Notícies més llegides




La Selva


Riudellots de la Selva

La jornada tècnica del sector porcí dóna el tret de sortida a Fiporc 2016.

La Selva  -  20/02/2016  -  09:03

Durant tot el cap de setmana hi haurà activitats, tallers, demostracions i degustacions al voltant del món del porc.


Aj.Riudellots

Aj.Riudellots




Riudellots ha celebrat aquest divendres al vespre la tercera jornada tècnica per a professionals del sector porcí, emmarcada dins la programació de la tercera edició de Fiporc que tindrà lloc durant tot el cap de setmana amb una àmplia programació.

Durant la jornada s’ha presentat l’estudi “Dinàmiques socioterritorials al voltant de l’Ocupació Real de la cadena agroalimentària del porcí a Riudellots de la Selva” .

La presentació ha anat a càrrec d’Anna Roca, responsable de la Comissió Tecnicocientífica de la Fundació Agroterritori. Roca ha explicat que “es tracta d’una iniciativa per desvetllar l’impacte del potencial endogen del territori, per millorar la cooperació de les oportunitats empresarials i per orientar els perfils i models empresarials i laborals de futur amb criteris més racionals des de la perspectiva social i ambiental”.

L’estudi deixa constància de la importància dels recursos laborals del sector porcí. Els resultats obtinguts estimen que dels quatre mil ocupats totals (reals), el 70% obeeixen a requeriments de la mà d’obra directa de les indústries càrnies, mentre que un 30% conforma un bloc d’ocupats indirectes que despleguen un gruix d’activitats auxiliars i complementàries al sector carni. “D’aquestes, si bé se n’ha estudiat la concentració del polígon industrial, s’ha constatat que organitzen una xarxa d’activitats d’aprovisionament d’abast geogràfic regional i nacional, difícil d’aproximar per la seva magnitud i complexitat empresarial. Mentrestant, la fase ramadera presenta una dimensió reduïda (dues granges d’engreix i dues de recria i reproducció que venen a carnissers propers) implica a 8 persones directes i 23 d’indirectes”, tal com ha explicat Anna Roca.

El sector del porc a Riudellots de la Selva té un pes decisiu en l’economia catalana. Agrupa processos de transformació diversos: escorxadors, sales de desfer, frigorífics, integradors, elaboradors d’embotits, de precuinats, d’emmagatzematge i distribució i fins a la selecció de productes derivats. Tot i la recessió econòmica continua liderant el sector i ampliant el seu radi d’acció geogràfic. El polígon industrial de Riudellots de la Selva, estratègicament ubicat al peu de les principals vies de comunicació A-2, AP7 i C-25, a més de reunir a un sector industrial especialitzat i fortament tecnificat amb tres dels principals escorxadors de l’estat espanyol i dels punters d’Europa, aplega un conjunt d’empreses auxiliars i complementàries que proveeixen de bens i serveis (materials, eines, màquines, suport i logística) al sector de la transformació de la carn. En paral·lel, la indústria del porc a Riudellots de la Selva organitza, en bona mesura, un teixit agrosocial vital per l’economia i la cohesió de l’àrea urbana de Girona que conforma una densa i complexa estructura empresarial especialitzada en carn de porc, situat al vèrtex més oriental del clúster carni porcí català.

La Jornada tècnica també ha inclòs una ponència sobre la internacionalització com a eina de creixement a càrrec del secretari general de la Federació Catalana d'Indústries de la Carn (FECIC), Josep Collado i la ponència sobre Bioseguretat, benestar i higiene a les granges a càrrec de Joaquim Xifra, subdirector General de Ramaderia de la Generalitat de Catalunya.

La jornada ha finalitzat amb la sessió setmanal de la Llotja de Contractació de Girona que estableix els preus dels cereals i de la carn de boví a la província de Girona per a la propera setmana.

Programació de FIPORC

Degustacions, exposicions, presentacions, tallers i demostracions del procés de matança i elaboració d'embotits, entre altres activitats, formen part de l'àmplia programació per a tota la família que s'allargarà durant tot el cap de setmana amb el porc com a principal protagonista.

FIPORC disposa d'una àmplia zona gastronòmica equipada amb taules i cadires on es podrà degustar productes i derivats del porc. Des de tastets de greixons, passant per embotits de tota mena, pernils, botifarres, carn de perol, carn a la brasa, la coca de greixos de l'àvia Neus així com un ampli ventall de productes elaborats al municipi i l'arròs amb galta de porc, una de les novetats gastronòmiques d'enguany.

Demostracions

L'àrea de tast compartirà protagonisme amb l'escenari de demostracions i exhibicions del procés de matança, especejament i elaboració d'embotits a càrrec de voluntaris del poble i els comentaris del popular cuiner radiofònic Pep Nogué.

Suplement ON ROAD en directe

La programació de diumenge al migdia, inclou el Suplement ON ROAD de Catalunya Ràdio, conduït per Pep Nogué que s'emetrà en directe des de la fira.

APP FIPORC per a IOS i Android

Mitjançant l'aplicació oficial de FIPORC els visitants a la fira podran trobar informació sobre tots els tastets, expositors, patrocinadors i actes de la fira, situar-los sobre un mapa interactiu i rebre notificacions al mòbil en temps real.

L'APP de FIPORC, disponible per IOS i Android ha estat desenvolupada per l'empresa BLabsolutions amb seu al FoodLab de Riudellots de la Selva i es pot descarregar directament des de www.fiporc.cat o bé escanejant el codi QR que apareix als més de 20.000 tríptics que s'han editat i repartit.

FIPORC està impulsada per l'Ajuntament de Riudellots de la Selva amb el suport organitzatiu d'Incatis.


Autor: Redacció


Notes relacionades

Fiporc es consolida com a fira de referència del sector del porc.





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Alejandro Fernández

Carles Enric

Alejandro y el momento histórico

El Partido Popular ha elegido a Alejandro Fernández como su candidato para las próximas elecciones...


alt - El presidente del PP de Cataluña, Alejandro Fernández

Carles Enric

PP y Ciudadanos deben ir juntos en las elecciones

El abandono del PSOE a sus votantes para mantener a Pedro Sánchez deja a su candidatura en una posi...