Notícies més llegides



Besalú, Vila Comtal


Besalú

Lluís Guinó: ‘Durant aquests dies ha sortit el millor de la gent, i això no té preu’

Besalú, Vila Comtal  -  04/04/2020  -  20:30

L’alcalde de Besalú agraeix la feina dels voluntaris de la vila comtal per donar resposta a les necessitats que van sorgint arran de la crisi provocada per la Covid-19


Lluís Guinó, Alcalde de Besalú

Lluís Guinó, Alcalde de Besalú



L’alcalde de Besalú, Lluís Guinó, fa vint-i-cinc anys que ocupa l’alcaldia de l’ajuntament de la vila comtal i subratlla, sense dubtar-ho ni un segon, que la crisi generada arran de la Covid-19 és la situació “més crítica” que ha hagut d’afrontar. “I la que ha comportat que et sentis més impotent en determinades qüestions”, afegeix. Per tal de mitigar els efectes d’aquest context excepcional, des del consistori s’ha creat un paquet de mesures econòmiques que serveixen per posposar el pagament dels tributs, entre altres ajudes, un suport que comparteix protagonisme amb la feina altruista i impagable d’un grup de voluntaris que vetlla aquests dies pel benestar de tothom.

Com s’està vivint aquesta situació a Besalú?

Lluís Guinó. Cal considerar que estem davant d’una situació absolutament excepcional, extraordinària i greu. Tres setmanes després del confinament el que es detecta és que la ciutadania ha pres consciència de la gravetat de la situació, que és coneixedora que es tracta d’una pandèmia greu i que més enllà de les qüestions sanitàries, que són més aviat de caràcter tècnic, és evident que la majoria ha assumit la problemàtica existent i està actuant de forma més que correcta i seguint les instruccions que fan les autoritats, tant les sanitàries com les del Govern de la Generalitat.

Durant aquests dies a la vila comtal han sobresortit diferents accions solidàries.

LL. G. Besalú i la comarca de la Garrotxa en general, així com la resta de comarques gironines, formem part d’un país solidari, tal com es demostra cada any amb La Marató de TV3. I això Catalunya no només ho demostra en causes internes com la d’ara, sinó també en causes externes que no afecten directament al país. Sempre hem respost de forma molt solidària.

En el cas de Besalú, concretament, des del primer moment, quan es va detectar ja d’inici que mancava material sanitari i que aquest no arribaria per la gestió centralitzada i desastrosa del Govern de l’estat, i quan va quedar palès que a les residències d’avis, als hospitals o als centres d’atenció primària hi havia problemes pel que fa al material de protecció, el que es vam fer, com també han fet en altres ciutats i viles d’aquest país, va ser coordinar-nos amb diferents entitats per portar a terme la confecció de bates o mascaretes de protecció, així com el repartiment de gel desinfectant als comerços o l’elaboració d’un llistat de persones que viuen soles i que tenen més de 65 anys, que a Besalú són pràcticament una tercera part de la població, per poder-nos posar en contacte amb elles i preguntar-los com estan i fins a quin punt tenen suport familiar directe o necessiten ajuda. Aquest va ser un primer àmbit d’actuació. 

El voluntariat és bàsic, doncs.

LL. G. Sí. En total hi ha pràcticament una vintena de persones i, fins i tot, hi ha gent que ha apadrinat a determinades persones durant aquests dies. El voluntariat està funcionant molt bé i el que haig de fer és agrair-ho de forma constant, entre altres coses perquè he vist a prop de casa meva casos molt evidents d’aquesta bona col·laboració entre la gent.

Deia que aquest és un primer àmbit d’actuació. Parli’m del segon.

LL. G. L’altre no té tant a veure en qüestions de mesures sanitàries, sinó socioeconòmiques. És a dir, tot allò que té a veure amb tributs, taxes i amb serveis que, tenint en compte que des del 12 de març no s’estan donant, evidentment no es poden cobrar. Pel que fa als impostos, el que hem decidit des de l’Ajuntament és que no es cobraran fins després d’aquest episodi, fins que les autoritats considerin que aquest context ha finalitzat, que segons el meu parer serà un procés llarg. Hem de tenir en compte que més enllà de l’estat d’alarma hi haurà uns mesos, pràcticament fins a l’estiu, que la gent difícilment tindrà consolidat el lloc de treball com abans i, per tant, tindrà dificultats, i per aquest motiu el que farem serà facilitar que aquestes dificultats no depenguin de l’Ajuntament. És per això que hem posposat tot el calendari fiscal per més endavant, ja veurem com ho reorganitzem, tot i que ara mateix la prioritat és resoldre les qüestions de caràcter sanitari i que la gent no tingui dificultats per trobar feina.

