Notícies més llegides




Política


Llançà

Núria Escarpanter: “Treballem intensivament per promoure el comerç i la gastronomia local”

Política  -  14/12/2022  -  18:01

L’alcaldessa de Llançà es mostra “optimista” de cara a la campanya nadalenca i destaca l’aposta de l’Ajuntament per fomentar la participació ciutadana  


Núria Escarpanter / GN

Núria Escarpanter / GN



Després del sotrac transversal que va suposar la pandèmia de la Covid-19, els municipis catalans van recuperant la normalitat. Ja es va veure en el passat estiu, sobretot a les destinacions turístiques, que van presentar xifres similars a les d’abans del coronavirus. Un exemple és Llançà, que darrerament ha reforçat la seva aposta cap a un turisme més familiar, tal com assenyala l’alcaldessa Núria Escarpanter: “Hi ha coses que ens estan funcionant, com per exemple aquest gran nombre d’activitats enfocades sobretot al turisme més proper i de casa: la gran majoria són gratuïtes i connecten directament amb el nostre entorn natural més pròxim. De fet, fa poc vam inaugurar una nova ruta, una ruta de pedra seca, per tal d’anar mostrant el patrimoni natural que té Llançà no només vinculat amb el mar, que també, evidentment”.

Com afronta el municipi aquesta campanya nadalenca?

Amb molt d’optimisme. De fet, amb l’associació de comerciants s’estan duent a terme diferents iniciatives: per exemple, fa poc s’ha fet un Mercat de Nadal als jardins de la Casa Marly que ha tingut una valoració totalment positiva. També hi ha previst un concurs d’aparadors o de balcons, per tal d’incentivar la gent de Llançà amb l’objectiu que, així, s’inciti l’esperit nadalenc i que això es tradueixi en un augment de les compres. Amb totes les crisis que estem patint sabem de les dificultats actuals de les famílies, però és una campanya que afrontem amb optimisme.

Enguany es vol promocionar més que mai el comerç i la gastronomia local, oi?

Sí. Des de l’Ajuntament, i sobretot des de l’Àrea de Promoció Econòmica, estem treballant intensivament en aquesta línia. Així, hi ha diferents campanyes que hem engegat per promoure el comerç a través de les mateixes compres, unes accions que tenen com a objectiu promoure aquestes botigues de proximitat. Pel que fa a la gastronomia, doncs el mateix. Sabem que és un dels nostres potencials, a Llançà es menja bé arreu i per a totes les butxaques, i per a nosaltres és fonamental ajudar la restauració mitjançant l’Àrea de Promoció Econòmica.

Anem una mica enrere: com valora aquesta temporada estiuenca postcovid? Llançà ha recuperat la tan desitjada 'normalitat'?

Crec que sí que hem recuperat la normalitat. Considero que els dos estius en els quals ens trobàvem amb pandèmia van ser més bons del que esperàvem, bàsicament perquè en aquells moments la gent tenia moltes ganes de sortir i fer coses, i el fet que no es pogués anar a l’estranger, que no es pogués viatjar fora de casa, això va fer que les persones es quedessin a prop: es podia comprovar amb l’alt nombre de clients al restaurant o en volum dels lloguers turístics, per exemple. I, si ens centrem en el passat estiu, s’ha tornat definitivament a la normalitat, sí.

Quins són els reptes turístics del municipi?

N’hi ha de diversos. Hi ha coses que ens estan funcionant, com per exemple aquest gran nombre d’activitats enfocades sobretot al turisme més proper i de casa: la gran majoria són gratuïtes i connecten directament amb el nostre entorn natural més pròxim. De fet, fa poc vam inaugurar una nova ruta, una ruta de pedra seca, per tal d’anar mostrant el patrimoni natural que té Llançà no només vinculat amb el mar, que també, evidentment. D’altra banda, també hem dut a terme ‘escape rooms’ perquè la gent pugui descobrir els entorns de la vila… En definitiva, treballem amb els mateixos objectius que tenen els pobles generalment de costa: intentar desestacionalitzar el màxim la concentració de gent. I això s’aconsegueix apostant per les activitats familiars, i no només en temporada estiuenca; treballant amb propostes relacionades sobretot amb el medi natural i mantenint el que ja ens està funcionant. 

Actualment, com es troba Llançà social i econòmicament?

