Notícies més llegides




+ Notícies


Llívia

El Museu de Llívia crea una exposició que mostra la transformació de la Cerdanya a través de fotografies

+ Notícies  -  28/07/2022  -  15:58

L’exposició, que s’inaugurarà el dia 6 d’agost, ha comptat amb la col·laboració destacada de l’Arxiu Comarcal de la Cerdanya




"Cerdanya Flashback, imatges d'abans i d'ara. La transformació del territori a través de la fotografia" és el nom de l'exposició que ha ideat i creat el Museu de Llívia i que ha comptat amb la col·laboració destacada de l'Arxiu Comarcal de la Cerdanya. Aquesta mostra s'inaugurarà el dia 6 d'agost, a les 19 hores, i romandrà exposada a la sala d'actes del museu fins al dia 5 de febrer de 2023.

"Cerdanya flashback, imatges d'abans i d'ara" repassa, de forma general, la història de la comarca d'aquests últims 122 anys. "Ho fem a través de la història de la comarca, narrada en primera persona per Juan Bertran, fotògraf puigcerdanenc de principis del segle XX i pioner en aquest àmbit. Aquesta veu narrativa, l'acompanyem amb imatges dels segles XX i XXI que ens serveixen per testimoniar l'evolució d'aquesta comarca, que al llarg del segle passat va patir canvis radicals i transformadors", explica el director del Museu de Llívia i comissari de l'exposició, Gerard Cunill.

"Aquests canvis els expliquem a través de quatre àmbits: urbanisme, societat, economia i comunicacions. Finalment, a tall d'epíleg, proposem una reflexió on participen les associacions Ceretània, Grup de Recerca de Cerdanya, Cerdanya acció pel Clima i Empresariat Cerdanya, pluralitzant i contraposant diverses visions de la Cerdanya, que no necessàriament són antagòniques. Tot plegat, ha de convidar al visitant a la reflexió sobre l'actualitat de la comarca", destaca Cunill.

L'exposició té un total de 122 fotografies. Han estat seleccionades representant cada un dels àmbits, mirant que fossin il·lustratives d'aquests canvis i representatives territorialment i socialment. S'ha buscat, també, que fossin documents destacats i, a la vegada, peces de valor artístic. Aquests criteris de selecció han complicat la tria, ja que s'han revisat al voltant de 15.000 imatges, bàsicament de fotògrafs cerdans. La major part de les fotografies provenen del fons de l'Arxiu Comarcal de la Cerdanya, però també n'hi ha de l'Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC), de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), de Túnels Barcelona-Cadí i del Museu de Llívia. L'exposició també inclou fotografies d'arxius personals i familiars. En aquest sentit, destacar especialment la cessió de fotografies per part de l'escriptor i col·leccionista cerdà, Martí Solé.

Fotògrafs cerdans

De la primera meitat del segle XX, moltes de les fotografies que apareixen a l'exposició són de Juan Bertran, però també hi ha autors anònims que van fer imatges de postals de la comarca. La segona meitat del segle XX, i després de la Guerra Civil, apareixen moltes fotografies de Bonaventura Isern Ginesta, anomenat Nen Mixela, fotògraf radicat a Bellver. Posteriorment, en aquesta faceta fotogràfica, se significaria Josep Bosom i Soler, pare escolapi amb una producció fotogràfica abundant i qualitativament molt bona —també hi ha fotografies seves a l'exposició—. I, finalment, les últimes dècades del segle XX i, sobretot, les primeres dues dècades del segle XXI, és un període retratat àmpliament per Emili Giménez —que va morir fa dos anys— i que també és present a la mostra. D'altres fotògrafs, de fora la comarca, coneguts, també tenen una participació en l'exposició, com Francesc Català-Roca —any precisament que es commemora el centenari del naixement del fotògraf amb una exposició dedicada a la família Català al Museu d'Història de Catalunya— Carlos Pérez de Rozas o Antoni Campañà.

El Museu de Llívia, seguint el seu pla estratègic, els estàndards i bones pràctiques de l'exposició, ha pretès fer una exposició actualitzada amb les narratives i propostes museogràfiques actuals, accessible, i lligada als seus objectius estratègics, des d'un punt de vista de la Cerdanya, de forma transfronterera, i ajudant a la reflexió i el debat al voltant de l'actualitat i les preocupacions i necessitats dels ciutadans, incentivant la participació d'aquests.

Visites comentades

L'exposició romandrà oberta fins al dia 5 de febrer en horaris habituals d'obertura del museu. Cal destacar que el museu ha disposat diferents dies d'aquest mes d'agost per fer visites comentades de l'exposició. El programa el trobeu destacat a www.museullivia.com

Els dies 10, 17 i 24 d'agost, es podrà fer aquesta visita a l'exposició, acompanyats pel director del museu. Aquesta proposta també està prevista pel dia de la inauguració de l'exposició, el dia 6 d'agost.


Autor: Redacción


#llivia


#llivia





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Alejandro Fernández

Carles Enric

Alejandro y el momento histórico

El Partido Popular ha elegido a Alejandro Fernández como su candidato para las próximas elecciones...


alt - El presidente del PP de Cataluña, Alejandro Fernández

Carles Enric

PP y Ciudadanos deben ir juntos en las elecciones

El abandono del PSOE a sus votantes para mantener a Pedro Sánchez deja a su candidatura en una posi...