Notícies més llegides




Baix Empordà


Calonge

Calonge celebra l'Any Viladesau

Baix Empordà  -  18/01/2018  -  15:14

Més d'una trentena d'activitats culturals aprofundeixen en la difusió de l'obra i la figura del músic i compositor calongí


Presentació Any Viladesau

Presentació Any Viladesau



La presentació de l'Any Viladesau ha tingut lloc avui dijous a la Casa de Cultura. Hi han assistit el president Pere Vila i el vicepresident Albert Piñeira, de la Diputacio de Girona, l'alcalde de Calonge, Jordi Soler, i el comissari de l'Any Viladesau, Francesc Sánchez Carcassés. Ha comptat també amb la participació dels professors del Conservatori de Música Isaac Albéniz de la Diputació de Girona, Francesc Cassú (piano) i Conrad Rafart (tenora) que han interpretat dues composicions de Viladesau: Niu d'amor i Esperit Calongí.

El 18 de gener d'enguany el músic i compositor calongí Ricard Viladesau Caner hauria complert 100 anys. Amb motiu d'aquesta efemèride l'Ajuntament de Calonge i Sant Antoni, en col·laboració amb la Diputació de Girona, programa per aquest any un conjunt d'activitats per commemorar i difondre la figura i l'obra d'un dels personatges més importants del sardanisme modern. L'Any Viladesau presenta més d'una vintena d'activitats culturals que giren al voltant del que fou definit per Pau Casals com a "Princep de la Tenora", virtuós d'aquest instrument i compositor destacat amb una producció sardanista que inclou més de 200 peces, algunes tan populars i destacades com Girona m'enamora, Esperit Calongí o Sa Roncadora.

Coincidint amb el centenari del seu naixement, l'Any Viladesau dóna avui el tret de sortida a una programació que inclou més d'una trentena d'activitats entre concerts i ballades de sardanes que tindran com a eix central les peces del compositor calongí, i també inclourà taules rodones i una exposició per aprofundir en la figura de Viladesau. Però Viladesau no va centrar-se únicament en el món de la sardana, de manera que dins de la programació també s'han inclòs activitats musicals per donar a conèixer la música de ball, boleros i havaneres del músic i compositor calongí. L'Any Viladesau té el seu inici coincidint amb el seu naixement, les activitats es programen durant dotze mesos i es tancaran amb un gran concert de cloenda a l'Auditori de Girona, el 19 de gener del 2019.

Ricard Viladesau Caner (1918 – 2005) va néixer a Calonge el 18 de gener de l'any 1908. Fou una de les figures més importants del sardanisme modern, combinant unes aptituds excel·lents per a la interpretació de la tenora, una dilatada estada a la primeríssima La Principal de la Bisbal i una fecunda producció com a compositor. Considerat l'instrumentista més important de la història de la sardana, fou qualificat per Pau Casals com el "Princep de la tenora". La producció sardanista de Viladesau amb 212 sardanes és prou coneguda i interpretada, amb composicions populars com Girona m'enamora, Esperit Calongí, El tutut de l'avi, Pic, repic i repicó, Oca amb naps, Sal i pebre, Calongina o Sal i pebre, entre d'altres, però també cal esmentar música de ball, boleros i havaneres molt populars com Enamorado del mar, El mar y tú, Gavina bonica o Ullets verds. A més va compondre cant coral i música de cobla com Danses Catalanes o el pasdoble Fragància.

L'any 1991 fou distingit amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat, així com també fou reconegut amb la medalla al mèrit sardanista, i fou nomenat Fill Predilecte de Calonge.

La presentació de l'Any Viladesau ha tingut lloc a la Casa de Cultura de la Diputació de Girona, i ha comptat amb la participació dels professors del Conservatori de Música Issac Albéniz de la Diputació de Girona, Francesc Cassú (piano) i Conrad Rafart (tenora) que han interpretat dues composicions de Viladesau: Niu d'amor i Esperit Calongí.

Presentació del disc compacte en directe de La Principal de la Bisbal
L'Any Viladesau ha començat amb la presentació del disc compacte enregistrat en directe a Calonge per La Principal de la Bisbal, Cobla oficial de la Generalitat de Catalunya, amb la qual el músic calongí va tenir una especial vinculació i en fou membre destacat durant vint anys (1950-70).

El directe de La Principal de La Bisbal fou enregistrat al pati d'armes del castell de Calonge el dia 11 d'agost de l'any passat en el marc del cinquantè aniversari dels Festivals de Música de Calonge {Interludi}, i inclou 12 peces entre les quals hi ha tres composicions de Viladesau: La Placeta dels Llops, Esperit Calongí i Va de Vals.

El compacte enregistrat en directe també inclou peces d'altres compositors calongins com Enric Vilà Armengol i Ivan Joanals Ametller, així com sardanes dedicades a Calonge i interpretades en aquest compacte sota la direcció dels seus autors. És el cas de dues composicions estrenades per l'ocasió: Calonge 50 anys, sota la direcció d'Antoni Ros Marbà, una composició que commemora els 50 anys de la seva relació amb aquesta població on resideix actualment, i Calonge vestida de notes, sota la direcció de Josep Cassú Serra, i que evoca les nits d'estiu de concerts dels Festivals de Música al patí d'armes del castell.


Autor: Redacció


#calonge #anyviladesau


#calonge #anyviladesau





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Alejandro Fernández

Carles Enric

Alejandro y el momento histórico

El Partido Popular ha elegido a Alejandro Fernández como su candidato para las próximas elecciones...


alt - El presidente del PP de Cataluña, Alejandro Fernández

Carles Enric

PP y Ciudadanos deben ir juntos en las elecciones

El abandono del PSOE a sus votantes para mantener a Pedro Sánchez deja a su candidatura en una posi...