Notícies més llegides




Pla de l'Estany


Banyoles

Banyoles tanca una festa major amb gran èxit de públic i de propostes

Pla de l'Estany  -  27/10/2022  -  15:29

El darrer ball del Drac i el castell de focs artificials van posar el punt i final a una festa plenament recuperada. Ajuntament, comissió i entitats han organitzat una festa amb una gran participació i amb la implicació de moltes persones voluntàries


Festa Major de Banyoles

Festa Major de Banyoles



Banyoles va tancar dilluns la Festa Major de Sant Martirià amb gran èxit de públic i de propostes a la programació. El darrer ball del Drac, que tornarà l’any vinent per iniciar els preparatius de la festa, i el castell de focs artificials van posar el punt i final a una festa plenament recuperada i amb tres grans eixos: la cultura popular, les barraques i les sardanes. 

Ajuntament, comissió i entitats fan un balanç positiu de la Festa Major que després de tres anys s’ha pogut viure plenament recuperada i amb un ampli ventall de propostes. El regidor de Cultura i Festes de l’Ajuntament de Banyoles, Miquel Cuenca, no ha dubtat a qualificar aquesta edició de la festa major “com una de les millors edicions de la festa major de Banyoles dels últims anys, tant per la quantitat de persones que hi han participat, amb molta assistència de públic a totes les activitats, com també per la diversitat de propostes que s’han organitzat i la bona acollida que han tingut”. 

Miquel Cuenca ha destacat que, després de tres anys d’una programació alterada, “hem recuperat una festa major d’absoluta normalitat que ens ha permès evidenciar que Banyoles és una ciutat molt viva, amb una teixit associatiu molt potent que ha permès vertebrar una programació de festa molt plural, diversa i per a tots els públics amb riuades de gent a les activitats”.

Per la seva banda, des de la Comissió de la Festa Major destaquen que “la festa major ha estat un gran èxit col·lectiu” i que s’ha evidenciat que “la ciutadania té ganes de participar”. A més han afegit que “les entitats han estat les protagonistes de la festa, un motor que cal preservar i cuidar per mantenir la festa major”.

En aquest sentit, Miquel Cuenca ha traslladat l’agraïment de l’ajuntament a la comissió, a les entitats i a les persones voluntàries que han fet possible la festa major. 

Programació diversa

La Festa Major de Sant Martirià es va obrir el diumenge 16 d’octubre amb el pregó del cineasta Albert Serra al Teatre Municipal i es va tancar dilluns al vespre amb el darrer Truc, el Ball del Drac i el castell de focs artificials des del parc de La Draga i el concert i ball de fi de festa al pavelló de La Draga. Durant tots aquests dies, s’han celebrat una setantena d’activitats per a tots els públics amb tres eixos principals: les activitats de cultura popular, la programació de concerts al recinte de barraques i les activitats organitzades pel Foment de la Sardana, amb sardanes a la plaça major i concerts i balls al pavelló de La Draga. Activitats familiars, teatre o exposicions han complementat la programació. 

La faràndula - amb els gegants i capgrossos, el drac, els cavallets o els dragonets - ha estat una de les grans protagonistes de la festa major amb moments de màxima afluència de públic com en la cercavila de dissabte a la tarda o els balls de passada amb la participació de totes les comparses, tant a la plaça Major com al recinte de barraques. El regidor de Cultura i Festes ha destacat que “tota la faràndula banyolina s’està instal·lant amb força en l’imaginari col·lectiu, també dels infants, per contribuir a generar un sentiment de pertinença”. 

Com a novetat, s’han estrenat noves propostes d’activitats com la presentació de la nova colla de Bastoners de Banyoles i de la nova comparsa dels Maquinistes. A més, la cercavila de dissabte es va tancar amb les cobles tocant des del balcó de l’Ajuntament i l’últim Ball del Drac de dilluns va comptar amb els alumnes de tenora de l’Escola Municipal de Música. 

Nova funció del teatre

Durant aquest cap de setmana també ha tingut gran èxit de públic la producció teatral municipal Un mort a Can Puig que s’ha pogut veure al Teatre Municipal. L’espectacle es podrà veure també el proper cap de setmana i, donat que pràcticament no queden entrades per a les funcions programades, s’ha acordat obrir una nova funció pel dilluns 31 d’octubre a les 8 del vespre. Les entrades s’han posat a la venda avui a les 10 del matí. 

Dispositiu policial

Des de l’àmbit policial, el balanç de la festa major és també molt positiu i es constata que s’han viscut una de les festes més tranquil·les dels darrers anys, tot i l’alta participació de persones a tots els actes. Durant la festa major, es va muntar un dispositiu de vigilància i prevenció conjunt de la Policia Local i els Mossos d’Esquadra amb vehicles logotipats al perímetre del recinte de barraques i fires, a més d’agents no uniformats dins el recinte. Malgrat es van tenir avisos d’incidències diverses, cap d’elles va ser rellevant perquè la policia no va arribar a intervenir. També es fa una valoració positiva del Punt Lila. 

En el dispositiu, s’han denunciat una vintena de persones per consum i/o tinença de substàncies de drogues i estupefaents. També s’ha tingut coneixement de quatre denúncies per furts de telèfons mòbils, dos dels quals ja s’han recuperat i s’ha denunciat el furt d’una cartera. 

Entitats de la festa

La programació de la Festa Major de Sant Martirià està organitzada per l’Ajuntament de Banyoles i la Comissió de la Festa Major i compta amb la col·laboració d’entitats com l’Agrupació d’Entitats Culturals de Banyoles, l’Arxiu Comarcal del Pla de l’Estany, l’Associació Casal de la Gent Gran, l’Associació Banyoles Comerç i Turisme, Gàrgoles de Foc, el Centre Excursionista de Banyoles, la Colla Castellera Esperxats de l’Estany, la Colla de gegants, capgrossos i grallers de Banyoles, l’Escola Municipal de Música de Banyoles, l’Escola de Natura, el Festival 17820, el Foment de la Sardana, la Fundació Estany, Joventuts Musicals de Banyoles, els Museus de Banyoles, el Projecte Sonora, el Taller de Música i FEMjazz, Tenim Poca Feina i Ttela.


Autor: Redacció


#banyoles


#banyoles





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Alejandro Fernández

Carles Enric

Alejandro y el momento histórico

El Partido Popular ha elegido a Alejandro Fernández como su candidato para las próximas elecciones...


alt - El presidente del PP de Cataluña, Alejandro Fernández

Carles Enric

PP y Ciudadanos deben ir juntos en las elecciones

El abandono del PSOE a sus votantes para mantener a Pedro Sánchez deja a su candidatura en una posi...