Notícies més llegides




Andorra


Andorra

El programa Engega 2019-2021 tindrà una dotació de 750.000 euros anuals

Andorra  -  05/01/2019  -  23:30

La compra d’un vehicle de mobilitat elèctrica tindrà també alguns beneficis complementaris, com és el cas de poder circular pels carrils bus de tot el país




El Consell de Ministres ha aprovat aquest dijous les bases del nou programa Engega que englobarà els anys 2019 a 2021, amb una partida de 750.000 euros anuals per al foment de la compra de vehicles nous elèctrics i híbrids endollables. El Govern ha fet una revisió dels paràmetres econòmics de cara al segon cicle d’aquest programa mantenint la voluntat de fomentar la mobilitat elèctrica i la millora de l’eficiència energètica i la seguretat del parc automobilístic andorrà, després de l’èxit que va tenir el primer programa Engega, del 2016 al 2018.

El ministre d'Economia, Competitivitat i Innovació, Gilbert Saboya, ha explicat en la roda de premsa posterior les bases del programa Engega 2019-2021 tenint en compte la tendència alcista dels preus del petroli, que ja afavoreix també la mobilitat elèctrica; la pressió social sobre els vehicles més pol·luents, la creixent competitivitat de l’oferta dels mitjans de transport elèctrics; l’evolució de les polítiques de suport al vehicle elèctric dels països de l’entorn, i també la voluntat de sostenibilitat en l’esforç pressupostari del Govern.

Així doncs, els imports de subvenció a la compra de vehicles elèctrics s’han definit lleugerament per sota del programa Engega 2018. En el cas de les furgonetes i camionetes elèctriques pures l’ajut serà d’un màxim de 9.000 euros, en el cas dels turismes elèctrics purs i d’autonomia estesa l’ajut serà de fins a 6.000 euros i en el cas de les motocicletes serà de 1.000 euros.

Pel que fa a l’ajut als turismes híbrids endollables, es mantindran a la meitat dels elèctrics purs, amb fins a 3.000 euros.

D’altra banda, en sintonia amb les mesures que s’apliquen als països de l’entorn i amb la reducció en el diferencial de preus del vehicle elèctric respecte del convencional, i també amb la voluntat de poder arribar a ajudar al màxim de vehicles possible, s’ha limitat el percentatge de l’ajut al 35% del total del preu del vehicle.

Pel que fa al desballestament, el Govern basarà les subvencions en la voluntat de continuar renovant el parc automobilístic del país, amb una clara tendència a la cura del medi ambient, i per això mantindrà l’import en 1.250 euros en el cas de les furgonetes, en ser vehicles que circulen amb assiduïtat i perjudiquen més la qualitat de l’aire per les emissions que desprenen, i 750 euros per als turismes.

La compra d’un vehicle de mobilitat elèctrica tindrà també alguns beneficis complementaris, com és el cas de poder circular pels carrils bus de tot el país.

Pel que fa a l’avantatge de poder circular pel túnel d’Envalira gratuïtament, no s’aplicarà durant aquest programa Engega, per complir amb la voluntat de sostenibilitat pressupostària del Govern, ja que aquesta mesura ha suposat un cost d’uns 37.000 euros per al 2018.

En referència a la càrrega dels vehicles elèctrics als carregadors de la via pública, FEDA i les Mútues hauran de definir els avantatges que vulguin oferir. Igualment, els comuns podran establir els descomptes o avantatges que considerin pel que fa als aparcaments públics.

La continuïtat que li vol donar el Govern al programa Engega es basa, a més dels beneficis mediambientals, en els grans resultats que va donar el primer pla, del 2016-2018. La inversió va ascendir a un total de 3,3 milions d’euros, i en el primer any va disparar les matriculacions dels vehicles elèctrics i híbrids endollables a 164, amb una tendència continuista, que el 2017 va registrar 154 matriculacions i el 2018, 158. Aquesta xifra contrasta amb la mitjana de 5 matriculacions de vehicles de mobilitat elèctrica que es van efectuar l’any 2015 i l’any 2014, quan va sortir al mercat aquests tipus de vehicles. Amb aquestes dades, Andorra ha aconseguit posicionar-se en el top5 europeu de penetració de vendes de vehicles de motor elèctric.


Autor: Redacció


#andorra


#andorra





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Alejandro Fernández

Carles Enric

Alejandro y el momento histórico

El Partido Popular ha elegido a Alejandro Fernández como su candidato para las próximas elecciones...


alt - El presidente del PP de Cataluña, Alejandro Fernández

Carles Enric

PP y Ciudadanos deben ir juntos en las elecciones

El abandono del PSOE a sus votantes para mantener a Pedro Sánchez deja a su candidatura en una posi...