Notícies més llegides




Actualitat Girona


Girona

Cicle de l’Aigua del Ter, la nova empresa supramunicipal que s’encarregarà de la gestió de l’aigua a Girona, Salt i Sarrià de Ter

Actualitat Girona  -  29/07/2022  -  18:37

L’ajuntament gironí ha aprovat inicialment avui per Ple el canvi de la forma de gestió del servei que passarà a ser directa a través d’una empresa pública


Ple Ajuntamnet de Girona

Ple Ajuntamnet de Girona



Cicle de l’Aigua del Ter SA és el nom que rep la nova empresa pública supramunicipal que s’encarregarà de la gestió de l’aigua a Girona, Salt i Sarrià de Ter a partir de la tardor. El consistori gironí ha fet l’aprovació inicial avui per Ple del canvi de gestió dels serveis d’abastament, distribució i sanejament de l’aigua que passarà a ser a través d’una empresa pública. El punt ha comptat amb els vots a favor de l’equip de govern (JxCat i Esquerra) i del grup de l’oposició del PSC i el regidor no adscrit.

El que hem aprovat avui compleix amb un objectiu de mandat, que és el de tenir un model de gestió 100% públic, amb la voluntat de revertir algunes situacions que hem viscut aquests últims 30 anys, i millorar la prestació del servei i les inversions. Avui som aquí com a resultat d’un procés de 3 anys, que hem fet coincidint amb episodis que ens han afectat directament a l’àrea com el temporal Gloria i la COVID, i amb tots els informes que avalen aquesta forma de gestió. El nom de Cicle de l’Aigua del Ter SA deixa clar que la voluntat és ocupar-nos del cicle integral de l’aigua, i fer-ho a més amb respecte cap al medi des d’on l’obtenim, que és el Ter. I ho farem amb objectius socials, ambientals i de transparència i bon govern, fomentant també l’estalvi i incorporant una major progressivitat a la tarifa”, ha afirmat el regidor de Sostenibilitat de l’Ajuntament de Girona, Martí Terés.

Aquesta és la recta final d’un procés que va arrencar com un compromís polític a l’inici del mandat i que ha anat superant diferents etapes, com la resolució del contracte el 2019 i la constitució d’una comissió d’estudi per part dels tres ajuntaments. A més tot el procés ha comptat amb el seguiment i participació de la Taula de l’Aigua, integrada per diferents organitzacions i entitats vinculades al cicle de l’aigua, que ha permès avançar cap a la municipalització del servei. Un cop estigui en marxa l’ens, aquesta taula es convertirà en un òrgan de participació estable que vetllarà pel bon funcionament del servei.

Amb aquest canvi de model s’ha aconseguit modernitzar el servei i incorporar nous criteris ambientals, participatius i de transparència. A més, es podran realitzar les inversions i reposicions necessàries, que entre altres hi ha la renovació de la xarxa.

La nova empresa Cicle de l’Aigua del Ter s’encarregarà de l’abastament en alta i en baixa i del sanejament en baixa, és a dir des de la captació al riu fins que arriba a les llars passant per la planta potabilitzadora (distribuint-la a Girona, Salt i Sarrià de Ter; al Consorci de la Costa Brava i als sis municipis de l’entorn de Girona) i des que surt dels habitatges fins a la xarxa de clavegueram, fent-se càrrec del manteniment d’aquesta i de les inversions necessàries. L’empresa pública Trargissa continuarà encarregant-se del sanejament en alta, és a dir, la depuració de l’aigua i el seu retorn al riu. Amb l’aprovació avui del Ple, ha quedat inicialment aprovada la constitució d’aquesta empresa pública i dels seus estatuts. 

El nou model de gestió de l’aigua es va determinar a través d’un informe que va concloure que l’opció més favorable és la gestió directa a través d’una societat mercantil local, que és la que s’ha aprovat inicialment avui en el Ple. La principal diferència amb el model actual, l’empresa mixta, és que l’ens comptarà amb fons 100% públics. A més, el reglament del servei d’aigua potable i de sanejament s’ha actualitzat incorporant criteris com: la regulació dels drets i obligacions de l’empresa i de les persones usuàries, la creació d’un òrgan de participació i l’aplicació de valors de transparència i de situacions de vulnerabilitat.

Transcorregut el període d’exposició pública de 30 dies, el Ple haurà d’aprovar definitivament el canvi de la forma de gestió de l’aigua, després de resoldre les al·legacions si se’n presenten. La intenció és que Cicle de l’Aigua del Ter comenci a funcionar la propera tardor.

Tarifa de l’aigua

D’altra banda, el Ple també ha donat llum verda a les noves tarifes de l’aigua, les quals mantenen el preu mitjà de l’aigua que paguen les persones usuàries en l’actualitat. Amb els vots a favor de l’equip de govern (JxCat i Esquerra) i del grup de l’oposició del PSC i el regidor no adscrit s’ha aprovat inicialment l’ordenança reguladora del servei de sanejament i l’ordenança reguladora del servei d’abastament i distribució de l’aigua potable.  

Les noves tarifes substitueixen les vigents des del 2013 i no repercuteixen l’increment de l’IPC dels darrers deu anys. A més, preveuen una major progressivitat en el cost en funció del consum. També s’apliquen mesures de tarifació social, de manera que es prioritza garantir el dret d’accés a aquest recurs adaptant-les als estàndards de consum mínim, que se situa al voltant dels 100 litres per habitant i dia.

En aquest sentit, la principal novetat és l’increment dels metres cúbics d’aigua inclosos en el primer tram, el més econòmic, que passarà de 6 m³ a 9 m³, mantenint el preu que hi havia fins ara. En l’àmbit domèstic s’ha creat un quart bloc de tarifes, amb l’objectiu d’establir un increment de preus més progressiu en funció del consum d’aigua i, alhora, de desincentivar el mal ús d’aquest recurs. Seguint amb la voluntat de garantir l’accés a l’aigua, les noves tarifes inclouen una mesura de tarifació social per a les persones vulnerables de la ciutat, amb una bonificació del 100% del cost tant de la quota fixa com del consum d’aigua en el primer bloc, fins als 3 m3 al mes.

També s’introdueix un nou àmbit comercial, per adaptar els preus de l’aigua als comerços petits, i s’han creat dues franges tarifàries dins l’àmbit industrial. De la mateixa manera que succeeix en el domèstic, el primer tram de consum comercial s’ha ampliat fins als 9 m³ d’aigua mantenint el preu.

Amb l’aplicació dels nous preus, l’empresa pública de gestió de l’aigua multiplicarà per dotze la inversió anual en manteniment d’instal·lacions. En concret, es disposarà de 867.119,03 euros l’any per substituir les canonades i instal·lacions obsoletes, enfront dels 71.250 euros l’any que s’hi destinaven actualment.


Autor: Redacció


#girona


#girona





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Alejandro Fernández

Carles Enric

Alejandro y el momento histórico

El Partido Popular ha elegido a Alejandro Fernández como su candidato para las próximas elecciones...


alt - El presidente del PP de Cataluña, Alejandro Fernández

Carles Enric

PP y Ciudadanos deben ir juntos en las elecciones

El abandono del PSOE a sus votantes para mantener a Pedro Sánchez deja a su candidatura en una posi...