Notícies més llegides




Andorra


Andorra

Representants de les institucions dels tres països dels Pirineus celebren el projecte de candidatura per a Patrimoni Mundial de la UNESCO sobre els testimonis materials de la construcció del Coprincipat d’Andorra

Andorra  -  07/03/2019  -  18:18

La sessió d’avui ha servit per establir nous contactes empresarials




El cap de Govern en funcions, Antoni Martí, ha destacat la importància del Coprincipat i la unió d'esforços entre els tres països dels Pirineus per aconseguir que els testimonis materials de la història d'Andorra esdevinguin Patrimoni de la Humanitat. Autoritats de les màximes institucions andorranes i dels municipis de La Seu d'Urgell i de Foix, han assistit a la presentació oficial de la candidatura multinacional conjunta per a Patrimoni Mundial de la UNESCO sobre els testimonis materials de la construcció del Coprincipat d'Andorra, que s'ha dut a terme aquest dijous a la Casa de la Vall.

Durant el seu parlament, Antoni Martí, ha remarcat, que aquesta candidatura és una manera de reconèixer la importància de les institucions andorranes i de presentar-se al món com un país pacífic i lliure. El cap de Govern en funcions, s'ha referit als béns immobles inclosos en aquesta candidatura com a "testimonis materials que ens parlen dels bisbes d'Urgell i dels comtes de Foix; de castells que es van enderrocar per garantir la neutralitat i la desmilitarització de les Valls d'Andorra, d'esglésies que servien de lloc de reunió dels primers Comuns i de la Casa de la Vall, que és el símbol més visible de la capacitat i la voluntat d'autogovern dels andorrans".

A l'acte, presidit pel cap de Govern en funcions, Antoni Martí i la subsíndica Mònica Bonell, que s'ha dut a terme a la sala dels Passos Perduts de la Casa de la Vall, s'han aplegat el representant del copríncep episcopal, Josep Maria Mauri, el cap de gabinet del representant del copríncep francès, Pascal Escande, el president del Consell departamental de l'Arieja, Henri Nayrou, el maire de Foix, Norbert Meler, l’alcalde de La Seu d’Urgell, Albert Batalla, les titulars en funcions de Cultura i Afers, Exteriors, Olga Gelabert i Maria Ubach, cònsols majors i representants de les diferents parròquies, així com representants de Molines Patrimoni.

En la seva intervenció, la subsíndica, Mònica Bonell, ha celebrat la col·laboració entre les diferents institucions d'aquesta candidatura multinacional. La subsíndica ha afirmat que aquest projecte reivindica la singular estructura institucional d'Andorra i el seu paper en la història del país. Bonell ha expressat el seu desig que la candidatura prosperi.

Tal com ha explicat el coordinador d'aquest projecte multinacional, Joan Reguant, els testimonis materials són un conjunt de tretze monuments distribuïts pel territori pirinenc transnacional, tant a la vessant atlàntica com a la mediterrània, que han estat seleccionats en funció de la seva contribució determinant per explicar història de la construcció del Coprincipat. Entre els monuments situats a Andorra, es troben les esglésies de Sant Joan de Caselles, Sant Romà de les Bons, Sant Martí de la Cortinada, Sant Climent de Pal, Santa Coloma, Sant Serni de Nagol i Sant Miquel d'Engolasters, la Torre dels Moros, el Jaciment del Roc d'Enclar, el Jaciment de la Roureda de la Margineda i la Casa de la Vall. A França, el Castell de Foix, i a Espanya, el conjunt catedralici de la Seu d'Urgell.

Reguant ha afirmat que la presentació del projecte de candidatura multinacional d'Andorra, Espanya i França és la culminació de tres anys de reunions entre els tres països que va néixer el gener del 2015 amb una trobada convocada pel Ministeri de Cultura, Joventut i Esports, Olga Gelabert, amb representants institucionals de la Seu d'Urgell i de Foix, en la qual van acordar dur a terme un estudi per conèixer la viabilitat de la proposta. L'expert ha explicat que s'ha dut a terme un minuciós treball per valorar l'excepcionalitat i l'autenticitat d'aquest projecte. En aquest sentit ha afegit que es tractaria d'una candidatura que aportaria un factor únic al món.

El passat mes de febrer, el Govern va aprovar iniciar els tràmits polítics i administratius per inscriure a la llista indicativa d'Andorra a la UNESCO els monuments inclosos en el projecte, com a pas previ a la preparació de la candidatura per a la llista de Patrimoni Mundial. Els béns immobles han d'estar inscrits en aquestes llistes indicatives durant un període mínim d'un any i durant aquest temps, el Principat assumirà el lideratge per preparar el projecte amb Espanya i França. En declaracions davant la premsa, Joan Reguant ha afirmat que durant el temps que requereixen els tràmits per entrar a les llistes indicatives, caldrà continuar treballant obrint noves línies d'investigació i desenvolupant el projecte amb més profunditat.

Per la seva part, el president del Consell departamental de l'Arieja, Henri Nayrou, el maire de Foix, Norbert Meler i l’alcalde de La Seu d’Urgell, Albert Batalla, han celebrat la predisposició de totes les institucions afectades que estan treballant en aquest projecte i la visibilitat que atorgarà aquesta candidatura pel seu valor excepcional.


Autor: Redacció


#andorra


#andorra





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Alejandro Fernández

Carles Enric

Alejandro y el momento histórico

El Partido Popular ha elegido a Alejandro Fernández como su candidato para las próximas elecciones...


alt - El presidente del PP de Cataluña, Alejandro Fernández

Carles Enric

PP y Ciudadanos deben ir juntos en las elecciones

El abandono del PSOE a sus votantes para mantener a Pedro Sánchez deja a su candidatura en una posi...