Notícies més llegides



Pla de l'Estany


Banyoles

Banyoles prepara un acte homenatge als represaliats durant el franquisme

Pla de l'Estany  -  17/04/2018  -  16:20

Serà un acte de reparació històrica i de reivindicació dels valors democràtics i de llibertat


Aj.Banyoles

Aj.Banyoles



L'Ajuntament de Banyoles, en col·laboració amb el Consell Comarcal del Pla de l'Estany, està preparant un homenatge a les persones de Banyoles i comarca que, durant els primers anys de franquisme, van ser condemnades, a través dels consells de guerra franquistes, a penes de presó o a penes de mort. Serà un acte el dia 1 d'octubre del 2018 a l'Auditori de l'Ateneu de Banyoles. Per preparar aquest acte de reparació històrica i de reivindicació dels valors democràtics i de llibertat, l'Ajuntament necessita posar-se en contacte amb familiars de les persones, tant de Banyoles com de Pla de l'Estany, que, en el seu dia, foren condemnades en consells de guerra pel franquisme.

Tal com ha destacat la regidora de Benestar social i Educació de Banyoles, Ester Busquets, és un projecte emmarcat en el projecte de memòria històrica de l'Ajuntament de Banyoles i estan assessorats pels estudiosos de la història local Miquel Rustullet Noguer i Jordi Galofré, autors del llibre "La repressió franquista a la comarca Pla de l'Estany" i de múltiples investigacions sobre aquestes i moltes altres temàtiques de Banyoles.

El contacte amb els familiars servirà perquè l'Ajuntament de Banyoles pugui sol·licitar al Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya el certificat de nul·litat del consell de guerra corresponent. Així doncs, els familiars poden demanar, en un procés totalment gratuït, un document que acredita que el consell de guerra és nul. L'objectiu és agrupar totes les sol·licituds, presentar-les conjuntament i posteriorment organitzar l'acte del dia 1 d'octubre amb els documents de la Generalitat.

Els consells de guerra del franquisme eren uns judicis sense garanties ni neutralitat. Hi havia un jutge instructor que era militar, un fiscal que era militar, un advocat defensor que era militar i un tribunal format per militars. Un total de 135 banyolins van ser sotmesos a consells de guerra i un total 150 de la resta del Pla de l'Estany. Lamentablement han passat tants anys que no queda viu cap represaliat per consells de guerra al Pla de l'Estany. Aquests consells de guerra van sentenciar a mort 34 veïns del Pla de l'Estany, 9 eren de Banyoles i 8 de Vilademuls.

Es demana, doncs, a totes les persones que hagin tingut un familiar condemnat en consell de guerra que telefonin l'Arxiu Comarcal del Pla de l'Estany (972 58 40 70) o que escriguin un correu electrònic a l'adreça acplaestany.cultura@gencat.cat deixant el seu nom i el seu telèfon i el nom del familiar. Ja s'estan posant en contacte els primers familiars de represaliats pel franquisme però l'Ajuntament de Banyoles anima al fet que siguin molts més. A més, hi ha 75 familiars de represaliats localitzats al Pla de l'Estany en els llibres i publicacions dels estudiosos Jordi Galofré i Miquel Rustullet Noguer.


Autor: Redacció


#banyoles


#banyoles





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Alejandro Fernández

Carles Enric

Alejandro y el momento histórico

El Partido Popular ha elegido a Alejandro Fernández como su candidato para las próximas elecciones...


alt - El presidente del PP de Cataluña, Alejandro Fernández

Carles Enric

PP y Ciudadanos deben ir juntos en las elecciones

El abandono del PSOE a sus votantes para mantener a Pedro Sánchez deja a su candidatura en una posi...