Notícies més llegides



Besalú, Vila Comtal


Besalú

Circusland inaugura la funció a Besalú

Besalú, Vila Comtal  -  18/12/2020  -  17:48

L’espai expositiu, que compta amb més de mig miler d’objectes relacionats amb l’art circense, ha suposat una inversió d’1,7 milions d’euros


Vadó Buch / GN

Vadó Buch / GN



Circusland, el museu més gran d’Europa localitzat a la vila comtal de Besalú, ja és una realitat. Si més no, una realitat palpable, tenint en compte que avui ha obert les portes al públic per primer cop mitjançant un equipament de 1.500 metres quadrats on s’exposen més de mig miler d’objectes relacionats amb el món del circ -537, concretament-. “És un somni fet realitat que estàvem lluitant perquè existís des de fa 23 anys. Al circ li toca reivindicar-se, no només des de l’excel·lència, ara el podrem reivindicar com una part de la cultura, dignificar-lo com s’havia fet abans amb la dansa o la lírica”, explica l’impulsor d’aquest projecte, el director del Circus Arts Foundation, Genís Matabosch (Figueres, 1977).

Per tirar endavant el projecte ha fet falta un pressupost que gira al voltant dels 1,7 milions d’euros, una partida centrada en l’adquisició i la rehabilitació de l’edifici de Cal Coro, a l’antic monestir de Sant Pere. Una inversió majúscula que s’ha traduït en un equipament que neix amb la voluntat d’esdevenir una referència sobre el món del circ en àmbit continental i mundial, i que ha vist com la pandèmia de la Covid ha anat posposant la seva obertura fins avui.

No obstant això, el projecte, que inicialment apuntava a altres ciutats com Figueres o Girona, contempla diverses fases. En aquesta primera, les instal·lacions de Besalú disposen d’un total de tres plantes que tenen com a objectiu resseguir la història del circ des dels seus inicis fins ara, un recorregut que pretén “dignificar el circ”. Més endavant, la iniciativa vol seguir ampliant-se més enllà de l’exposició permanent. En aquest sentit, Matabosch avança que es treballarà per “tenir més espai per a les exposicions temporals”, i també subratlla la idea de fer exposicions a través dels treballs realitzats pels investigadors que fan recerca a partir dels arxius de Circus Arts Foundation. 

En aquests moments, una de les grans joies de la corona de la mostra és la maqueta del circ Gleich, una reproducció en miniatura d’un circ que va existir a principis del segle XX i que va viatjar arreu d’Europa, fent parada a Barcelona durant l’Exposició Universal de 1888. Aquest és un dels grans atractius d’un recorregut que també explica les diferents disciplines circenses, com ara els acròbates, els funàmbuls o els pallassos. Sobre aquests darrers, precisament, hi ha un espai dedicat als còmics de cara blanca, que tenien un estatus “més elegant” que els pallassos de nas vermell i, per aquest motiu, portaven vestits d’alta costura, alguns dels quals exposats al flamant museu.

Obertura oficial

La inauguració d’avui ha comptat amb autoritats provincials com el delegat del Govern a Girona, Pere Vila; el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, o l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas. Els representants de la Diputació i de la Generalitat, que han afirmat que obrir Circusland en temps de pandèmia “és un goig”, també han manifestat la voluntat dels seus respectius organismes de seguir col·laborant amb el projecte. De fet, la Diputació es va comprometre en abonar 500.000 euros entre el 2020 i el 2021, mentre que la Generalitat en destinarà uns 750.000 dividits en quatre anys.


Autor: Redacció


#circusland #besalu


#circusland #besalu





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Alejandro Fernández

Carles Enric

Alejandro y el momento histórico

El Partido Popular ha elegido a Alejandro Fernández como su candidato para las próximas elecciones...


alt - El presidente del PP de Cataluña, Alejandro Fernández

Carles Enric

PP y Ciudadanos deben ir juntos en las elecciones

El abandono del PSOE a sus votantes para mantener a Pedro Sánchez deja a su candidatura en una posi...