Notícies més llegides




La Selva


Sant Feliu de Buixalleu

El castell de Montsoriu acull el 29è Camp de Treball d'Arqueologia amb joves provinents d'arreu del món

La Selva  -  23/07/2021  -  14:39

Troben un pom d'espasa en el camp de treball internacional del castell de Montsoriu




Els participants del camp de treball del castell de Montsoriu han rebut aquest divendres al matí la visita del director general de Joventut, Àlex Sastre, del director de l'Agència Catalana de Joventut, Núria Ramon, de l'alcalde d'Arbúcies i president del Patronat del Castell de Montsoriu, Pere Garriga, del conseller de Cultura del Consell Comarcal de la Selva, Pere Fernàndez, del director de programes d'arqueologia de Montsoriu, Jordi Tura, entre altres representants institucionals i tècnics.

Des de la setmana passada s'està duent a terme el 29è Camp de Treball d'Arqueologia a Montsoriu, amb la participació de joves d'arreu del món: Itàlia, Mèxic, França, Grècia, Catalunya, entre altres. Els joves participants han pogut conèixer de primera mà, durant les dues setmanes que dura el camp de treball, les tècniques d'excavació arqueològica, la classificació i cronologia dels materials medievals recuperats, entre altres.

Aquest camp organitzat des de l'any 1993, compta amb la coordinació de La Petjada – Consell de Jovent d'Arbúcies, la direcció tècnica dels arqueòlegs del Museu Etnològic del Montseny i el suport de l'Ajuntament d'Arbúcies i el Patronat del Castell de Montsoriu i s'inscriu en el marc dels camps de treball de l'Agència Catalana de Joventut de la Generalitat de Catalunya. Des de l'any 1993, hi han passat més de 1.500 joves d'arreu del món.

En aquesta campanya, els treballs arqueològics es concentren en la delimitació de la zona d'entrada al recinte emmurallat exterior del castell, situat al costat de la gran torre central (de 7x6 metres) que protegia la part superior del turó, entre el castell i la torre de les Bruixes. L'excavació d'aquest accés ha permès recuperar un conjunt significatiu de materials arqueològics on destaca la troballa d'un pom de bronze d'una espasa.

Una troballa singular: un pom d'espasa

Un dels objectes recuperats en el camp de treball és un pom o contrapès de bronze d'una espasa curta ( al voltant dels 90 cm ).  La seva factura denota que es tractava d'una peça d'un cert valor, que portaria algun personatge rellevant vinculat amb el castell de Montsoriu. Segons han explicat els arqueòlogues Gemma Font i Sandra Pujadas, que dirigeixen els treballs: "Es tracta d'una troballa excepcional, donat que és molt difícil trobar aquest tipus de material en un context arqueològic."

Les dades aportades per l'excavació reforcen la imatge del gran castell inexpugnable que va descriure el cronista reial Bernat Desclot a finals del segle XIII i que definia Montsoriu "com un dels bells i nobles del món". Una fortalesa formada pels dos recintes actuals de Montsoriu, la torre de les Bruixes (situada al nord del turó) i tot el recinte emmurallat exterior, protegit per aquesta gran fortificació descoberta a la seva part central. Un conjunt de fortificacions, que configuraven un perímetre emmurallat de prop de 650 metres.


Autor: Redacció


#castell #montsoriu #laselva


#castell #montsoriu #laselva





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Alejandro Fernández

Carles Enric

Alejandro y el momento histórico

El Partido Popular ha elegido a Alejandro Fernández como su candidato para las próximas elecciones...


alt - El presidente del PP de Cataluña, Alejandro Fernández

Carles Enric

PP y Ciudadanos deben ir juntos en las elecciones

El abandono del PSOE a sus votantes para mantener a Pedro Sánchez deja a su candidatura en una posi...