El regidor de Cultura, Patrimoni cultural i Festes, Miquel Cuenca, i el president de Joventuts Musicals de Banyoles, Rafel Juanola, han presentat aquest dimecres el programa de la residència artística 2021 de l’Ateneu – CMEM, que enguany arriba a l’onzena edició. Cuenca ha destacat les onze edicions d’una residència artística que “projecta una ciutat que aposta per la cultura” a partir d’una eina que permet “establir un vincle diferent entre el públic i l’artista”. De la seva banda, Juanola ha explicat que Membrives presentarà al llarg de tres recitals “propostes molt àmplies que van més enllà del flamenc”.

Juanola ha presentat un programa format per tres concerts, el primer dels quals se celebrarà aquest dissabte amb la GIO, una orquestra simfònica del tot versàtil que ofereix música de qualitat, oberta a tots els estils, i que compta amb la col·laboració de prestigiosos solistes nacionals i internacionals.

El segon recital se celebrarà diumenge 13 de juny i en aquest cas Membrives s’acompanyarà del pianista gadità Chano Domínguez, referent universal del flamenc jazz. Un trobada apassionada que farà renéixer històries del tango, del bolero i del jazz, els diferents gèneres i estils que defineixen les carreres dels dos artistes. Junts aprofundiran amb complicitat en un univers musical únic que només és possible quan es fusionen les seves grans personalitats artístiques.

Membrives clourà la residència dissabte 6 de novembre en un concert en solitari on la cantant oferirà el final d’un work in progress que haurà començat uns dies abans amb la seva estada a Banyoles. Yerma, una de les obres de teatre de Federico García Lorca, es convertirà en cançons i coreografia, una obra amb diferents personatges convertida en un monòleg musicalitzat. Serà l’estrena absoluta d’un procés creatiu que tindrà lloc al mateix Ateneu – CMEM de Banyoles. Cuenca i Juanola han subratllat l’originalitat d’una proposta que entronca amb l’essència del projecte de residència artística i dóna carta blanca a l’Artista resident per establir vincles amb el públic i la ciutat.

UNA DE LES VEUS CABDALS DEL FLAMENC

Mariola Membrives (Còrdova, 1978) va debutar al 2014 amb la publicació del disc Llorona a duo amb el contrabaixista de jazz japonès Masa Kamaguchi. L’àlbum va obtenir una gran acollida de pública i crítica i va guanyar la convocatòria de l’Infusiona’t 2014. Al 2016 va recórrer els principals festivals de l’Estat amb la proposta Omega 20.16, que recull la seva particular revisió per a quintet de jazz i guitarra flamenca del mític disc Omega d’Enrique Morente. Amb aquesta proposta va fer gira per diferents festivals i teatres de l’Estat com un dels projectes del cicle Jazz en Ruta de l’AIE.

L’estiu del 2017 va estrenar l’espectacle a duet amb el pianista Chano Domínguez com a concert inaugural de les Nits d’Agost al Teatre Grec de Barcelona, i el novembre es va estrenar com a solista de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya a L’Auditori interpretant El amor brujo sota la direcció de Josep Caballé.

Membrives combina les seves propostes musicals amb la participació a diferents muntatges teatrals d’abast nacional i internacional. És la cantaora del projecte de la Fura dels Baux FreeBach 2012 i la veu del muntatge teatre Federico García de Pep Tosar junt als músics Rycardo Moreno i David Domínguez i el bailaor José Maldonado. També ha col·laborat com a cantaora a la pel·lícula concert Blancanieves, guanyadora d’un Goya, acompanyada de Chicuelo a la guitarra.

El maig de 2018 va presentar al Festival Ciutat Flamenco de Barcelona la proposta Sed libera nos a malo amb la Piccola Orchestra Gagarin formada pels músics Paolo Angeli, Sasha Agranov i Oriol Roca. I el novembre i desembre del mateix any va presentar als festivals internacionals de jazz de Madrid i Barcelona el seu espectacle en directe La enamorada amb els músics Vicent Pérez, Tom Warburton i Jordi Matas amb una gran acollida de públic i crítica.

Graduada amb el títol superior de cant flamenc, becada i formada en l’àmbit del jazz i la música contemporània tant a l’Esmuc com al Taller de Músics, Mariola Membrives també ha cultivat la faceta docent com a professora de flamenc al Conservatori de Música de Cartagena, al Conservatori Superior i a l’escola del Taller de Músics de Barcelona. Ha estat guardonada per la Junta d’Andalusia amb el premi “Córdoba a Escena” per la seva trajectòria artística i la revista “La Nueva Alboreá” ha publicat recentment el seu estudi sobre la tècnica vocal en el flamenc.

Les entrades per als concerts es poden comprar a través del web www.cultura.banyoles.cat i a l’Oficina d’Atenció Ciutadana de l’Ajuntament de Banyoles (al passeig de la Indústria, 25 // 972 57 00 50, de dilluns a dijous de 8:30 h a 18:45 h i divendres de 8:30 a 17:45 h). 

ACTIVITATS PARAL·LELES

Al costat dels tres concerts, l’Ateneu – CMEM ha programat dues activitats paral·leles concebudes per arribar al gran públic i als estudiants de l’Escola Municipal de Música de Banyoles (EMMB). La primera serà un club de lectura al voltant de l’obra Canciones de Federico García Lorca que es farà el 22 de juny a la Biblioteca i la segona serà una sessió de “La classe va a concert” que Membrives realitzarà amb els alumnes de l’EMMB en una data encara per concretar.  

LES RESIDÈNCIES ARTÍSTIQUES DE L’ATENEU – CMEM

Nascuda l’any 2011, la residència artística de l’Ateneu – CMEM és un projecte pioner a Catalunya que pretén oferir un acostament diferent entre els intèrprets i el públic, establint una relació continuada durant tot un any a través d’un complet programa de concerts i activitats. Als artistes se’ls dóna carta blanca per suggerir un mínim de tres concerts amb les formacions i repertoris que ells escullin i que permetin oferir un retrat de les seves diverses facetes artístiques.

En les quatre primeres edicions s’havia optat per formacions i artistes clàssics: Trio Mozart Deloitte, actualment Trio Lorca (2011), Miguel Colom (2012), Quartet Gerhard (2013) i Pau Codina (2014). L’any 2015 es va apostar per primer cop per sortir de l’àmbit de la música clàssica amb la figura de la cantaora de Huelva Rocío Márquez, una de les grans del flamenc del moment. L’any 2016 l’escollit va ser el baríton Josep-Ramon Olivé, mentre que el 2017 va ser el torn de la prestigiosa pianista veneçolana Gabriela Montero i el 2018 el menorquí Marco Mezquida, prestigiós pianista de jazz. El penúltim Artista Resident va ser un dels guitarristes amb més projecció internacional del moment, Rafael Aguirre, mentre que el del 2020, coincidint amb la desena edició de la residència, va ser el primer artista no viu, Ludwig van Beethoven, amb motiu del 250è aniversari de naixement.