Notícies més llegides



OLOT 'Ciutat dels Detalls'


Olot

Donació del Fons Família Trinchería a la ciutat d'Olot amb destí a l'Arxiu Comarcal de la Garrtoxa

OLOT 'Ciutat dels Detalls'  -  14/06/2019  -  14:08

La majoria de les imatges són fotografies en paper monocrom, però el fons també conté un daguerreotip, un ambrotip i un ferrotip




El 13 de juny 2019 s'ha signat el conveni de donació del Fons Família Trinchería entre l'Ajuntament d'Olot i Ana Domingo Torres, vídua de Joaquim de Trinchería Polo, propietari de la documentació. El fons es custodiarà a l'Arxiu Comarcal de la Garrotxa.

Des de l'any 1988 fins pocs mesos abans de la seva mort, Joaquim de Trinchería (Olot, 1940-Argentona, 2018), últim hereu d'una família de propietaris i notaris procedent de Prats de Molló que es va establir a Olot l'any 1691, va anar cedint a l'Arxiu Comarcal de la Garrotxa diferents lliuraments del fons documental de la seva família. En conjunt, la donació que ara es regularitza comprèn 115 capses de documentació textual (segles XVI-XX), 651 pergamins (1177-1774) i 1.991 imatges (1854-1960).

De moment, hi ha disponible el catàleg de pergamins i hom espera que abans d'acabar l'any es faci accessible l'inventari de la documentació en paper a través de l'aplicació Arxius en Línia, del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Es tracta d'un important fons patrimonial format en successius enllaços matrimonials a l'entorn de la família Castanys, d'Olot (Revenga, Montañà, Vila, Pujolàs, Bertran), i no va ser fins a final del segle XIX que, de nou mitjançant un casament, aquest subfons es va fusionar amb la documentació directament generada pels Trinchería. Els Trinchería, a més, al llarg del segle XIX també van administrar l'impost de la Butlla de la Croada, la contribució del Culto y Clero i les rendes del priorat de Sant Corneli del Mont.

La majoria de les imatges són fotografies en paper monocrom, però el fons també conté un daguerreotip, un ambrotip i un ferrotip. En destaca també una curiosa sèrie d'unes dues-centes cartes de visita, en la qual, a part de diferents membres de la família, s'hi poden trobar retrats de personatges rellevants de l'època vinculats a Olot, com Marià Vayreda, Esteve Paluzie o Enric Galwey.


Autor: Redacció


#olot


#olot





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Alejandro Fernández

Carles Enric

Alejandro y el momento histórico

El Partido Popular ha elegido a Alejandro Fernández como su candidato para las próximas elecciones...


alt - El presidente del PP de Cataluña, Alejandro Fernández

Carles Enric

PP y Ciudadanos deben ir juntos en las elecciones

El abandono del PSOE a sus votantes para mantener a Pedro Sánchez deja a su candidatura en una posi...