Notícies més llegides




+ Notícies


Torroella de Montgrí

Els caganers de Fernando Simón, Pau Donés, Koeman i Biden arriben a les principals fires de Nadal de Catalunya i Andorra

+ Notícies  -  26/11/2020  -  15:26

Les novetats de l'empresa gironina Caganer.com es podran trobar fins a finals de desembre a fires i mercats de Nadal de Barcelona, Andorra, Granollers i Figueres


Caganers

Caganers



Caganer.com estarà present a cinc fires i mercats de Nadal de Catalunya i d’Andorra entre aquest novembre i desembre. La col·lecció de caganers -entre els quals novetats d’aquest any com el de Fernando Simón, Pau Donés, Ronald Koeman, Joe Biden i polítics i sanitaris amb mascareta- es trobaran a Barcelona (Fira de Santa Llúcia i Fira de la Sagrada Família), Andorra, Granollers i Figueres.

Les dues fires de Nadal de Barcelona per trobar els caganers de Caganer.com -empresa familiar i amb una trajectòria de 28 anys- començaran aquest cap de setmana. Demà, divendres 27, s’iniciarà la Fira de Santa Llúcia a l’avinguda de la Catedral, que celebra el seu 234è aniversari i on Caganer hi tindrà cinc parades (números 20, 25-26, 65, 82 i 106). L’endemà, dissabte 28, es posarà en marxa la Fira de la Sagrada Família, situada al carrer Mallorca amb Sicília. Ambdues fires estaran obertes fins el 23 de desembre. A Barcelona, entre el 7 de desembre i el 5 de gener els caganers també es podran trobar al nou estand que l’empresa tindrà al centre comercial L’Illa Diagonal.

Aquest divendres també començarà la fira del Poblet de Nadal d’Andorra la Vella, fins el 27 de desembre. A partir de la setmana que ve serà el torn de Granollers (del 30 de novembre al 24 de desembre), amb la Fira de Pessebres i Ornaments de Nadal a les places de la Porxada i de l’Església. I a partir del 3 de desembre (i també fins el dia 24) Figueres acollirà el Mercat de Nadal a la Rambla.

A més de les fires de Nadal, durant aquest període la botiga que Caganer.com té a Torroella de Montgrí (Empordà) estarà oberta de dilluns a divendres (de 9 a 18 h) i els dissabtes (de 10 a 13 h i de 16 a 18 h).

Arran de la suspensió d’alguna fira de Nadal per la pandèmia de la COVID-19, Caganer ha potenciat la venda online a través de www.caganer.com, des d’on envien figures a tot el món. La de Sabadell és una de les fires on no hi assistiran després de 25 anys seguits i des de Caganer animen als assistents habituals d’aquesta zona que comprin els seus caganers a Granollers o per Internet.

Nous caganers amb mascareta

Caganer.com ha elaborat per aquesta temporada 2020-2021 una trentena de noves figures de fang que una vegada més converteixen personatges famosos del món de la política, artístics, esportius o de la ficció, en caganers. Al grup selecte de personatges amb caganer hi ha entrat el metge epidemiòleg Fernando Simón, que aquest 2020 s’ha donat a conèixer per les seves aparicions com a portaveu del Ministeri de Sanitat de la pandèmia del coronavirus. En l’àmbit esportiu, dues de les principals novetats del futbol dels darrers mesos al FC Barcelona han estat el fitxatge de l’holandès Ronald Koeman com a entrenador i la irrupció del joveníssim davanter Ansu Fati al primer equip. També en clau blaugrana, hi ha el caganer d’una de les futbolistes del Barça amb més anys al primer equip, Alexia Putellas, destacada migcampista del panorama actual europeu. Caganer.com ha volgut dedicar una de les figures al cantant barceloní Pau Donés, de Jarabe de Palo, que va morir al juny -anys enrere, l’empresa gironina havia homenatjat Montserrat Caballé i David Bowie. Seguint la línia musical, també entren en escena Lemmy Kilmister (Motörhead), mort al 2015, Gene Simmons (Kiss) i Angus Young (AC/DC), i en l’apartat artístic destaca qui va ser el pallasso català més universal, Charlie Rivel.

En política, aquest cop ha estat el torn de Joe Biden, candidat a les eleccions americanes. S’ha creat la seva figura amb mascareta i sense. La peça de roba característica durant la pandèmia també s’ha col·locat a altres polítics i personatges internacionals ja creats anteriorment, com Pedro Sánchez, Angela Merkel, Emmanuel Macron, Donald Trump, Vladímir Putin, Boris Johnson, Xi Jimping, Justin Trudeau i la reina Isabel II.

