Notícies més llegides




La Selva


Santa Coloma de Farners

Èxit d'ocupació de les caixes niu d'ocells i ratpenats instal·lades ara fa un any a Santa Coloma de Farners

La Selva  -  04/02/2019  -  18:07

L'elevada ocupació demostra la manca d'espais per criar dins del municipi i la necessitat de fomentar més iniciatives com aquesta




El gener del 2016 es va aprovar la destinació anual d'un 0,5% dels ingressos de l'impost de béns immobles (IBI) a la protecció del medi natural. Gràcies a aquest fons s'ha pogut donar sortida a diversos projectes de conservació en diferents punts del municipi així com fomentar iniciatives de caràcter pedagògic en centres educatius o formacions. Així, s'han realitzat diverses accions, com l'estudi del medi natural (2016), la instal·lació de caixes niu (2017) i actuacions per a la conservació de l'ictiofauna amenaçada (2018).

Durant el mes de desembre de 2018 es van realitzar inspeccions a la majoria de caixes niu d'ocells i de ratpenats instal·lades ara fa un any en diferents espais públics i zones verdes del municipi de Santa Coloma de Farners. El projecte s'inicià a finals del 2017 amb l'objectiu de preservar la biodiversitat local i d'afavorir la presència de certes espècies d'ocells i ratpenats beneficioses per la seva funció com a controladors de plagues.

Amb les inspeccions s'ha pogut constatar que, durant la primavera del 2018, un 50% de les caixes destinades a ocells han estat ocupades per espècies com la mallerenga carbonera, el cargolet o el raspinell. Aquest percentatge d'ocupació es pot considerar un èxit tenint en compte que de mitjana i en experiències similars els percentatges d'ocupació durant el primer any difícilment assoleixen el 30%. Els resultats, aparentment positiu, posen de manifest la manca de llocs per criar dins del municipi, ja que ocupacions tan elevades es donen quan no hi ha alternatives naturals. Tot i així, queda clar que amb una mica d'ajuda els animals poden viure i criar dins els ambients urbans on juguen un paper importantíssim en el control d'espècies perjudicials com el mosquit tigre.

Durant les inspeccions, les caixes niu s'han obert i netejat per afavorir-ne l'ocupació de cara a la primavera vinent, retirant les restes dels nius de la temporada anterior. Els nius més ben conservats s'han donat a alguns centres educatius on els alumnes els han pogut veure de prop i han pogut conèixer una mica millor alguns dels aspectes de la vida dels ocells que viuen al municipi.

Els ratpenats, també grans devoradors d'insectes, no utilitzen les caixes niu durant l'hivern. No obstant, encara s'ha pogut detectar la presència d'aquests animals dins d'alguns refugis cosa que en demostra la utilització.

Amb tot, s'haurà d'esperar fins el tercer any per acabar de determinar el grau d'èxit del projecte però hores d'ara ja s'està valorant la possibilitat d'estendre'l cap a altres zones de la ciutat. El seguiment i inspecció de les caixes niu ha estat realitzat pel tècnic de Medi Ambient en pràctiques contractat a través del programa de Garantia Juvenil del Servei d'Ocupació de Catalunya, la Generalitat i el Fons Social Europeu.


Autor: Redacció


#scfarners


#scfarners





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Alejandro Fernández

Carles Enric

Alejandro y el momento histórico

El Partido Popular ha elegido a Alejandro Fernández como su candidato para las próximas elecciones...


alt - El presidente del PP de Cataluña, Alejandro Fernández

Carles Enric

PP y Ciudadanos deben ir juntos en las elecciones

El abandono del PSOE a sus votantes para mantener a Pedro Sánchez deja a su candidatura en una posi...