Notícies més llegides



Catalunya Nord


Sant Cebrià

Les ‘Rutes de la Llibertat’ es presenten a Sant Cebrià de Rosselló

Catalunya Nord  -  08/07/2022  -  20:24

El president català a l’exili, Carles Puigdemont, ha presidit un acte que ha volgut posar de manifest els trajectes fronterers durant la Segona Guerra Mundial i la importància dels lluitadors per la llibertat catalans a l’hora de guiar als exiliats


Les ‘Rutes de la Llibertat’ / Josep Lluís Alay

Les ‘Rutes de la Llibertat’ / Josep Lluís Alay



El monument alçat a la memòria de Lluís Companys i als catalans morts per la llibertat a Sant Cebrià de Rosselló, a la Catalunya del Nord, ha estat el testimoni d’excepció avui de l’acte de presentació de les anomenades ‘Rutes per la Llibertat’, una activitat impulsada per l’ajuntament del municipi nord-català, el govern català a l’exili, la xarxa cebrianenca i la Fundació Reeixida. En concret, els itineraris volen recordar els trajectes que van travessar els Pirineus durant la Segona Guerra Mundial, uns recorreguts que van organitzar els independentistes catalans que col·laboraven amb la Resistència Francesa amb l’objectiu d’ajudar als que s’escapaven de la barbàrie feixista. 

A l’acte hi han estat present diverses autoritats, com ara el president de Catalunya a l’exili, Carles Puigdemont o el conseller de Cultura a l’exili, Lluís Puig, així com el president de la Fundació Reeixida, Oriol Falguera; el professor Eric Forcada o la presidenta de la Xarxa Cebrianenca, Marie-Thérèse Pull Sanytas. Durant l’acte, amb Puigdemont al capdavant, també s’ha homenatjat la figura de l’exalcalde de la localitat, Jean Olibo, qui va ser membre de la xarxa de resistència  i evasió Louis Brun.

Uns itineraris cabdals

Gràcies a aquestes rutes, es va poder travessar d’un costat a l’altre de la frontera a ciutadans jueus, integrants del govern polonès, aviadors nord-americans i britànics, un ministre belga, el senador francès Tizier o el ministre francès de la guerra Monteil (els fills dels quals havien estat afusellats pels nazis), entre moltes altres persones. 

En aquest sentit, els lluitadors per la llibertat catalans van col·laborar amb els serveis dels aliats i amb els governs de França, el Regne Unit, Polònia i els Estats Units durant la Segona Guerra Mundial, i per això van ser reconeguts i guardonats per aquests mateixos governs amb medalles i certificats que condecoraven la seva lluita contra el feixisme. La detenció del president Companys per la Gestapo i la seva posterior entrega als franquistes, que el van assassinar al castell de Montjuïc, van activar encara més l’acció dels joves que prenien part en els passos de frontera.


Autor: Redacció


#santcebria #rutes #llibertat


#santcebria #rutes #llibertat





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Alejandro Fernández

Carles Enric

Alejandro y el momento histórico

El Partido Popular ha elegido a Alejandro Fernández como su candidato para las próximas elecciones...


alt - El presidente del PP de Cataluña, Alejandro Fernández

Carles Enric

PP y Ciudadanos deben ir juntos en las elecciones

El abandono del PSOE a sus votantes para mantener a Pedro Sánchez deja a su candidatura en una posi...