Notícies més llegides




Catalunya Nord


Argelers

Argelers recorda l’ajuda humanitària durant la Retirada

Catalunya Nord  -  18/05/2021  -  14:23

La Galeria Marianne acull des de demà i fins al 15 de juliol una completa exposició amb rellevants documents d’arxiu


Argelers

Argelers



Demà dimecres, 19 de maig, la galeria Marianne d’Argelers de la Marenda, al Rosselló, inaugurarà l’exposició ‘¡Ayuda! Socors suís i quàquers al camp d’Argelers (1939-1941)’, una mostra d’una sèrie de documents que evoca l’ajut humanitari iniciat durant la Guerra Civil Espanyola i que va arribar a la Catalunya del Nord i França en el transcurs de la Retirada de 1939. Entre aquests documents, destaca el combat desarmat liderat per Mary Elmes, que va tenir el suport dels quàquers anglosaxons, i per Elisabeth Eidenbenz, així com 18 dibuixos dels artistes Ubaldo Izquierdo Carvajal i Josep Narro, internats al camp d’Argelers. 

En total, el relat històric que ofereix l’exposició es pot seguir a través de 13 panells, tots compostos de textos, fotografies i documents d’arxiu de nombrosos fons públics i privats, fins i tot l’arxiu suís d’història contemporània, els arxius de la Creu Roja de Suïssa, l’Ajuntament d’Elna i el Museu Memorial de l’Exili de la Jonquera. 

La mostra, liderada pel conservador Grégory Tuban, es podrà visitar fins al pròxim 15 de juliol, de dimarts a dissabte -de dos quarts de tres del migdia a dos quarts de set de la tarda-, mentre que els dimecres i dissabtes també romandrà oberta als matins, a partir de les deu i fins a dos quarts de tres de la tarda.

Diverses activitats

Més enllà de la mateixa exposició, existeixen un seguit d’activitats paral·leles que completen la mostra. Així, el divendres 4 de juny el cinema Jaurès projectarà el film ‘Aquí i allí, diari d’una exiliada’ (18 h), un esdeveniment que comptarà amb el director de la pel·lícula, E. Farinas, qui debatrà amb els assistents després del visionament. 

El dissabte 12 de juny, d’altra banda, es viurà una jornada carregada de propostes. A partir de dos quarts d’onze del matí, davant la Mediateca, diversos autors presentaran les seves obres literàries sobre l’exili, una iniciativa que marcarà el punt de partida de moltes altres activitats: actuació del conjunt vocal de l’escola primària Curie-Pasteur (11.30 h); conferències de la historiadora Anne Boitel i de Grégory Tuban a la Galeria Marianne (16 h); concert a la Sala 14 de juliol amb Enrique Salvador, acompanyat pel pianista Arnaud Martin (18 h), i la presentació a la mateixa Galeria Marianne de la creació sonora ‘Miranda’, amb les intervencions dels seus autors, Jean-Bernard Bassach i François Berchenko (20.30 h). 

Finalment, el divendres dia 18 de juny hi haurà un nou cicle de conferències a la Galeria Marianne, a càrrec en aquest cas de Serge Barba i, novament, de Grégory Tuban. L’acte comptarà amb la col·laboració de l’Associació Fills i Filles de Republicans Espanyols i Fills de l’Èxode.


Autor: Redacció


#argelers #laretirada


#argelers #laretirada





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Alejandro Fernández

Carles Enric

Alejandro y el momento histórico

El Partido Popular ha elegido a Alejandro Fernández como su candidato para las próximas elecciones...


alt - El presidente del PP de Cataluña, Alejandro Fernández

Carles Enric

PP y Ciudadanos deben ir juntos en las elecciones

El abandono del PSOE a sus votantes para mantener a Pedro Sánchez deja a su candidatura en una posi...