Notícies més llegides




Política


Catalunya

ERC obté el seu millor resultat al Congrés amb 15 diputats

Política  -  28/04/2019  -  23:03

El partit d'Oriol Junqueras s'imposa a Girona (3), Lleida (2) i Tarragona (2) i queda segon a Barcelona (8)


ACN

ACN



La candidatura d'Esquerra Republicana ha obtingut el seu millor resultat en unes eleccions generals espanyoles des de la restauració de la democràcia amb 15 diputats, més de 900.000 vots i el 24,5% dels sufragis. La formació liderada per Oriol Junqueras, empresonat a Soto del Real, que s'ha aliat en aquests comicis amb Sobiranistes, s'ha imposat a Girona amb 3 diputats, a Lleida i Tarragona, amb 2 a cada circumscripció, i ha quedat segona, per darrere del PSC, a Barcelona (8). A les últimes eleccions, ERC ja havia aconseguit un resultat històric amb 9 diputats al Congrés i 632.234 vots, el 18,18% però ara ha millorat el resultat en sis diputats i un augment de més de 260.000 vots.

Amb l'aliança d'Oriol Junqueras amb el sector sobiranista dels Comuns, ERC ha multiplicat els resultats i ha batut tots els seus rècords històrics en democràcia. A Barcelona, han obtingut escó Junqueras, Gabriel Rufián, Joan Josep Nuet, Carolina Telechea, Maria das Graças Carvalho, Gerard Gómez del Moral, Marta Rosique i Joan Capdevila.

A Girona ha obtingut escó la germana de l'exconsellera Dolors Bassa, Montse Bassa, que liderava la candidatura, seguida de Joan Margall i Laia Cañigueral. A Lleida han aconseguit representació Xavier Eritja i Inés Granollers, mentre que a Tarragona els escons han estat per Jordi Salvador i Norma Pujol.

Evolució històrica

L'any 1977, en les primeres eleccions democràtiques després de la dictadura, ERC va aconseguir un diputat. Llavors, es presentava en coalició amb el Partit del Treball de Catalunya i Estat Català en la candidatura Esquerra de Catalunya-Front Electoral Democràtic, que va aconseguir 143.954 vots. El març del 1979 els republicans van repetir amb un escó, en aquella ocasió en coalició amb el Front Nacional de Catalunya i el PSDC, 123.452 vots.

En les primeres eleccions en què ERC es va presentar en solitari, el 1982, ERC va obtenir un escó i 138.118 vots. Entre el 1986 i el 1993 els republicans van estar sense representació al Congrés dels Diputats. Va ser en les eleccions del '93 que els republicans van recuperar l'escó, amb 189.632 vots. Van tornar a repetir amb un escó a les eleccions del 1996 i el 2000.

La dinàmica va canviar en les eleccions del 2004, coincidint amb els atemptats de l'11-M i la victòria del PSOE de José Luís Rodríguez Zapatero, quan ERC, liderada per Josep-Lluís Carod Rovira, va aconseguir el fins a llavors millor resultat, 8 escons. L'any 2008 ERC va baixar a tres escons, resultat que va repetir el 2011.

El 2015, ja amb Oriol Junqueras al capdavant, Esquerra va aconseguir 9 escons, mentre que pocs mesos després, el juny del 2016, la formació va repetir resultat, amb 5 diputats per Barcelona, 2 a Girona, 1 a Lleida i 1 a Tarragona.


Autor: Redacció


#erc #catalunya


#erc #catalunya





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Alejandro Fernández

Carles Enric

Alejandro y el momento histórico

El Partido Popular ha elegido a Alejandro Fernández como su candidato para las próximas elecciones...


alt - El presidente del PP de Cataluña, Alejandro Fernández

Carles Enric

PP y Ciudadanos deben ir juntos en las elecciones

El abandono del PSOE a sus votantes para mantener a Pedro Sánchez deja a su candidatura en una posi...