenir compost que pot ser utilitzat com a adob orgànic i també, en el cas de les plantes de digestió anaeròbia, biogàs.

Per contra, una dada no tan bona és que hem augmentat un 16% la generació total de residus. Actualment cada persona genera 1,42 kg de residus al dia. Malgrat això, s'està lleugerament per sota de la mitjana de Catalunya amb 1,44 kg / hab. i dia.

Tot i aquests bons resultats, des de l'ajuntament volen seguir treballant per millorar el sistema i prevenir la generació de residus.

A banda, aquest mes de novembre i coincidint amb la celebració de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus (del 21 al 29 de novembre) està previst:

Començar els Tallers de reutilització a la Deixalleria, dur a terme activitats relacionades amb la prevenció de residus amb els centres educatius del municipi, i Celebrar els tres anys del porta a porta amb una activitat el diumenge 22 de novembre durant les hores del mercat al davant de Can Rovira: "la ruleta dels envasos". On pots anar a aprendre, tot jugant, més coses sobre el reciclatge dels envasos alhora que podràs guanyar diferents articles reciclats, reciclables i recicladors.



#santhilari


#santhilari





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Alejandro Fernández

Carles Enric

Alejandro y el momento histórico

El Partido Popular ha elegido a Alejandro Fernández como su candidato para las próximas elecciones...


alt - El presidente del PP de Cataluña, Alejandro Fernández

Carles Enric

PP y Ciudadanos deben ir juntos en las elecciones

El abandono del PSOE a sus votantes para mantener a Pedro Sánchez deja a su candidatura en una posi...