Notícies més llegides




Actualitat Girona


Girona

L’Ajuntament de Girona rep el fons de Guillem Soler Gatvillaró

Actualitat Girona  -  13/04/2021  -  13:14

El material del pintor, gravador i músic català està datat entre el 1860 i el 2016


fons de Guillem Soler Gatvillaró

fons de Guillem Soler Gatvillaró



L’Ajuntament de Girona ha a portat a terme aquest matí l'acte de donació del fons documental del pintor, gravador i músic català, Guillem Soler Gatvillaró (1905-1971). L’arxiu consta, principalment, de documents personals i professionals, fotografies i projectes de creació artística. La donació ha anat a càrrec de la filla del pintor, Josefina Soler, i ha comptat amb la presència de l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, i del cap del Servei de Gestió Documental, d'Arxiu i Publicacions de l'Ajuntament, Joan Boadas.

“La donació de l'arxiu ens permet augmentar la col·lecció de documents sobre la cultura catalana del segle passat, fent que Girona sigui una ciutat referent per als investigadors de l'art, amb visió nacional i donant a conèixer les figures de la nostra història. La donació és d'una gran generositat, i una mostra de compromís que des de la ciutat sabrem valorar i preservar. En l'àmbit gironí, aquest arxiu ens pot ajudar a completar el fons Santos Torroella”, ha afirmat l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas.

El fons consta de 27 capses d’arxiu, 4 capses amb fotografies i 3 carpetes de gran format amb material datat entre el 1860 i el 2016. Es tracta principalment de documentació de tipus personal, familiar i professional generada per Guillem Soler i Gatvillaró. Predomina la correspondència i les fotografies, i també inclou documentació administrativa i diaris personals, dibuixos i esbossos dels seus treballs, i retalls de premsa i fullets.

Entre les cartes destaquen aquelles que el pintor s’enviava amb la seva dona i altres membres de la família. També la correspondència amb nombrosos personatges del món artístic i cultural de l’època en la qual va viure. Entre els remitents amb qui es va escriure, i amb molts dels quals va establir amistat, hi ha l’escriptor i periodista Josep Pla, el compositor Francesc Civil, el pintor i pianista Jaume Roca-Delpech o les poetesses Maria Assumpció Soler i Maria Castanyer.

Pel que fa a la fotografia, el fons conté imatges familiars, d’obres artístiques i d’exposicions. També hi ha un conjunt de material catalogat com a “fotografia professional” de Guillem Soler. Es tracta d’imatges en paper, negatius i plaques de vidre.

Guillem Soler va néixer a Tarragona el 5 de maig de 1905, però va viure i treballar principalment a Barcelona, a més de fer estades a París, Madrid, Nova York i Caracas. Al llarg de la seva vida també va residir puntualment a Girona, on l’any 1922 s’havia instal·lat la seva família i on va viure el pas d’estudiant a artista professional. Aquí va realitzar la seva primera exposició de pintures, entre el 25 de desembre de 1926 i el 7 de gener de 1927 al Saló de Descans del Teatre Municipal; i també hi va fer alguns concerts, com a pianista, per exemple el març de 1929 a l’Ateneu de Girona. Entre el 1931 i el 1932 va viure esporàdicament al carrer de la Barca. L’any 1932, quan es va casar amb Assumpció Amor i Turmo, es va establir definitivament a Barcelona.

Les tècniques pictòriques que dominava eren el fresc, la pintura a l’oli, l’aquarel·la i el gravat. La seva carrera com a artista professional va arrencar definitivament després de la Guerra Civil. A partir de l’any 1939 va començar a rebre successius encàrrecs, majoritàriament per pintar frescos en esglésies i capelles arreu de Catalunya, i també per fer dibuixos per a publicacions de temàtica religiosa. Entre les seves nombroses obres, es poden esmentar les pintures de les esglésies de Perafort i els Pallaresos, de Sant Just Desvern, d’Olvan, de Santa Agnès de Barcelona, dels santuaris de La Guàrdia i de Queralt i, també, del Palau Episcopal i del Seminari de Solsona.

Una part significativa de l’activitat professional de Guillem Soler es va realitzar també a les comarques gironines. En concret, a la ciutat de Girona, hi va treballar entre el 1946 i el 1951: va pintar els frescos de l’església de Santa Susanna del Mercadal (1946-1949), els de l’església de Sant Martí del Seminari (1948-1949) i els de la capella de Sant Cosme i Sant Damià de l’església del Carme (1951). Pintava i tocava el piano, traduïa i escrivia poemes; era un home culte i un artista polifacètic, tal com el descriu la seva filla Josefina Soler.


Autor: Redacció


#girona


#girona





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Alejandro Fernández

Carles Enric

Alejandro y el momento histórico

El Partido Popular ha elegido a Alejandro Fernández como su candidato para las próximas elecciones...


alt - El presidente del PP de Cataluña, Alejandro Fernández

Carles Enric

PP y Ciudadanos deben ir juntos en las elecciones

El abandono del PSOE a sus votantes para mantener a Pedro Sánchez deja a su candidatura en una posi...