A Llançà som un reflex d’allò que està vivint la societat en general. És a dir, tenim famílies que estan patint, perquè el tema laboral no és senzill: som una població costanera i sense indústria, i això fa que vivim del turisme i de l’estiu. Per tant, quan passen aquests mesos enfocats en el bon temps ens ve un període més complicat. A més, ens trobem en temporades difícils: els mateixos consums de les benzines, la llum o l’alimentació han augmentat, i això es nota, és clar. 

I què me’n pot dir de l’estat de salut de l’Ajuntament?

Tenim una economia correcta. Ara presentarem un pressupost d’uns onze milions d’euros, amb un projecte d’inversions d’un milió i escaig i un endeutament del voltant d’un trenta per cent. No estem malament: les despeses que tenim les podem anar assumint. 

I sense marxar del consistori: està satisfeta d’aquesta última legislatura? Què en destacaria i què ha quedat pendent?

En faig una valoració del tot correcte. Afrontar el problema de la pandèmia, com qualsevol altre ajuntament, ens ha suposat que molts dels projectes quedessin aturats perquè havíem de donar prioritat a la situació que vivíem. Amb relació als treballs realitzats que destacaria, doncs n’hi ha un munt: per exemple, el trasllat del casal dels avis a la Casa Marly; l’obertura i construcció d’un nou local de joventut; les millores de les entrades a la població; que Llançà tingui pistes de pàdel, o les millores que estem fent als carrers i places, entre altres. A més, també hem incidit molt en el fet que la participació ciutadana per fi aparegui a Llançà, a través de la creació dels consells territorials de barri o dels processos participatius. 

I també hi ha uns quants projectes que queden damunt la taula, sí. Per mi, el més important, és el tema de la rotonda. També és molt probable que no es pugui tirar endavant la sala polivalent, malgrat que tenim el projecte fet i acabat: el que ens falta és tornar-lo a licitar perquè ens va quedar desert (com que no els sortia a compte, les empreses llavors no s’hi van presentar), i d’altra banda també ens quedarà pendent la millora de l’entrada a la nostra vila, que consisteix a retractar la Casa Marly i ampliar aquest primer carrer que ens dona accés a la vila. 

Recentment, ha fet directes a través de xarxes socials com Instagram. Un dels reptes ha de ser l'aposta per aquesta mena de canals al servei de la ciutadania?

Sí, lligat precisament amb el tema d’acostar-nos cada vegada més a la població vaig decidir tirar endavant aquest directe, i la idea és fer-los habitualment, almenys un cop al mes.  Crec que aquest és el camí: les persones que ens dediquem a la política hem de ser cada vegada més propers a l’hora de resoldre els dubtes que puguin anar apareixent a la ciutadania. Les xarxes socials, avui dia, són un mitjà perfecte per connectar-nos amb la gent, aporten una immediatesa que és fantàstica per a tothom. Fa uns mesos també vam impulsar unes visites a la ràdio i hem creat un canal de WhatsApp, sempre amb l’objectiu d’acostar-nos a la gent del poble i de solucionar-los els dubtes i qüestions que tinguin. 

Com afronta la cursa electoral de cara a les municipals del maig?

Afronto la darrera etapa de la legislatura amb molta serenitat. Dic serenitat perquè, quan vaig iniciar la meva etapa com a alcaldessa, ja vaig dir que dos anys seria poc temps, però havia de ser un període suficient perquè la gent pogués captar el que volia dir tenir-me al capdavant de l’alcaldia. I crec que, efectivament, s’haurà vist. Com? A través de totes les iniciatives que s’han dut a terme al poble: siguin urbanístiques, socials, culturals o turístiques. Afronto les eleccions amb serenitat, sí, i amb la consciència tranquil·la, perquè amb el temps que hauré tingut considero que s’haurà pogut copsar la manera de treballar, les il·lusions i les ganes que tenim de fer moltes coses per Llançà.


Autor: Redacció


#llança


#llança





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Alejandro Fernández

Carles Enric

Alejandro y el momento histórico

El Partido Popular ha elegido a Alejandro Fernández como su candidato para las próximas elecciones...


alt - El presidente del PP de Cataluña, Alejandro Fernández

Carles Enric

PP y Ciudadanos deben ir juntos en las elecciones

El abandono del PSOE a sus votantes para mantener a Pedro Sánchez deja a su candidatura en una posi...