En cinema, s’ha apostat pel pallasso de terror It (conegut per Pennywise); per Hermione Granger, personatge de Harry Potter; i per la bruixa malvada Maléfica. També hi tenen lloc superherois i protagonistes literaris, de còmics i de pel·lícules infantils com Pippi Långstrump (Pippi Calzaslargas), creada per l’escriptora sueca Astrid Lindgren;  Lobezno (Wolverine), ideat per Marvel Comics; Miguel Rivera, del film Coco, i la versió augmentada de Son Goku i la figura del Follet Tortuga, de la sèrie Bola de Drac.

Aquesta temporada s’han afegit més perfils dedicats al món de les professions, com els de mag, barber i infermer. Al maig passat, s’havien actualitzat les figures de metge i pagès català amb les mascaretes quirúrgiques i guants per a la prevenció del coronavirus. Completen les figures d’aquesta temporada de Caganer.com el caganer d’embarassada i els del món esportiu com el de la tennista i àrbitre de futbol.

Rosalía, La Casa de Papel i Puigdemont, els més venuts el 2019

 Caganer.com compta amb prop de 530 peces de figures de caganers. A l’hivern passat, les peces més venudes van ser les de la cantant Rosalía, els personatges de la sèrie de televisió La Casa de Papel i el polític Carles Puigdemont, que ja forma part dels caganers més venuts juntament amb els de Barack Obama, Donald Trump i Leo Messi, a més del clàssic caganer amb barretina. Durant el mes de desembre de l’any passat, es van esgotar algunes figures en fires de Nadal catalanes on Caganer.com venia les peces i davant les peticions les van anar repostant a poc a poc, ja que s’elaboren artesanalment, una a una. El top10 de caganers famosos més venuts de la temporada  passada el van completar els polítics Donald Trump, Boris Johnson i Oriol Junqueras, l’artista mexicana Frida Kahlo, l’activista mediambiental sueca Greta Thunberg, la figura de còmic del superheroi Deadpool i els clàssics tió i Pare Noel.

Caganers creats al seu taller i amb fang de proximitat

 Els caganers de Caganer.com tenen el distintiu oficial de Producte Artesà Qualificat (PAQ), que atorga el Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya. Alós explica que «són figures fetes per nosaltres mateixos, pintades aquí a casa i amb productes de proximitat, ja que, per exemple, el fang prové de la Bisbal d’Empordà. Som molt curosos i busquem que les figures cada cop tinguin més qualitat».

En la tradició dels pessebres catalans, el caganer és una figura entranyable, ineludible i respectada. Ja al segle XVIII, no hi havia pessebre sense caganer perquè es creia que posar-lo portava sort, salut i tranquil·litat, i adobava la terra del pessebre per l’any següent.  L’empresa Caganer.com, de la família Alós-Pla, es manté fidel a aquesta tradició, i des de 1992 elabora artesanalment diversos caganers populars. Durant els darrers 28 anys, cada temporada ha creat noves figures que homenatgen personatges famosos, reals i de ficció. Les seves representacions de fang no pretenen ser una burla, sinó un tribut. Ja des dels inicis Caganer.com va fixar-se l’objectiu de donar a conèixer la cultura catalana arreu del món i ho aconsegueixen any rere any a través de la creació de figures de personatges coneguts a diferents països, especialment polítics i esportistes.

Caganer.com experimenta una creixent internacionalització i des del seu web, www.caganer.com, distribueix caganers a tot el món. Al 2000 va ser de les primeres empreses catalanes a crear una botiga online i actualment el seu catàleg compta amb prop de 550 peces. Aquesta àmplia col·lecció es pot veure a la sala d’exposicions permanent situada a la seu de l’empresa, al número 11 del carrer Francesc Macià, de Torroella de Montgrí. Marc Alós considera que «s’ha aconseguit que el caganer sigui conegut a arreu del món, els mitjans de comunicació hi han ajudat molt, però encara queda feina per fer. Abans, que una figura de caganer estigués a les botigues de souvenirs era molt estrany; ara és una realitat».


Autor: Redacció


#caganers


#caganers





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Alejandro Fernández

Carles Enric

Alejandro y el momento histórico

El Partido Popular ha elegido a Alejandro Fernández como su candidato para las próximas elecciones...


alt - El presidente del PP de Cataluña, Alejandro Fernández

Carles Enric

PP y Ciudadanos deben ir juntos en las elecciones

El abandono del PSOE a sus votantes para mantener a Pedro Sánchez deja a su candidatura en una posi...