Notícies més llegides



Alt Empordà


La Jonquera

La Jonquera presenta 'La Ruta dels Búnquers'

Alt Empordà  -  31/05/2022  -  17:06

L’Ajuntament de La Jonquera, amb el suport del Museu Memorial de l’Exili, ha posat en marxa un nou projecte de memòria històrica i de preservació del patrimoni local


La Ruta dels Búnquers de La Jonquera

La Ruta dels Búnquers de La Jonquera



El passat diumenge 29 de maig, la vila va acollir l’acte oficial de presentació de ‘La Ruta dels Búnquers de La Jonquera’. A les portes d’un dels búnquers que conformen la iniciativa, es va portar a terme la inauguració del nou projecte de memòria històrica i de preservació del patrimoni local. L’alcaldessa Sònia Martínez va obrir l’acte donant la benvinguda a totes les persones assistents: regidors i regidores de l’Ajuntament de La Jonquera, alcaldes dels municipis de la zona, propietaris dels terrenys on es troben els búnquers, veïns i veïnes, visitants i mitjans de comunicació.

Tot seguit, el director del Museu Memorial de l’Exili, Enric Pujol, va pronunciar unes paraules. A continuació, els experts Josep Clara, Juan Manuel Alfaro i Adela Geli van intervenir explicant diverses dades d’interès, informacions i curiositats sobre aquests elements de defensa militar. En concret, van destacar que es tractava d’uns búnquers d’autor, ja que tots ells eren diferents i presentaven petites particularitats que els feien únics i singulars. També, van detallar que es trobaven camuflats entre el paisatge formant petits turonets i sovint passaven desapercebuts.

«En total, a La Jonquera, sabem que es van arribar a construir més d’una trentena de búnquers en dues fases diferents, una l’any 1943 i l’altra entre el 1945 i el 1955. Al municipi, podem trobar búnquers per a metralladora, fusell metrallador, canó antitanc o refugi de persones. La dictadura franquista va projectar totes aquestes defenses per a frenar un possible atac procedent de França en el context de la Segona Guerra Mundial. En aquest sentit, des de l’Ajuntament, a més d’adequar els espais interiors, hem arranjat els espais exteriors, instal·lant un banc i un aparca bicicletes i convertint la zona en un bonic passeig», explica la regidora de Promoció Econòmica, Comerç i Turisme, Lluïsa Macias.

Seguidament, l’alcaldessa Sònia Martínez i la regidora de Promoció Econòmica, Comerç i Turisme, Lluïsa Macias, van obsequiar els propietaris dels terrenys on es troben els búnquers amb un llibre, un pin i les claus dels espais. Finalment, l’historiador i conservador del Museu Memorial de l’Exili, Miquel Serrano, va tancar l’acte i va convidar a les persones assistents a descobrir lliurement l’interior dels búnquers. Paral·lelament, a l’exterior, es va oferir un aperitiu i un petit refrigeri.

«Després de mesos de molta feina, actualment, es poden visitar els espais interiors de dos búnquers del municipi i treballem en l’adequació d’un tercer búnquer, que se situa al límit del municipi amb Agullana. Així mateix, hem demanat a Carreteras del Estado el dret d’ús d’un quart búnquer. Tots ells s’ubiquen a la zona dels Querols, a la part oest del municipi. Paral·lelament, estem conversant amb les persones propietàries d’alguns dels búnquers que es troben a la zona est del municipi per tal de poder ampliar la ruta», afirma Macias.

Les persones interessades a gaudir de la nova proposta hauran d’adreçar-se al Museu Memorial de l’Exili, qui gestionarà les visites guiades als espais interiors dels búnquers. Les zones exteriors dels búnquers estan obertes a tothom i la ruta està senyalitzada amb elements verticals de color groc i verd. També, a les entrades dels búnquers, s’han instal·lat uns faristols amb el nom de l’element i un codi QR per a poder aprofundir en la història i en el passat d’aquests espais i de La Jonquera.


Autor: Redacción


#lajonquera


#lajonquera





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Alejandro Fernández

Carles Enric

Alejandro y el momento histórico

El Partido Popular ha elegido a Alejandro Fernández como su candidato para las próximas elecciones...


alt - El presidente del PP de Cataluña, Alejandro Fernández

Carles Enric

PP y Ciudadanos deben ir juntos en las elecciones

El abandono del PSOE a sus votantes para mantener a Pedro Sánchez deja a su candidatura en una posi...