Notícies més llegides




Pla de l'Estany


Banyoles

Banyoles estrena una visita guiada del robatori de l’Arqueta de Sant Martirià

Pla de l'Estany  -  17/06/2021  -  15:17

En la visita es ressegueixen els passos que els lladres van fer per endur-se les peces del Monestir de Sant Esteve




Els Museus de Banyoles estrenen aquest estiu una nova visita guiada dedicada al robatori de l'Arqueta de Sant Martirià. En l'activitat, que s'oferirà mensualment, els visitants resseguiran els passos que els lladres van fer per endur-se les peces del Monestir de Sant Esteve.

L'11 de gener de 1980, de nit, en la foscor, quan tothom dorm, un dels tresors més preuats de Banyoles, l'Arqueta de Sant Martirià, descansa tranquil·lament a la sagristia de l'església del Monestir de Sant Esteve fins que desapareix. L'endemà al matí, quan obre de nou l'església per l'ofici matinal, Mossèn Gelpí descobreix el robatori. Els lladres s'han endut les 28 peces que ornamentaven l'Arqueta i que fins molts anys després no es recuperaran i en part.

Aquest és el fil argumental de la visita 'Robatori sacríleg al Monestir de Banyoles' que ressegueix les passes de la banda d'Erik el Belga, des que van entrar a l'església, aprofitant la celebració de l'ofici de tarda, com es van amagar per no ser descoberts, com van accedir a la sagristia per robar les peces de l'Arqueta i després com es van escapar amb les peces robades.

La visita vol difondre el patrimoni cultural de Banyoles, al voltant del Monestir de Sant Esteve, i la història recent de la ciutat, a partir d'un recorregut divulgatiu en què els participants reviuen la nit del robatori.

El regidor de Cultura, Miquel Cuenca, ha destacat que aquesta nova proposta dels serveis educatius dels Museus de Banyoles "no és només una nova activitat per posar en valor i donar a conèixer una de les joies del patrimoni cultural de Banyoles, sinó també un exercici de teràpia col·lectiva per contribuir a superar el trauma que va suposar el robatori de l'Arqueta, ara que ha han passat quaranta anys i sobretot quan ja s'han recuperat 23 de les 28 peces que formaven el programa iconogràfic de l'Arqueta".

'Robatori sacríleg al Monestir de Sant Esteve' s'oferirà mensualment aquest estiu dins les activitats dels Museus de Banyoles en horari nocturn per reviure les passes dels lladres. Les reserves a la visita, que té un preu de 4 euros, es poden fer a través del Museu Arqueològic Comarcal a través del correu electrònic comunicaciomuseus@ajbanyoles.org o bé al 972 57 23 61.


Autor: Redacció


#banyoles


#banyoles





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Alejandro Fernández

Carles Enric

Alejandro y el momento histórico

El Partido Popular ha elegido a Alejandro Fernández como su candidato para las próximas elecciones...


alt - El presidente del PP de Cataluña, Alejandro Fernández

Carles Enric

PP y Ciudadanos deben ir juntos en las elecciones

El abandono del PSOE a sus votantes para mantener a Pedro Sánchez deja a su candidatura en una posi...