Notícies més llegides



Actualitat Girona


Girona

El Giro d’Itàlia presenta en el Wasteinprogress el seu model de gestió de residus

Actualitat Girona  -  22/02/2018  -  17:44

A la ciutat de Taipei s'ha instaurat un sistema de neteja de cinc dies a la setmana per recollir un residu diferent cada dia


Segona Jornada #wasteinprogress

Segona Jornada #wasteinprogress



El Giro d'Itàlia ha implementat un model de gestió de residus amb el que aconsegueixen el 89% de recollida selectiva, segons ha indicat el President i Director Tècnic de Projectes Estratègics d'ERICA, Luigi Bosio. El projecte ha estat presentat aquest matí al #wasteinprogress - Fòrum Internacional de Residus, que se celebra des d'ahir i fins demà divendres a la Fira de Girona. L'italià ha detallat el projecte "Ride Green", que amb un pressupost de 100.000 euros pretén reduir l'impacte medi ambiental generat durant la competició.

Per tal d'ajudar als ciclistes, que acostumen a treure's de sobre tot el pes que poden en els últims metres de l'etapa per aconseguir guanyar velocitat en l'últim sprint, els organitzadors han marcat una zona on poden tirar tots els residus abans d'arribar a la meta. Entre les últimes accions impulsades destaca la recollida dels teixits dels cartells que cobreixen les tanques de la meta, que es reconverteixen en bosses ecològiques que s'utilitzen en la presentació oficial de la prova.

En els diferents pobles per on passa la competició ciclista els participants també troben punts de recollida amb diferents contenidors, dividint entre els que són per matèria orgànica i els que no es poden separar. Aquests contenidors estan custodiats per representants dels municipis i per voluntaris que s'ocupen d'informar els ciutadans on han de dipositar cada residu.

El model de la ciutat de Taipei, a Taiwan, ha estat un altre dels projectes que s'ha presentat al Fòrum. Kuo Ming, enginyera de Sinotech Engineering Services, ha estat l'encarregada d'explicar com una ciutat de més de 2,5 milions d'habitants ha aconseguit uns nivells de recollida selectiva del 67%. Taipei divideix els residus en dos tipus, els domèstics i els industrials. Per recollir els primers, el govern de la ciutat ha creat un equip de neteja que es posa en marxa 5 dies a la setmana. Cada dia els vehicles fan una ruta determinada per aplegar un tipus concret de residu i són els mateixos ciutadans els que s'acosten al vehicle per dipositar-hi les seves escombraries. Alhora, el govern posa un calendari a disposició dels residents perquè coneguin quin tipus de deixalla han de dipositar al vehicle –on sona una melodia per avisar de la seva arribada– en funció del dia. A més, per incentivar que la gent se sumi a la recollida selectiva, les bosses que són reciclades no es paguen, mentre que les estàndard sí.

Pel que fa als residus industrials, el sistema funciona a través d'empreses de recollida privada. Són els mateixos comerços els que han de contractar aquestes empreses, que s'encarreguen de dividir els residus entre reciclables i no reciclables. Després, aquestes venen els primers a plantes de reciclatge, mentre que els segons s'envien a les incineradores, on es cobra 58€ per tona incinerada.

El tercer projecte que s'ha presentat a la Fira ha estat el de Sant Llorenç Des Cardassar, a Mallorca. L'assessor tècnic de Medi Ambient de l'Ajuntament de la localitat, Gaspar Fuster, ha explicat com el poble –que compta amb més 25.000 places hoteleres i on a l'estiu els residus es multipliquen per 5– ha assolit un 56% de recollida selectiva. Per fer-ho, el municipi ha informatitzat el servei de recollida, de manera que poden saber el pesatge dels camions i controlar, a través d'un GPS, quins són els punts on es generen més residus. Després d'analitzar les dades, el municipi ha optat per treballar amb el sistema porta a porta en els habitatges de la població interior i a l'àrea de la costa residencial mantenir el model clàssic, és a dir, amb contenidors en determinats enclavatges de la zona.

La gran aposta, però, l'han fet a l'emplaçament turístic hoteler, que ocupa un 90% del seu litoral. En aquest sector el municipi va implementar un model basat en la bonificació de la taxa d'escombraries. D'aquesta manera, l'ajuntament torna diners –en un xec en mà per fer visible la recompensa– en funció del nivell de reciclatge dels hotels. En aquest sentit, també s'elaboren rànquings per comprovar quins hotels són els que més reciclen, fet que els incentiva a dur a terme aquestes bones pràctiques. El resultat és que alguns hotels han aconseguit uns nivells de recollida selectiva superiors al 70%, i alguns fins i tot superen el 80%.

També a l'espai Fòrum Innova s'han presentat projectes creatius entre els quals el de Càpsules Novell, materials compostables per un consum responsable, a càrrec de Cafès Novell, un altre dedicat a la recollida selectiva mòbil al centre històric de la ciutat de Palma, presentat per EMAYA; un projecte de Zero Waste i el Turisme sobre reptes per a una relació necessària i finalment un dedicat a l'impuls de l'economia social i circular, principalment sobre la gestió sostenible dels residus turístics i la creació de llocs de feina per a persones amb risc d'exclusió, presentat per la Direcció General d'Educació Ambiental, Qualitat Ambiental i Residus de la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca del Govern de les Illes Balears. A més, l'espai Workshop també ha permès debatre entorn de dues temàtiques: els models de recollida en segones residències i la recollida selectiva en el sector hoteler.

El Fòrum tancarà la segona edició demà amb una jornada en la qual participarà el regidor de Medi Ambient de l'Ajuntament de Tortoli, a l'illa de Sardenya, Walter Cattani, juntament amb el director comercial de Fórmula Ambiente, Matteo Brighi, que presentaran el projecte de gestió de residus d'aquesta població del litoral sard. El projecte de recollida selectiva del festival Oktoberfest de Munic, de la mà de la coordinadora d'Economia Sostenible del Departament de Treball i Desenvolupament Econòmic de l'Ajuntament de Munic, Ursula Triebswetter, serà l'última ponència internacional del #wasteinprogress d'aquest any.


Autor: Redacció


#wasteinprogress


#wasteinprogress





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Alejandro Fernández

Carles Enric

Alejandro y el momento histórico

El Partido Popular ha elegido a Alejandro Fernández como su candidato para las próximas elecciones...


alt - El presidente del PP de Cataluña, Alejandro Fernández

Carles Enric

PP y Ciudadanos deben ir juntos en las elecciones

El abandono del PSOE a sus votantes para mantener a Pedro Sánchez deja a su candidatura en una posi...