Notícies més llegides




Pla de l'Estany


Banyoles

L'Escola Municipal de Música de Banyoles celebra una jornada de portes obertes per donar a conèixer el projecte educatiu

Pla de l'Estany  -  06/06/2019  -  12:27

Les preinscripcions per reservar plaça per al proper curs finalitzen el 14 de juny




L'Escola Municipal de Música de Banyoles (EMMB) celebrarà una jornada de portes obertes demà divendres 7 de juny (17.30h) per tal de donar a conèixer el projecte educatiu i les instal·lacions del centre a tot aquell que hi estigui interessat. Ho fa coincidint amb la campanya de preinscripcions per reservar plaça per al curs 2019-2020 i que finalitzarà el proper 14 de juny. Una crida adreçada a les famílies amb nens i nenes a partir de 3 anys, així com els adults que ho desitgin. El projecte educatiu de l'escola potencia la música en grup, en paral·lel amb l'estudi del llenguatge musical i les classes individuals d'instrument. El Pla d'estudis, reconegut pel Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, ofereix diferents itineraris segons l'interès i la dedicació de l'alumnat.

Actualment, l'Escola compta amb 370 estudiants i 27 professors. Tal com ha explicat el director de l'EMMB, Sam Atencia, en una entrevista<https://ateneu.banyoles.cat/lemmb-es-un-actor-musical-i-cultural-de-la-ciutat/>, la voluntat és ampliar el nombre d'alumnes i poder oferir els ensenyaments musicals a més infants, adolescents i adults de Banyoles i rodalies. "Creiem que aprendre música, cantar i tocar un instrument és un dret que enriqueix totes les persones", afirma Atencia, que destaca l'aportació de la música en favor del desenvolupament humà remarcant que "aprendre el funcionament d'aquests mecanismes i ser part activa del fet musical ens humanitza i ens fa ser millors persones". A banda, lamenta que actualment els ensenyaments musicals estan marginats dels ensenyaments obligatoris i institucions com l'EMMB exerceixen una funció cabdal.

Atencia explica que a l'EMMB els alumnes tenen l'oportunitat d'aprendre a tocar un instrument de manera individual i també de tocar en grups i orquestres amb el suport d'assignatures teòriques com el llenguatge musical. A banda, l'escola ofereix una oferta formativa flexible als adults i adaptada a les seves inquietuds i demandes. "Els nostres alumnes tenen l'oportunitat d'accedir a aprendre música, sigui quin sigui l'estil, perquè creiem que només hi ha una música i estem convençuts que els nois i noies tenen dret de trobar-se l'educació musical sense particions", argumenta Atenció, alhora que assenyala que s'ofereixen diferents velocitats d'aprenentatge. "Considerem que una escola de música ha de formar futurs músics, però també té l'obligació d'ensenyar música a altres tipus d'alumnes que veuen la formació musical com un complement a la seva formació acadèmica. Aquestes dues realitats han de poder conviure en una mateixa escola i estem convençuts que aquest és un dels punts forts que tenim a l'EMMB", assegura.

Un altre dels punts forts és, segons Atencia, la implicació de l'EMMB a la ciutat. "L'EMMB és forta i té bona salut en la mesura que està immersa en una societat musical i cultural potent i activa. Ens agrada estar presents a la vida cultural de Banyoles i participar en tots els actes que som convidats. La nostra dimensió no és menyspreable i és evident que som un actor musical i cultural de la ciutat i que la nostra dinàmica també incideix en la vida cultural de Banyoles", sentencia.

Una implicació en la vida social i cultural que es posa de manifest amb els concerts i activitats que els alumnes de l'EMMB realitzen per la ciutat, com el concert de combos del FEMJazz! o el concert inaugural a l'Exposició de Flors, per mencionar els més recents, així com les trobades i intercanvis musicals, també internacionals, que realitzen. En total, els alumnes de l'escola han fet una quarantena d'actuacions durant el curs 2018-2019.

UNA OFERTA FLEXIBLE

L'EMMB aposta per una oferta flexible adequada a les necessitats de les famílies sense renunciar a l'exigència i la qualitat en la docència i en l'aprenentatge. I tot dins l'Ateneu – Centre Municipal d'Estudis Musicals, que integra també l'Ateneu Bar i l'Auditori de l'Ateneu, circumstància que permet que els estudiants tinguin una formació musical integral i enriquidora.

Una part important de l'oferta de l'EMMB es concentra en els cursos de Sensibilització (de 3 a 5 anys) i d'Iniciació (6 anys). En el primer, es treballen elements com ara el moviment, l'educació de l'oïda, la improvisació i la creació musical a partir de contes i petites històries. Per altra banda, el curs d'Iniciació suposa l'entrada progressiva dels nens i nenes en l'aprenentatge musical a partir de tres activitats diferenciades: iniciació al llenguatge musical, Cor Petit de l'EMMB i Roda Instrumental, a través de la qual entren en contacte amb tots els instruments que s'imparteixen.

L'oferta de places continua amb el Preparatori (7 anys), nivell Elemental (de 8 a 11 anys), nivell Mitjà (de 12 a 17 anys) i Itinerari Jove (a partir de 10 anys). Aquests cursos tenen dos itineraris diferenciats, el d'Aprofundiment, per als estudiants que volen continuar els estudis musicals al Conservatori o a centres d'ensenyament superior, i el Troncal, per als que conceben els estudis com un complement a la seva formació.

L'EMMB també ofereix classes individuals per a adults, amb la possibilitat de participar en les formacions instrumentals col·lectives. L'Escola concep la pràctica i l'aprenentatge musical al llarg de la vida com un element positiu per al desenvolupament intel·lectual, cognitiu i emocional de les persones. En aquest sentit, és remarcable l'augment de persones adultes que, en els últims cursos, aposten per ser part de la comunitat de l'EMMB.

Els instruments que s'imparteixen actualment a l'EMMB són: baix elèctric, bateria, clarinet, contrabaix, flauta travessera, guitarra, guitarra elèctrica, piano, saxo, trompeta, trombó, violí, viola, violoncel i veu. A banda, s'ofereixen classes de sensibilització musical, llenguatge musical, cambra, combo, orquestra, big band, cor, orff, música per a adults, música per a persones amb discapacitat i música per a nadons.

L'EMMB és un agent implicat amb l'entorn social i cultural de Banyoles. Cada any organitza diferents activitats en esdeveniments i espais emblemàtics de la ciutat i esdevé un referent en la dinamització de la vida cultural banyolina.


Autor: Redacció


#banyoles


#banyoles





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Alejandro Fernández

Carles Enric

Alejandro y el momento histórico

El Partido Popular ha elegido a Alejandro Fernández como su candidato para las próximas elecciones...


alt - El presidente del PP de Cataluña, Alejandro Fernández

Carles Enric

PP y Ciudadanos deben ir juntos en las elecciones

El abandono del PSOE a sus votantes para mantener a Pedro Sánchez deja a su candidatura en una posi...