Notícies més llegides





+ Notícies


Torroella de Montgrí

Caganer.com celebra el 30è aniversari amb l’obertura d’una vuitena botiga i amb nous tallers artesanals a Girona, Torroella i Barcelona

+ Notícies  -  29/11/2022  -  18:59

El “Caganer Experience” consisteix en conèixer la història del caganer i pintar-ne un en una activitat de 90’ dirigida al públic infantil i adult i guiada a través d’un audiovisual en diferents idiomes


Nova botiga de Barcelona

Nova botiga de Barcelona



L’empresa gironina de caganers Caganer.com celebra el 30è aniversari, ha obert la seva vuitena botiga pròpia i ha posat en marxa nous tallers artesanals perquè el visitant visqui l’experiència de fer un caganer. Aquesta activitat té una durada de 90 minuts i es pot realitzar a la nova botiga de Barcelona, situada a la plaça de Lluís Millet, davant del Palau de la Música, i a l’establiment de Girona (C/ Argenteria) i al taller de Caganer.com de Torroella de Montgrí, on hi té la seu. El ‘Caganer Experience’ consisteix en conèixer la història del caganer i pintar-ne un de fang en una activitat dirigida al públic infantil i adult i guiada a través d’un audiovisual en diferents idiomes. Caganer.com ha inaugurat avui a Barcelona un establiment que consta de dues plantes i 140 m2. Aquest 2022 fa 30 anys que Caganer.com va començar a crear figures de caganers a mà, artesanalment, i actualment disposa de 8 establiments propis repartits entre Barcelona (5), Madrid, Girona i Torroella de Montgrí on s’hi poden trobar els 600 que tenen a la col·lecció, la majoria dels quals amb cares de personatges famosos.

La sessió del taller ‘Caganer Experience’ està guiada per ‘Salvador Galí’, un artista-actor amb aires de semblança al geni empordanès. Després de conèixer la història del caganer a través de Joan Amades, de saber quin és el procés de creació de les figures de Caganer.com amb l’escultor Marc Alós, i de saber quins són els caganers que tenen més èxit de la mà de Sergi Alós, es pot pintar la figura i emportar-la a casa.

“Després d’expandir-nos amb botigues pròpies ara donem un pas més. A la nova botiga de Barcelona, a la de Girona i al taller de Torroella de Montgrí donem l’oportunitat de pintar el típic caganer pagès català, en un espai on el participant dona un toc personalitzat a les nostres figures de fang. S’hi poden inscriure tan grans com petits, amb i sense experiència en el món de la pintura, i al final el visitant s'emporta la figura a casa”, expliquen els germans Sergi i Marc Alós, segona generació del negoci Caganer.com que va fundar la seva mare Anna Maria Pla el 1992. “Volem que els participants visquin una experiència immersiva en la figura del caganer; el taller es pot seguir en català, castellà, anglès i francès”.

Fins l’abril de 2021 Caganer.com no disposava de cap botiga pròpia i els seus caganers només es podien trobar en botigues de souvenirs, en fires i mercats de Nadal, al taller d’elaboració de Torroella de Montgrí i a www.caganer.com. Amb les botigues es pretén desestacionalitzar aquesta figura originàriament típica del Nadal i consolidar-la com un record de viatge pel visitant que ve a Catalunya. Des de l’abril de 2021 n’han obert un total de 7, de les quals, 5 a Barcelona (als carrers Portaferrissa, Banys Nous i Llibreteria, i davant de la Basílica de Santa Maria del Mar i del Palau de la Música), 1 a Madrid (C/ Mayor) i 1 a Girona (C/ Argenteria), a més de la botiga-taller que fa anys que tenen a Torroella de Montgrí. “Són les úniques botigues del món on es venen únicament caganers. Són l’oasi del caganer, on durant tot l’any s’hi poden trobar les figures que hem creat i el visitant també veu com s’elaboren i els estris que utilitzem per crear-los”, afegeixen els Alós.

A la Fira de Santa Llúcia i de la Sagrada Família de Barcelona

Aquesta època, Caganer.com també està present a fires i mercats de Nadal. A Barcelona, des del cap de setmana passat es troben a la Fira de Santa Llúcia i a la de la Sagrada Família. A la de Santa Llúcia, situada a l’avinguda de la Catedral i que celebra el seu 236è aniversari, Caganer.com hi té sis parades. El cap de setmana passat també van assistir a la fira del seu municipi, Torroella de Montgrí (Fira de Sant Andreu).

Barack Obama, Donald Trump, Carles Puigdemont i Leo Messi, els més venuts

 Caganer.com compta amb prop de 600 figures de caganers elaborades artesanalment, una a una. Els més venuts de la seva història continuen sent els de Barack Obama, Donald Trump, Carles Puigdemont i Leo Messi, a més del clàssic caganer amb barretina. Aquest any s’han creat, entre d’altres, els dels  futbolistes Robert Lewandowski (FC Barcelona) i Karim Benzema (Reial Madrid, i amb la Pilota d’Or), els polítics Giorgia Meloni (primera ministra d’Itàlia), Volodímir Zelenski (president d’Ucraïna), Alberto Núñez Feijóo (Partit Popular) i Santiago Abascal (Vox), els cantants Lady Gaga, Harry Styles i Camilo, el personatge Eleven de la sèrie Stranger Things i el periodista i streamer Gerard Romero.

Els caganers de Caganer.com tenen el distintiu oficial de Producte Artesà Qualificat (PAQ), que atorga el Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya. Marc Alós explica que “són figures fetes per nosaltres mateixos, pintades aquí a casa i amb productes de proximitat, ja que, per exemple, el fang prové de la Bisbal d’Empordà, que el tenim a 14 km. Som molt curosos i busquem que les figures cada cop tinguin més qualitat”. A mitjan d’aquest novembre, van ser reconeguts a la Nit del Comerç de Girona a la categoria de l'Art de l'Ofici, en uns premis organitzats per l’Ajuntament de Girona on es guardonen associacions de comerciants de la ciutat.

En la tradició dels pessebres catalans, el caganer és una figura entranyable, ineludible i respectada. Ja al segle XVIII, no hi havia pessebre sense caganer perquè es creia que posar-lo portava sort, salut i tranquil·litat, i adobava la terra del pessebre per l’any següent.  L’empresa Caganer.com, de la família Alós-Pla, es manté fidel a aquesta tradició, i des de 1992 elabora artesanalment diversos caganers populars. Durant els darrers 30 anys, cada temporada ha creat noves figures que homenatgen personatges famosos, reals i de ficció. Les seves representacions de fang no pretenen ser una burla, sinó un tribut. Ja des dels inicis Caganer.com va fixar-se l’objectiu de donar a conèixer la cultura catalana arreu del món i ho aconsegueixen any rere any a través de la creació de figures de personatges coneguts a diferents països. Caganer.com experimenta una creixent internacionalització i des del seu web, www.caganer.com, distribueix caganers a tot el món. Al 2000 va ser de les primeres empreses catalanes a crear una botiga online.


Autor: Redacció


#caganers


#caganers






Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - El presidente del PP de Cataluña, Alejandro Fernández

Carles Enric

PP y Ciudadanos deben ir juntos en las elecciones

El abandono del PSOE a sus votantes para mantener a Pedro Sánchez deja a su candidatura en una posi...


alt - Pedro Sánchez / PSOE

Carles Enric

¿Los socialistas, los nuevos franquistas de España?

El socialismo de Sánchez es la versión del S.XXI de las políticas de Franco...