Notícies més llegides




Besalú, Vila Comtal


Besalú

Fina Surina: ‘La societat gironina ha de ser corresponsable en la lluita contra el masclisme’

Besalú, Vila Comtal  -  25/11/2020  -  20:45

La coordinadora de l’Institut Català de les Dones a Girona celebra que les dones estiguin cada dia “més empoderades, fortes i convençudes”


Fina Surina

Fina Surina



Avui, 25 de novembre, s’ha celebrat el Dia Internacional contra la Violència de Gènere, un clam universal que s’ha reivindicat arreu del món per denunciar i erradicar la violència que sofreixen les dones a tot el món. Les dades són preocupants i requereixen mesures immediates: segons la Macroenquesta de Violència Contra la Dona de 2019, elaborada per la delegació del Govern contra la Violència de Gènere, el 41,4% de les dones enquestades a Catalunya van declarar haver estat víctimes de violència masclista en l’àmbit de la parella al llarg de la seva vida. Un context nefast, aquest, que enguany pot haver augmentat a causa de la pandèmia de la Covid: “En termes globals, durant el temps de pandèmia de la Covid-19 s’està observant un increment de les violències masclistes i gran part dels feminicidis s’estan cometent per persones properes i conegudes de les dones en els espais més íntims”, subratlla la coordinadora de l’Institut Català de les Dones a Girona, Fina Surina.

Quina és la radiografia actual relacionada amb les víctimes de violència de gènere a la demarcació? 

Durant el 2020, amb les dades disponibles fins el mes d’octubre, des de la demarcació de Girona es van produir 654 trucades al telèfon 900 900 21 20 per motiu de violència masclista, gairebé les mateixes trucades que durant tot l’any 2019. Segons les darreres dades disponibles, el 92,8% de les trucades per motiu de violència masclista s’han produït en l’àmbit de la parella o exparella; el 2,9% en l’àmbit familiar; el 4,1% en l’àmbit sociocomunitari i el 0,2% en l’àmbit laboral. D’altra banda, el 96,3% de les trucades per motiu de violència masclista durant els 10 primers mesos de 2020 han estat per violència psicològica. Més dades: el nombre de trucades que han estat per violència física ha representat el 38,2%; les trucades per motiu de violència econòmica, el 8,3%, i per violència sexual, el 4,3%.

Amb relació a la franja d’edat més freqüent de les víctimes de delictes contra la llibertat i la indemnitat sexual, aquesta forma part de les nenes i noies entre els 11 i els 20 anys, mentre que els agressors han estat homes entre els 21 i els 30 anys, principalment.

La Covid-19 i els seus efectes, amb el confinament al capdavant, ha agreujat el problema?

La pandèmia i les circumstàncies excepcionals que ens ha tocat viure han posat de manifest la importància cabdal de les cures i ha donat l’oportunitat per posar la vida en el centre, però la situació de confinament també ha agreujat més la vulnerabilitat de les dones en situació de violència masclista i dels seus fills i filles, i les ha exposat a un major risc de patir-la, degut a l’aïllament social i la convivència contínua amb l’agressor. En termes globals, durant el temps de pandèmia de la Covid-19 s’està observant un increment de les violències masclistes i gran part dels feminicidis s’estan cometent per persones properes i conegudes de les dones en els espais més íntims.

Com ha evolucionat l'empoderament de les dones envers aquesta xacra? 

Les violències afecten les dones en gairebé tots els sectors de la societat. Hem de seguir atentes a les violències masclistes en totes les seves vessants i visibilitzar i donar veu a totes aquelles dones a les quals els ha estat presa, a aquelles que es troben silenciades.

Les dones estem cada dia més empoderades, fortes, convençudes. Les dones hem de seguir i seguirem lluitant, però és important també posar el focus en la responsabilitat imminent que tenen els homes en aquesta lluita contra les violències masclistes. «Ni agressor, ni còmplice. Atura les violències masclistes» és el lema de la campanya que ha engegat el Govern de la Generalitat de Catalunya en commemoració al Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les dones. La campanya interpel·la directament als homes, per tal que portin a terme una revisió immediata de les seves conductes i una deconstrucció dels seus privilegis, amb l’objectiu que no siguin ni còmplices ni agressors. És una crida a la seva responsabilitat, ja que davant les violències masclistes no és possible tenir una postura neutral: si no et situes al costat de la dona en situació de violència, estàs de la banda de l’agressor.

El perfil de l'agressor ha canviat, amb el temps? Si és així, quin tenim, ara?

Amb relació a l'agressor no és possible establir un perfil únic. Existeixen múltiples formes d'exercir les violències contra les dones: cada agressor es comporta d'una manera diferent i representa el paper també de forma diferent. Malgrat la dificultat d'establir un perfil concret, existeixen una sèrie de comportaments comuns en tots els homes que maltracten a dones: solen responsabilitzar a la dona de la situació, ells es descriuen com a víctimes, justifiquen la violència que exerceixen minimitzant la seva conducta agressiva en considerar que el que passa és poca cosa i no té importància. La violència és una forma de poder i, per a ells, és una conducta apresa i legítima. Cal fer esment de la normalitat dels agressors, la seva capacitat de camuflatge i d'ocultar allò que realment són: agressors.

Quins reptes es marca l'Institut Català de les Dones a Girona per continuar lluitant contra aquesta problemàtica social?

L’erradicació de les violències masclistes és una prioritat per a tot el Govern de la Generalitat de Catalunya i de l'Institut Català de les Dones a Girona. Es treballa des de tots els àmbits per continuar millorant els mecanismes de prevenció, sensibilització, detecció, atenció i recuperació de les dones i els seus infants. En aquesta lluita és especialment important la coordinació i el treball unitari i contundent contra tot allò que permet la violència contra les dones. El compromís de les institucions i de la societat ha de ser total, hem de seguir treballant juntes, només així aconseguirem avançar en l’erradicació de les violències masclistes en totes les seves vessants. La societat gironina ha de ser corresponsable en la lluita contra el masclisme, posant especial èmfasi en la tasca de prevenció amb infants i joves per acabar amb la impunitat.


Autor: Redacció


#finasurina #dones #besalu


#finasurina #dones #besalu





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Alejandro Fernández

Carles Enric

Alejandro y el momento histórico

El Partido Popular ha elegido a Alejandro Fernández como su candidato para las próximas elecciones...


alt - El presidente del PP de Cataluña, Alejandro Fernández

Carles Enric

PP y Ciudadanos deben ir juntos en las elecciones

El abandono del PSOE a sus votantes para mantener a Pedro Sánchez deja a su candidatura en una posi...