Notícies més llegides




+ Notícies


Llívia

El Museu de Llívia exposarà al públic les farmacopees restaurades aquest últim any

+ Notícies  -  19/08/2022  -  17:15

La restauradora Berta Blasi, que s’ha encarregat de la recuperació d'aquests valuosos documents, ha lliurat al museu, aquest divendres, els exemplars




El Museu de Llívia exposarà al públic les quatre farmacopees que han estat restaurades aquests últims mesos en el taller de Berta Blasi (Tiana) i que, aquest divendres, han estat lliurades i retornades al museu. Són quatre volums importants i valuosos -en algun cas, exemplars poc comuns- que en el seu dia havien format part de la biblioteca de la família Esteva i que avui són custodiades i guardades a l’arxiu de la institució llivienca, junt a la resta del llegat de la farmàcia Esteva.

Els llibres han estat retornats amb una memòria que detalla el procés de restauració que s’ha practicat a cada volum. A grans trets i de forma molt genèrica: documentació, neteja, consolidació de l’enquadernació, i consolidació d’estrips. Les memòries recomanen, a més, paràmetres per a la conservació preventiva, destaca consells de manteniment i seguiment -s’hi adjunta un quadre per a futures anotacions i controls que permet saber la data i el responsable que ha fet el seguiment- i aconsella sobre la consulta i la manipulació d’aquests volums. Per completar la informació, les memòries inclouen fotografies de l’abans i els després de la intervenció de restauració.

El director del Museu de Llívia, Gerard Cunill, ha explicat que la voluntat del museu és exposar aquests i altres volums, en una exposició temporal, inicialment, per tal de donar a conèixer un fons documental que es conserva, però que té poca visibilitat. “A mig termini, ens proposem que aquest valuós patrimoni documental llivienc formi part de l'exposició permanent", afirma Cunill

Aquestes farmacopees restaurades són compendis farmacològics del segle XVIII, que en el seu conjunt reflecteixen el debat mèdic que es va produir en aquella època entre els moviments d'una farmàcia antiga i la farmacologia més moderna. Les farmacopees són volums que recullen les normes oficials de l'època pel que fa a la preparació de medicaments; expliquen la feina del farmacèutic i, fins tot, ens acosta a la mentalitat dels professionals d'aquell moment.

Aquests han estat els primers llibres que surten del museu per a ser restaurats des que el 2017 es va poder recuperar el llibre Ferrat de Llívia i el receptari de la farmàcia Esteva. El fons del Museu de Llívia consta de més de 400 volums.

La restauració de les quatre farmacopees va ser encarregada a Berta Blasi, conservadora i restauradora, amb taller a Tiana, amb una llarga trajectòria i solvència contrastada. Els quatre volums han estat aquests últims mesos al taller de Tiana i avui, ja restaurats, han recuperat el seu hàbitat natural.


Autor: Redacció


#llivia


#llivia





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Alejandro Fernández

Carles Enric

Alejandro y el momento histórico

El Partido Popular ha elegido a Alejandro Fernández como su candidato para las próximas elecciones...


alt - El presidente del PP de Cataluña, Alejandro Fernández

Carles Enric

PP y Ciudadanos deben ir juntos en las elecciones

El abandono del PSOE a sus votantes para mantener a Pedro Sánchez deja a su candidatura en una posi...