Notícies més llegides



Baix Empordà


Platja d'Aro

Maurici Jiménez: “Preveiem tenir un estiu que funcionarà”

Baix Empordà  -  28/04/2021  -  19:09

L’alcalde de Castell-Platja d’Aro i S’Agaró augura també una temporada estival de “propostes mixtes”


Maurici Jiménez - Ajuntament de CPS · Jordi Geli

Maurici Jiménez - Ajuntament de CPS · Jordi Geli



En un municipi com Castell-Platja d’Aro i S’Agaró abocat al sector serveis, especialment als serveis d’àmbit turístic, la crisi derivada de la pandèmia de la Covid-19 ha causat veritables estralls. És per això que la temporada estiuenca esdevé més important que mai, i més tenint en compte l’optimista precedent de fa només uns dies, tal com assenyala l’alcalde, Maurici Jiménez: “Hem de tenir en compte les xifres de Setmana Santa: enguany hem estat un 14% per sobre amb dades absolutes amb comparació a l’any 2019, cosa que significa que hem rebut gairebé 40.000 persones més que en un any on no hi havia pandèmia”.

Com està evolucionant el ritme de vacunacions a Castell-Platja d’Aro i S’Agaró? 

Estem amatents en veure com evoluciona la vacunació. Per part de Salut se’ns diu que evoluciona seguint el que està previst, amb tots els ets i uts que coneixem sobre les interrupcions en les fabricacions, però en tot cas sabem que els marges d’edat que s’han anat obrint en la vacunació han anat avançant: persones més grans de 80 estan vacunats, així com funcionaris, professors, persones que tenen cura d’avis i àvies… Esperem que el ritme de vacunacions augmenti en les pròximes setmanes, i des de Salut ens diuen que durant els mesos de maig i juny aquesta evolució augmenti, la qual cosa ens permetria arribar a l’estiu amb uns índexs de vacunació elevats.

Ara mateix, quin context epidemiològic té el municipi?

Epidemiològicament hem de tenir en compte que quan veiem les dades diàries de l’evolució de la pandèmia, les dades canvien molt si es mira en clau municipal, almenys en un municipi com el nostre. Tenim 11.000 persones censades, de les quals hi vivim al llarg de l’any unes 6.000 o 7.000, i això fa que en el moment que aparegui un petit brot que afecti quatre o cinc persones les dades es puguin disparar d’una setmana a l’altra. És per això que nosaltres estem molt més amatents a les dades genèriques d’àmbit català, que són molt interessants per observar com evoluciona el nostre territori amb una mirada àmplia i per veure quina relació tindrà precisament el territori amb relació al turisme estranger.

Des de l’Ajuntament s’han anat projectant ajudes i ajustaments del pressupost per ajudar a la ciutadania, ha estat suficient?

Vam intentar, en primera resposta, renegociar un pressupost que havia de variar en prioritats. Primer, perquè havia de tornar a l’estabilitat una situació que no ho era: van variar els ingressos i, per tant, s’havien de variar les despeses, cosa que comporta la renegociació de préstecs. En segon lloc, vam canviar les prioritats i l’atenció que havíem de dedicar a famílies i veïns va ser molt important, i és per això com vam veure com es duplicaven les necessitats en àrees tan sensibles en el marc dels Serveis Socials com són els àpats a domicili, el Banc d’Aliments o les ajudes al lloguer i a les despeses energètiques. El 2020 vam fer una aposta molt important en ajudes, sí, però no només en l’àmbit familiar, sinó que també vam intentar fer el que vam poder en l’àmbit empresarial, on tenim les capacitats que tenim com a administració local: vam tirar a la baixa amb relació a les ocupacions de la via pública i a la recollida de residus o vam activar ajudes per poder impulsar tota la normativa sanitària al voltant de la Covid.

En el cas d’un municipi abocat als serveis, el repte deu haver estat encara més majúscul.

