Notícies més llegides




+ Notícies


Girona

S'inaugura l'exposició 'El meu nom és Calotriton i només visc al Montseny' sobre el tritó del Montseny

+ Notícies  -  16/05/2018  -  21:54

A través de vuit plafons i d'una maqueta hiperrealista a escala del tritó del Montseny, l'exposició dona a conèixer diferents aspectes de la biologia i ecologia d'aquest organisme fins fa pocs anys desconegut, així com les accions desenvolupades dins del projecte Life Tritó Montseny per millorar el seu estat crític de conservació


Inauguració

Inauguració



Aquesta tarda, s'ha inaugurat a la Casa de Cultura de la Diputació de Girona l'exposició «El meu nom és Calotriton i només visc al Montseny», sobre el tritó del Montseny (Calotriton arnoldi), endèmic del Parc Natural del Montseny i considerat l'amfibi més amenaçat de l'Europa occidental.

A través de vuit plafons i d'una maqueta hiperrealista a escala del tritó del Montseny, l'exposició dona a conèixer diferents aspectes de la biologia i ecologia d'aquest organisme fins fa pocs anys desconegut, així com les accions desenvolupades dins del projecte Life Tritó Montseny per millorar el seu estat crític de conservació. L'exposició es podrà visitar a la Casa de Cultura fins al 21 de maig. Tot seguit recorrerà, entre altres indrets, els divuit municipis del Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny.

L'acte d'inauguració ha comptat amb l'assistència de Lluís Costabella, diputat de Medi Ambient de la Diputació de Girona; Jesús Calderer, diputat adjunt d'Espais Naturals de la Diputació de Barcelona; Joana Barber, cap de l'Oficina Tècnica de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona; Gabriel Esquius, conseller delegat de Forestal Catalana, i Manel Areste, conservador d'amfibis i rèptils del Zoo de Barcelona.

Tot seguit, Daniel Guinart, coordinador tècnic del projecte Life Tritó Montseny, de la Diputació de Barcelona, ha presentat el projecte, finançat amb fons europeus, en el qual participen la Diputació de Barcelona, la Diputació de Girona, el Departament de Territori i Sostenibilitat, Forestal Catalana i el Zoo de Barcelona.

A continuació, Emilio Vallbuena-Ureña, rehabilitador de la fauna del Centre de Recuperació de Fauna Salvatge de Torreferrussa, Forestal Catalana, i professor associat de la UAB, ha impartit la conferència «El tritó del Montseny: de la genètica a la conservació».

El tritó del Montseny, una espècie en perill crític d'extinció

L'any 2005 es va descriure una nova espècie d'amfibi endèmica del Parc Natural del Montseny, que havia estat documentada unes dècades abans com a tritó pirinenc. L'estudi de les seves poblacions i del seu hàbitat va constatar l'existència d'una sèrie d'amenaces que en comprometien la viabilitat. El tritó del Montseny és una espècie catalogada com «en perill crític d'extinció» per la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN).

La població total de tritó s'estima en 1.500 exemplars adults aproximadament, amb una àrea de distribució petita i fragmentada. Les poblacions es divideixen en dos nuclis diferenciats sense intercanvi d'individus entre ells. Es tracta d'un amfibi totalment aquàtic, adaptat a la vida en rierols de muntanya, d'aigües fredes i molt netes. La presència del tritó en aquests ambients ens indica l'existència d'hàbitats d'alt valor ecològic i ben conservats.

Les principals amenaces es relacionen amb la qualitat del seu hàbitat, interferit per l'activitat humana (interrupcions del flux hídric, fragmentació de l'hàbitat, possible propagació de malalties infeccioses) i els efectes del canvi climàtic. La baixa mida poblacional i el seu aïllament fan el tritó més vulnerable davant les amenaces.

El projecte Life Tritó Montseny

El projecte Life Tritó Montseny es duu a terme amb l'objectiu de millorar l'estat de conservació del tritó del Montseny, treballant en les línies prioritàries següents: l'increment de la qualitat hidrològica i del cabal dels torrents on viu el tritó; l'eliminació o reducció de les amenaces sobre el seu hàbitat; la conservació genètica de l'espècie i l'ampliació de l'àrea de distribució; l'establiment d'una major cobertura legal i l'aprovació d'un pla de conservació de l'espècie; l'ampliació del coneixement científic sobre els requeriments ecològics d'aquest amfibi, i, finalment, la implicació i compromís dels agents del territori en la conservació dels hàbitats de ribera i de la seva biodiversitat i, en especial, d'aquesta espècie del Montseny.

El projecte Life Tritó Montseny està cofinançat pel programa LIFE de la Unió Europea i compta amb la col·laboració, com a socis del projecte, de la Diputació de Barcelona, que el coordina, la Diputació de Girona, la Generalitat de Catalunya i el Zoo de Barcelona.

El programa LIFE és el principal mecanisme de la política ambiental de la Unió Europea per contribuir a l'aplicació, desenvolupament i millora de les polítiques ambientals europees.


Autor: Redacció


#girona


#girona





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Alejandro Fernández

Carles Enric

Alejandro y el momento histórico

El Partido Popular ha elegido a Alejandro Fernández como su candidato para las próximas elecciones...


alt - El presidente del PP de Cataluña, Alejandro Fernández

Carles Enric

PP y Ciudadanos deben ir juntos en las elecciones

El abandono del PSOE a sus votantes para mantener a Pedro Sánchez deja a su candidatura en una posi...