Notícies més llegides




Actualitat Girona


Girona

L’Ajuntament de Girona reduirà l’horari d’encesa dels llums de Nadal com a mesura d’estalvi energètic

Actualitat Girona  -  16/11/2022  -  15:25

La proposta suposa una disminució del 19,5% i, a més, s’introdueixen elements alternatius a la decoració lumínica




L’Ajuntament de Girona reduirà el nombre d’hores que els llums de Nadal estan encesos als carrers comercials i punts estratègics de la ciutat de Girona com a mesura d’estalvi energètic. A més, enguany s’ha apostat per elements alternatius a la decoració lumínica com les garlandes. El tret de sortida de la campanya de Nadal serà el 25 de novembre i s’estendrà fins al 6 de gener del 2023.

En l'actual context, aquesta actuació té un doble sentit: per una banda, és una mesura que permetrà reduir despesa econòmica i també despesa energètica, amb la consegüent millora per a la sostenibilitat a la ciutat. I, per altra banda, també vol donar exemple al conjunt de la ciutadania de la necessitat d'estalvi i ús eficient de l'energia. Ara bé, hem volgut garantir també que no es perdi res del que representa la il·luminació de Nadal per al teixit comercial local i el sector del turisme i l'hostaleria, ja que les llums juntament amb les activitats que s’organitzen creen un efecte multiplicador que propicia una retenció de la despesa, atracció de visitants, i també és un element de cohesió de barris i dinamització social”, ha afirmat la tinenta d’alcaldia i regidora de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Girona, Glòria Plana Yanes.

Els llums nadalencs estaran oberts des de les 17.30 h fins a les 22 h, els dies feiners, els diumenges i els festius; mentre que els dissabtes i les vigílies de festius romandran encesos una hora més, fins a les 23 h. L’any passat estaven oberts fins a les 23 h, de diumenge a dimecres, i fins a les 00 h, de dijous a dissabte a més dels dies festius i vigílies de festius.

Aquest nou horari implica unes 50 hores i mitja menys d’encesa respecte a l’any anterior, el que suposa un estalvi energètic aproximadament del 19,5%. L’horari s’ha ajustat segons els dies que els establiments estan oberts i els festius de Nadal.

En la mateixa línia, i tal com marca la Generalitat de Catalunya, el repartiment dels llums de Nadal s’ha fet en funció de la densitat comercial i les necessitat de cada carrer per evitar la contaminació lumínica i l’estètica visual. Quasi totes les llums de la ciutat són de color groc càlid i es caracteritzen per la sobrietat. A més, totes són LED i de baix consum. 

A més, s’ha introduït un tipus de decoració en carrers estratègics que permet gaudir-ne durant el dia. És el cas del carrer del Migdia i de Joan Maragall, on s’han col·locat unes garlandes de Nadal, un tipus de material que es pot apreciar estèticament durant el dia i alhora és un element tradicional d’aquestes festes.  

Aquest any s’il·luminaran un total de 117 espais diferents de Girona repartits en 31 sectors: Barri Vell, Mercadal, Carme, Eixample Nord, Eixample Sud, Sant Narcís, Santa Eugènia, Can Gibert del Pla, les Hortes, Sant Daniel, Torre Gironella, Pedreres, Font de la Pólvora, Vila-roja, Gavarres, Palau, Montilivi, Avellaneda, La Creueta, Pedret, Pont Major, Muntanya de Campdorà, Pla de Campdorà, Sant Ponç, Fontajau, Taialà, Germans Sàbat, Domeny Nord, Domeny Sud, Montjuïc i Mas Xirgu.

L’objectiu de la instal·lació de la il·luminació nadalenca és promoure la dinamització del comerç, alhora que es fomenta també la vertebració urbana i la cohesió social. El valor estètic, la innovació i l’ús de noves tecnologies vinculades a l’eficiència energètica i a la ciutat intel·ligent són elements centrals per aconseguir un enllumenat nadalenc singular a Girona.

L’acte d’encesa dels llums de Nadal

L’acte d’encesa dels llums de Nadal de la ciutat donarà el tret de sortida de la campanya nadalenca el 25 de novembre a la tarda. L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, presidirà l’acte que tindrà lloc a partir de les 17.50 h a la plaça de Catalunya, amb la il·luminació de l’arbre de Nadal.

Les activitats començaran una estona abans, a les 17.15 h, amb una cercavila de la Girona Marxing Band que començarà al carrer de la Creu (cantonada amb el carrer del Migdia), seguirà pels carrers del Migdia i de Tomàs de Lorenzana, la plaça de Miquel Santaló, el carrer de Joan Maragall i la plaça de Catalunya. Després de l’encesa de llums hi haurà una cantada de nadales a càrrec de l’alumnat de l’Escola de Música Moderna de Girona.

A continuació, com és habitual, la Girona Marxing Band continuarà la cercavila des de la plaça de Catalunya per arribar a la plaça de la Independència, on es farà una xocolatada amb motiu de l’inici del Mercat de Nadal que tindrà lloc del 25 de novembre de 2022 al 5 de gener de 2023.


Autor: Redacció


#girona


#girona





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Salvador Vergés / GN

Salvador Vergés

Girona necessita un bon Govern. Catalunya necessita lideratge

Un moment en què cal definir quin model de país volem per a Catalunya...


alt - Feijóo en la campaña del PP

Carles Enric

Feijóo, la duda andante

Aunque Feijóo podría ser un mejor gestor y político que su adversario, las dudas constantes le at...