Ha estat un repte molt gran perquè hi havia activitats econòmiques on podíem ajudar, abordant problemàtiques que podien arribar a tenir solució: si la restauració tenia menys aforament, podíem donar més espai; si al comerç li faltava seguretat, podíem activar una sèrie d’ajudes per a l’activació d’aquesta seguretat... Però malauradament, si el turista no viatja la gent no s’allotja en un hotel, i si el sector de l’oci nocturn està tancat la gent que treballa en bars musicals o discoteques no treballa. En definitiva, hi ha àmbits on hi hem pogut intentar ajudar, i d’altres en els quals des de l’àmbit local no hi hem pogut fer res.

Disposeu de dades que exemplifiquin la patacada, o no, del sector serveis a Castell-Platja d’Aro i S’Agaró?

És molt aviat per dir-ho, principalment perquè en un municipi com el nostre, eminentment de serveis i sobretot de serveis turístics, és a l’inici de les temporades quan s’observa quina ha estat la sotragada real que ha provocat l’hivern. Un hivern normal ja porta canvis al nostre municipi, i un hivern com el que acabem de passar estem segurs que en portarà més. S’activen llicències, observem compres i vendes i també veiem persianes abaixades, i per tant som coneixedors que hi ha hagut activitats que han cessat aquest hivern, però avui dia no sabem quantes d’aquestes activitats tornaran a reobrir més endavant, per exemple aquesta mateixa setmana, quan ha retornat la lliure circulació pel territori, que estic segur que generarà una certa il·lusió. 

Per part de la Generalitat, ha faltat comprensió en clau municipal per tal d’entendre les diferents realitats existents al territori?

Governar en l’època que ens ha tocat governar ha estat complex, i tots plegats hem hagut de prendre decisions sense moltes vegades no tenir tota la informació. Dit això, penso que en el Govern de la Generalitat li ha faltat aquesta capacitat d’interlocutar amb el territori, simplement per poder fer una dissecció del que són les decisions a prendre per donar resposta a la Covid: des del confinament fins a les actuacions per reactivar l’economia. Ha faltat això simplement per poder discernir el que és la realitat d’un territori turístic com el nostre de la realitat d’un territori de l’interior o de la realitat de ciutats mitjanes o grans de Catalunya. Ha faltat aquesta mirada territorial, que nosaltres hem intentat traslladar alguna vegada, una mirada que intenta apropar el territori i les seves singularitats a la presa de decisions.

Una d’aquestes singularitats és el potencial turístic de la Costa Brava, per exemple. Aquest estiu serà més optimista que el de l’any passat?

Nosaltres som més optimistes. Primer de tot perquè l’estiu del 2020, malgrat la gran davallada turística, el vam poder aguantar gràcies a les segones residències del mercat intern. Considerem que si en aquest 2021 hi ha aquest mercat intern, i a més a més s’hi afegeix el turista europeu, la situació serà millor. Hem de tenir en compte les xifres de Setmana Santa: enguany hem estat un 14% per sobre amb dades absolutes amb comparació a l’any 2019, cosa que significa que hem rebut gairebé 40.000 persones més que en un any on no hi havia pandèmia. Això ens ha de fer preveure que tindrem un estiu que funcionarà.

Així i tot, es preveu també un estiu adaptat.

Crec que serà un estiu de propostes mixtes. És a dir, ens trobem amb la necessitat de mantenir aquelles activitats de massa adaptades amb distanciament, a l’aire lliure i les mesures higièniques pertinents, però també intentarem, sempre que es pugui, anar normalitzant la situació. Totes les activitats que fèiem l’any 2019 i que siguin realitzables aquest 2021, les reprogramarem.  


Autor: Redacció


#platjadaro #alcalde #ajuntament #baixemporda


#platjadaro #alcalde #ajuntament #baixemporda





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Alejandro Fernández

Carles Enric

Alejandro y el momento histórico

El Partido Popular ha elegido a Alejandro Fernández como su candidato para las próximas elecciones...


alt - El presidente del PP de Cataluña, Alejandro Fernández

Carles Enric

PP y Ciudadanos deben ir juntos en las elecciones

El abandono del PSOE a sus votantes para mantener a Pedro Sánchez deja a su candidatura en una posi...