Més enllà de l’ajornament dels impostos, el paquet de mesures econòmiques que heu treballat des de l’Ajuntament també contempla altres punts. Me’n pot fer cinc cèntims?  

LL. G. També hem plantejat qüestions que tenen a veure amb la funerària, un aspecte amb el qual hem posat un topall de cobrament pels enterraments tenint en compte que hi ha hagut excessos, i en una situació com la que estem vivint no hi pot haver excessos per part de ningú. D’altra banda, hem impulsat mesures que afecten directament a tots els comerços vinculats al turisme: el fet que no hi hagi absolutament ningú voltant per Besalú fa que tots els cobraments que depenien de l’activitat turística s’hagin de suspendre fins que l’activitat pugui tornar a la normalitat.

La comunicació amb la ciutadania és més important que mai a hores d’ara?

LL. G. Sí, això té relació amb un tercer àmbit, que és el que té a veure amb les instruccions i les recomanacions que es donen principalment des del Govern de la Generalitat, però també des del Consell Comarcal de la Garrotxa. Del que es tracta és utilitzar totes les xarxes socials possibles per donar i emetre informació, és a dir, que no hi hagi res que la gent no acabi sabent. Estem parlant d’informacions centrades, per exemple, en no trencar el confinament, en la importància de l’ús de la mascareta quan se surt de casa, en el llistat de comerços que porten les coses a casa o en la necessitat d’anar a comprar amb totes les mesures de protecció necessàries, no tant per a un mateix, sinó per a la resta, que això és el més important.

Com treballa l’Ajuntament durant aquests dies?

LL. G. Treballem amb reunions telemàtiques a través de la plataforma Jitsi, la majoria de vegades. Fem reunions pràcticament cada dos dies, on posem sobre la taula les coses en comú i a partir d’aquí les anem desenvolupant. A mitjans d’aquest mes d’abril farem un plenari, segurament telemàticament, també. En definitiva anem fent, tal com fan la resta d’administracions. De fet, amb aquest episodi ens hem adonat que tot el funcionament telemàtic de l’administració és perfectament lògic, tal com fan a l’àmbit privat moltíssimes empreses de forma ben satisfactòria. El teletreball és absolutament possible i pot ser igual d’eficient i productiu que el treball presencial.

Fa molts anys que és alcalde de Besalú. Aquesta és la situació més crítica que ha hagut de fer front fins ara?

LL. G. Sí, sens dubte. És la més crítica i la que ha comportat que et sentis més impotent en determinades qüestions. En altres moments hi ha hagut causes de força major, com poden ser incendis o accidents, en les quals d’alguna manera has pogut activar de forma més pràctica determinades mesures. En aquest cas no, estem parlant d’una pandèmia, d’un tema de salut, i això ens afecta a tots. Tothom ha de complir de forma clara i estricta unes recomanacions concretes i això ho fa més difícil. També és veritat, però, que quinze anys enrere gestionar aquesta situació de forma telemàtica hauria estat molt més complicat que ara, avui dia es poden prendre mesures, fer indicacions o treballar a distància pràcticament al cent per cent.

Quines conclusions deixa aquesta pandèmia, de moment, a Besalú?

LL. Hi ha hagut dos eixos que són destacables i que cal agrair. El primer és que s’ha fet cas de les recomanacions del Govern de Catalunya i, per tant, això vol dir que la gent ha assumit perfectament la gravetat de la situació, i no només a l’hora de protegir-se a un mateix, sinó també el fet de protegir a la resta de la població d’aquesta infecció, i això és un clar exemple de solidaritat. D’altra banda, durant aquests dies ha sortit el millor de la gent: les persones, en general, han mostrat ser molt solidàries i han col·laborat molt, en qualsevol moment que l’Ajuntament ha tingut coneixement d’alguna necessitat per part de gent gran, de persones hospitalitzades a Olot o de veïns que no tenen la família a prop, aquest  grup de voluntaris ho ha resolt de forma immediata. I això no té preu, no es pot quantificar sota cap mena de paràmetre econòmic.


Autor: Redacció


#lluisguino #besalu #covid19


#lluisguino #besalu #covid19





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Alejandro Fernández

Carles Enric

Alejandro y el momento histórico

El Partido Popular ha elegido a Alejandro Fernández como su candidato para las próximas elecciones...


alt - El presidente del PP de Cataluña, Alejandro Fernández

Carles Enric

PP y Ciudadanos deben ir juntos en las elecciones

El abandono del PSOE a sus votantes para mantener a Pedro Sánchez deja a su candidatura en una posi...