Notícies més llegides




Actualitat Girona


Girona

Disneyland, l’illa de Krk i la Val di Fiemme presenten projectes d’èxit de recollida de residus en la primera jornada del Wasteinprogress

Actualitat Girona  -  21/02/2018  -  19:29

La Fira de Girona preveu reunir 1.000 participants durant els tres dies del Fòrum




Els parcs temàtics de Disneyland Califòrnia, l’illa de Krk (Croàcia) i la Val di Fiemme (Itàlia) han presentat els seus projectes d’èxit de recollida de residus en la primera jornada de la segona edició del #wasteinprogress – Fòrum Internacional de Residus. Els respectius representants han indicat les claus que els han portat a aconseguir superar el 60% de recollida selectiva, entre les quals ha estat molt present el sistema de recollida porta a porta.

La inauguració del Fòrum, que se celebrarà des d’avui dimecres fins divendres, ha tingut lloc aquest matí a càrrec de l’Alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, que ha indicat que “Girona ha fet una aposta decidida per la sostenibilitat, i ho demostrem sent la ciutat catalana de més de 50.000 habitants amb un millor índex de recollida selectiva”. Amb l’objectiu d’apostar pel coneixement, Madrenas ha lloat la feina del #wasteinprogress que segons ha senyalat “ens situa com a ciutat referent en la gestió de residus a nivell mundial”. Durant els tres dies del Fòrum, la Fira de Girona preveu reunir uns 1.000 participants.

El cas d’èxit en la recollida de residus en els parcs temàtics de Disneyland de Califòrnia ha estat un dels grans atractius de la jornada. El Director d’Integració Ambiental de Disneyland Resort, Anthony Frederic Garcia, ha indicat que tot i rebre milions de visitants cada any, en algunes àrees temàtiques dels seus parcs aconsegueixen superar el 90% de recollida selectiva. Segons el responsable, l’èxit passa per la gran aposta que es fa des de la direcció de Disneyland, els quals es proposen a llarg termini assolir el residu zero. L’impuls del reciclatge als parcs temàtics ha anat lligat a diversos programes de voluntariat amb els que han aconseguit arribar a un 99% de participació. Tot i així, la diversitat de programes de reciclatge implementats, creats segons les necessitats de cada àrea del parc, ha estat el que ha ajudat a aconseguir aquest elevat percentatge de recollida. Per exemple, un dels seus projectes consisteix a reciclar l’oli que utilitzen per cuinar i convertir-lo en biodièssel per atraccions com els trens de vapor o d’altres de petita mida. 

L’illa croata de Krk ha estat un altre projecte presentat al Fòrum de la mà del director tècnic de Ponikve, l’empresa pública del servei de recollida, Dean Kosic. L’illa, que habitualment té 20.000 habitants i augmenta fins a 135.000 en temporades turístiques, va iniciar l’aposta per la recollida selectiva el 2004, quan van decidir instal·lar contenidors de diversos colors als carrers per tal de diferenciar els tipus de residus. Amb aquesta idea, i ajudats de molta pedagogia, van aconseguir arribar fins a un 50% de recollida selectiva.

Tot i així, amb els anys van veure que necessitaven impulsar un sistema molt més individualitzat, i va ser aleshores quan van iniciar el porta a porta tant en immobles com en establiments comercials o hotels, projecte que els ha ajudat a aconseguir el 75% de recollida selectiva. Els responsables del sistema de recollida però, tenen clar que tota aquesta feina no hagués funcionat sense una bona campanya informativa, en la qual s’han dedicat a dissenyar i repartir cartells i fulletons explicatius i a visitar escoles per ensenyar-los com reciclar correctament. A més, tot i que rebutgen les mesures sancionadores, tots els cubells de reciclatge que tenen els ciutadans per realitzar el porta a porta contenen un xip identificador que ajuda, en cas que la separació de residus no es faci de forma correcta, a localitzar als ciutadans per tal notificar-los els errors i indicar-los com han de millorar. 

La Val di Fiemme, localitzat al cor de les Dolomites, ha estat la protagonista de la tercera ponència del dia. El coordinador de comunicació i esdeveniments de Fiemme Servizi, l’empresa pública que s’ocupa de la gestió de residus, Roberto Dallabona, ha presentat el projecte amb el que han aconseguit el 86% de recollida selectiva. A partir del 2004 la Val di Fiemme va impulsar mesures per millorar la generació de residus, per una banda el sistema de porta a porta de recollida orgànica i per l’altra el pagament de taxes segons els residus que genera cada ciutadà. Amb aquestes polítiques, els resultats van ser excel·lents, passant d’un 27% de recollida a un 86% segons xifres del 2017. 

Per tal de reduir el rebuig han implementat polítiques per potenciar la reutilització d’objectes i d’aliments, alhora que també han impulsat una campanya per reduir els bolquers dels nadons a través d’un kid de bolquers reutilitzables que han regalat a les famílies. Pel fet de localitzar-se prop dels Dolomite fa que sigui una zona molt concorreguda tant a l’estiu, amb turisme més local, com a l’hivern, quan es potencia el turisme esportiu que practica l’esquí. En aquests casos, els responsables de la Val de Fiemme han creat cartells, panells i fulletons informatius que de forma molt gràfica exemplifiquen com reciclar correctament. Per aconseguir l’èxit en la recollida selectiva però, una de les polítiques que més bé els ha funcionat és calcular la taxa que paguen els ciutadans segons el percentatge de residus que generen, d’aquesta manera ajuden a incentivar el reciclatge entre la població, que veu compensat els seus esforços.

A banda dels tres casos d’èxit, a l’espai Fòrum Innova s’han presentat quatre projectes creatius: Sostenibilitat en curses d’esquí de muntanya: el cas de la Font Blanca per part del Govern d’Andorra, Projecte càmpings i turisme rural, presentat pel Consell del Baix Empordà, Recollida porta a porta a la comarca del Pallars Sobirà, a càrrec del Consell Comarcal corresponent i Projecte Libera: natura sense brossa, presentat per Ecoembes. A més, també s’han debatut dos projectes a l’espai Workshops: la gestió de residus en complexos turístics i parcs d’atraccions i en activitats d’hivern.

Després d’una primera jornada amb èxit d’assistència, demà el #wasteinprogress continuarà presentant propostes internacionals. Al matí el Fòrum comptarà amb la participació del president i director tècnic de projectes estratègics de ERICA, que gestiona el Giro d’Itàlia, Luigi Bosio.  Al migdia visitarà el congrés l’assessor tècnic municipal de Medi Ambient de Sant Llorenç des Cardassar (Mallorca), Gaspar Fuster, i el tècnic del departament de Medi Ambient de Proturhotels, Alex Gutierrez. Per tancar el dia, el #wasteinprogress rebrà a l’enginyera en Sinotech Engineering Services de Taipei (Taiwan), Kuo Ming.


Autor: Redacció


#wasteinprogress


#wasteinprogress





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Salvador Vergés / GN

Salvador Vergés

Girona necessita un bon Govern. Catalunya necessita lideratge

Un moment en què cal definir quin model de país volem per a Catalunya...


alt - Feijóo en la campaña del PP

Carles Enric

Feijóo, la duda andante

Aunque Feijóo podría ser un mejor gestor y político que su adversario, las dudas constantes le at...