Notícies més llegides




Pla de l'Estany


Banyoles

Banyoles recupera amb una exposició la història de la ciutat vinculada a l’aigua

Pla de l'Estany  -  09/03/2023  -  16:20

La mostra ‘Recs: Banyoles i l’aigua’ repassa dotze segles de cultura hidràulica a la ciutat. Es podrà veure fins a principis d’octubre a l’espai expositiu municipal Can Tarradas




L’Ajuntament de Banyoles recupera a través d’una exposició la història de la ciutat vinculada a l’aigua. ‘Recs: Banyoles i l’aigua’ repassa dotze segles de cultura hidràulica a la ciutat i es podrà veure fins a principis d’octubre a l’Espai Expositiu Municipal Can Tarradas. La mostra s’inaugurarà demà divendres 10 de març a 2/4 de 8 del vespre i l’entrada és lliure. 

‘Recs: Banyoles i l’aigua’ ofereix un recorregut pel camí multisecular d’ordenació territorial i urbana que ha propiciat el sistema de recs de Banyoles construït a partir del segle IX. A la ciutat, hi ha 33 quilòmetres de recs, alguns soterrats, altres a l’aire lliure. Al llarg de la història de la ciutat, els recs han estat els motors de l’activitat banyolina, movent fargues i molins, fent possible l’activitat dels blanquers i pelleters, paraires i teixidors, paperers i polvorers, pagesos i hortolans. A més, els recs han permès també la socialització i el lleure al voltant de safareigs i racons gratificants.

En l’exposició, aquesta història i vinculació dels recs amb la ciutat s’explica a través d’un recorregut lineal de 52 metres de plafons, que es complementen amb audiovisuals, maquetes i escenografies. L’explicació de la mostra s’estructura a través de set grans blocs: Un gran mullader; Carolingis, monjos i jurats; L’aigua encaminada; L’aigua fèrtil; L’aigua feinera; L’aigua riallera; i Tornen els recs!.

A través d’aquests set grans blocs, s’explica l’estany i la seva geologia; el monestir i la propietat de les aigües de l’estany; la construcció dels recs, els múltiples usos agrícoles, industrials o de lleure que s’han fet dels recs al llarg de la història; o la recuperació que s’ha fet en els darrers anys dels recs per retornar-los al paisatge urbà.

El socioecòleg Ramon Folch ha assumit el comissariat i el guió de l’exposició, mentre que l’estudi Oliver Gràfic s’ha encarregat de la museografia. 

El regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament de Banyoles i Batlle d’Aigües, Albert Tubert, ha destacat que “Banyoles és filla dels recs i durant més d’un mil·lenni l’aigua de l’estany, a través de quilòmetres de recs, ha donat vida a la ciutat a tots els nivells”. 

Per la seva banda, el comissari de l’exposició, Ramon Folch, ha remarcat que “els recs són part essencial de l'imaginari banyolí. Rescatar-lo i orientar-lo als reptes del segle XXI és un dels principals objectius d'aquesta exposició”. Pel que fa a la museografia, Isabel Oliver, de l’Estudi Oliver Gràfic, ha explicat que “ha estat un repte plantejar com explicar museogràficament tot el treball i tota la informació que ha recollit el comissari i encaixar-lo en aquest espai expositiu lineal de Can Tarradas”. 

‘Recs: Banyoles i l’aigua. Dotze segles de cultura hidràulica’ s’inaugurarà demà divendres a 2/4 de 8 del vespre a l’Espai Expositiu Municipal Can Tarradas. L’exposició es podrà veure fins al 6 d’octubre en horari de dilluns a divendres de les 9 del matí a les 8 del vespre. L’entrada és lliure.

L’exposició està produïda per l’Ajuntament de Banyoles i una part ha estat patrocinada per les empreses Agbar, Aigües de Banyoles, Bonpreu Esclat i Vidresif.


Autor: Redacció


#banyoles


#banyoles





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Alejandro Fernández

Carles Enric

Alejandro y el momento histórico

El Partido Popular ha elegido a Alejandro Fernández como su candidato para las próximas elecciones...


alt - El presidente del PP de Cataluña, Alejandro Fernández

Carles Enric

PP y Ciudadanos deben ir juntos en las elecciones

El abandono del PSOE a sus votantes para mantener a Pedro Sánchez deja a su candidatura en una posi...