Notícies més llegides




Actualitat Girona


Girona

Es posa en pràctica a Girona la metodologia 'I-Decide' de suport a la presa de decisions de les persones amb discapacitat

Actualitat Girona  -  10/06/2019  -  14:30

Des de fa més de sis anys l'entitat gironina lidera, tant a nivell nacional com europeu, el canvi de paradigma en l'exercici de la capacitat jurídica d'acord a la Convenció dels drets de les persones amb discapacitat de l'ONU




El pròxim mes de juliol, la Fundació tutelar Support començarà a posar en pràctica, de manera gradual, la metodologia de treball "I-Decide" de suport a la presa de decisions de les persones amb discapacitat intel·lectual. Aquesta metodologia, consensuada internacionalment dins el marc del projecte europeu homònim, consisteix a facilitar a les persones que abraça el col·lectiu poder actuar segons la seva voluntat i preferències, amb els suports adequats per evitar conflictes d'interessos i influències indegudes, seguint uns processos que s'han desenvolupat en l'estudi. El projecte s'ha centrat en tres àrees de la vida de les persones: les finances personals (gestió del pressupost mensual, prioritzar les compres, relació amb les entitats bancàries, etc.), els drets com a consumidors (maneres de comprar, com fer una queixa, etc.) i la gestió de la seva salut (terminologia i funcionament del sistema de salut, hàbits nutricionals i d'activitat física, les assegurances de salut, etc.).

Des del dilluns passat i fins aquest cap de setmana la Fundació Support ha treballat a Girona amb els socis europeus del projecte i les entitats gironines que operen sobretot en l'àmbit de la discapacitat intel·lectual els últims serrells perquè els seus professionals puguin començar a posar en pràctica la metodologia proposada.

El projecte I-Decide, liderat per la Fundació Support i finançat amb gairebé 200.000 euros de fons europeus, finalitzarà a finals d'any amb l'edició dels manuals sobre les bones pràctiques dirigits d'una banda als professionals, i de l'altra, a les persones afectades i les seves famílies. El projecte està coparticipat per les organitzacions socials internacionals EASPD (Bèlgica), KVPS (Finlàndia), Social Care Training (Anglaterra) i Margarita Fundation (Grècia). També en forma part del grup la fundació gironina Campus Arnau d'Escala.

"I Decide", que es va iniciar el gener de 2018, s'emmarca en el treball nacional i internacional que la Fundació Support està realitzant per avançar en el compliment de la Convenció Internacional dels Drets de les Persones amb Discapacitat, i concretament en el seu article 12, que diu que les persones amb discapacitat tenen dret a l'exercici de la seva capacitat jurídica, en igualtat de condicions que les altres, i a rebre suport per fer-ho. Aquest suport es pot utilitzar a nivells molt diferents, des de decisions menors sobre el menjar, la roba o l'oci, fins a decisions importants com ara contraure matrimoni, sotmetre's a una operació mèdica greu o viure de manera independent. El projecte "I Decide" tracta sobre com transmetre el coneixement perquè les persones amb discapacitat intel·lectual o psicosocial puguin prendre les seves pròpies decisions i superar les dificultats amb què sovint es troben, deixant al final que terceres persones decideixin per ells.

La Fundació Support, organització dedicada al suport jurídic i social amb el major nombre de persones acompanyades de Catalunya (un miler) està centrada en la defensa, promoció i desenvolupament dels drets humans de les persones amb discapacitat (discapacitat psicosocial, deficiències cognitives relacionades amb el procés d'envelliment o discapacitat intel·lectual), al mateix temps que acompanya les persones a perseguir el benestar i la dignitat i a preservar l'autonomia, a través de la protecció jurídica i el suport social. Un 48% de les persones acompanyades per l'entitat són persones amb discapacitat psicosocial, un 28% amb discapacitat intel·lectual i un 18% amb deteriorament cognitiu. El 5% restant correspon a diagnòstics de difícil classificació.

Des de fa més de sis anys l'entitat gironina lidera, tant a nivell nacional com europeu, el canvi de paradigma en l'exercici de la capacitat jurídica d'acord a la Convenció dels drets de les persones amb discapacitat de l'ONU.


Autor: Redacció


#girona


#girona





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Salvador Vergés / GN

Salvador Vergés

Girona necessita un bon Govern. Catalunya necessita lideratge

Un moment en què cal definir quin model de país volem per a Catalunya...


alt - Feijóo en la campaña del PP

Carles Enric

Feijóo, la duda andante

Aunque Feijóo podría ser un mejor gestor y político que su adversario, las dudas constantes le at...