Notícies més llegides




+ Notícies


Barcelona

El sector turístic manté el repte de la seva professionalització definitiva enmig de la incertesa, segons un estudi de CaixaBank Dualitza

+ Notícies  -  23/08/2022  -  10:54

El sector seguirà creixent durant tota la dècada actual. Només en hostaleria hi haurà gairebé 138.000 oportunitats de treball




El sector turístic, un dels grans pilars de l'economia espanyola, afronta el repte de la seva professionalització definitiva que afectaria de ple a una gran part de la seva activitat enmig d'un període d'incertesa, segons reflecteix un estudi elaborat per CaixaBank Dualitza.

En concret, el sector es divideix en diversos subsectors, dels quals els més importants són les agències de viatge, els allotjaments turístics, l'hostaleria, els transports per carretera i el lloguer de vehicles.

Dos d'ells, el de restauració i hoteleria mantenen un repte pendent amb la professionalització d'una gran part dels seus treballadors, que es tradueix en què més de la meitat de les plantilles no tenen un títol adequat a l'ofici que desenvolupen, o no tenen estudis, o van completar l'ESO o van entrar després d'acabar el Batxillerat. Els tècnics d’FP representen un 20% en ambdós subsectors i els universitaris assoleixen aquesta xifra en el sector hoteler i només un 10% en el de restauració.

Per part seva, en el sector de les agències i operadors turístics s'observa una progressiva professionalització que es tradueix en una reducció dels treballadors amb nivell ESO o batxiller, i un augment dels que tenen FP de Grau Superior o estudis universitaris, que ocupen gairebé el 85% dels llocs laborals.

Els canvis detectats en la composició del treball i en el model de gestió de la qualificació es traslladen a nous requeriments en els perfils professionals tradicionals del sector, que segueixen vigents en la seva gran majoria.

L'estudi de CaixaBank Dualitza indica que la millora en el domini dels idiomes, la sensibilitat mediambiental i el maneig d'instruments digitals passen a ser elements fonamentals, a incorporar en tots els perfils professionals dirigits al sector.

Al costat d'això, la més gran exigència dels clients que esperen viure experiències atractives ha fet evolucionar el servei cap a una més elevada personalització basada en el tractament de la informació.

Aquesta tendència influeix també en la restauració, que tendeix a ampliar la seva varietat i la seva capacitat d'adaptar-se a les necessitats dels clients.

Tot això en un moment en què el turisme intenta reconfigurar la seva activitat per saber si recuperarà el model que s'havia establert abans de la pandèmia o haurà d'adequar-se a noves dinàmiques. De recuperar el model prepandèmia, el sector hauria de continuar amb molts dels desafiaments que es trobaven en ple desenvolupament com la manera de reduir l'impacte mediambiental, les expectatives d'una clientela cada vegada més envellida, la redistribució de les nacionalitats d'aquests clients o el debat sobre el cost-benefici que castiga aquells nuclis de concentració turística, segons CaixaBank Dualitza.

De fet, durant els últims anys, tot el sector ha viscut ja un procés de digitalització que afecta tots els departaments, des de la gestió de l'hotel i el procés de reserva, als cambrers en el menjador, la planificació per a la neteja de les habitacions, el manteniment…

Nous reptes per a un sector que seguirà en creixement. Només en el sector de l'hostaleria hi haurà un augment de 137.955 llocs de treball en la dècada actual, fet que suposa un augment de gairebé un 10%. La major part d'aquests llocs de treball seran per reemplaçament i es generaran fins al 2026, quan el sector anirà registrant un descens mínim però gradual.

CaixaBank Dualitza        

CaixaBank Dualitza reforça l'aposta de l'entitat per la Formació Professional i la seva modalitat dual com a part del compromís que CaixaBank manté des de la seva fundació amb els objectius socials i, en concret, amb la millora dels nivells educatius de la població. La nova marca CaixaBank Dualitza, que continua la tasca iniciada el 2016 per la Fundació Bankia per a la Formació Dual, promou aquesta modalitat educativa amb l'objectiu de prestigiar i difondre la Formació Professional al país.


Autor: Redacció


#caixabank


#caixabank





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Alejandro Fernández

Carles Enric

Alejandro y el momento histórico

El Partido Popular ha elegido a Alejandro Fernández como su candidato para las próximas elecciones...


alt - El presidente del PP de Cataluña, Alejandro Fernández

Carles Enric

PP y Ciudadanos deben ir juntos en las elecciones

El abandono del PSOE a sus votantes para mantener a Pedro Sánchez deja a su candidatura en una posi...