Notícies més llegides



Actualitat Girona


Girona

Anul·len dues sancions a un mosso per efectuar trets en una actuació policial

Actualitat Girona  -  27/03/2024  -  16:16

Una resolució judicial assegura que no tenien fonamentació jurídica




La Direcció General de la Policia ha hagut d'anul·lar dues sancions imposades a un Cap de Torn dels Mossos d'Esquadra a Girona per efectuar trets en una actuació policial. Gràcies als Serveis Jurídics de la FEPOL, una sentència ha obligat a anul·lar aquestes multes "amb una clara intenció exemplaritzant", segons els sindicats.

"Ni la Comissaria General d'Investigació Interna, ni la Direcció General de la Policia haurien d'haver obert un expedient sancionador al Cap de Torn i menys, fer-ho sense cap argumentació fonamentada de la seva necessitat, amb l'únic pretext d'imposar una sanció exemplaritzant per a la resta d'efectius policials. Des del SAP i des de l'SME sempre hem manifestat la necessitat de tenir una Divisió d'Afers Interns (ara Comissaria General). Això no obstant, la seva actuació ha de ser pulcre i objectiva, i en cap cas pot permetre's que les resolucions de les sancions imposades no siguin concretes i ajustades a dret, tal com així ha sentenciat la magistrada del JC número 4 de Barcelona en la seva resolució judicial", expliquen sobre el cas, que es remunta a quatre anys enrere.

Durant la setmana del 28 d'octubre del 2019 es van perpetrar al Gironès diversos robatoris amb violència i intimidació, algun d'ells amb arma de foc i per als quals, el seu autor va utilitzar un turisme de la marca BMW. Per les sospites que es tenien, el 31 d'octubre, el Cap de Torn de l'escamot de Girona, amb el coneixement i consentiment del Cap de la Unitat d'Investigació, va realitzar un punt estàtic a la localitat de Sant Jordi Desvalls.

"Fruit del punt estàtic es va localitzar el vehicle, motiu pel qual agents uniformats van procedir a identificar els dos ocupants, essent aquest el moment que observaren que el copilot portava una arma de foc. Requerits a sortir del vehicle i lluny de fer cas a les indicacions de la patrulla, el conductor va arrencar el vehicle i, intentant atropellar a un dels agents actuants (el qual es va veure obligat a saltar per salvar-se) es va fugar", explica el sindicat.

Arran d'això es va produir "una persecució d'alt risc", a la qual es va afegir també el Cap de Torn (patrulla unipersonal) i "on es van viure moments d'extrema tensió, amb realització de trets i temptatives d'atropellament que finalment, van acabar amb la detenció del conductor del vehicle", detallen fons sindicals en un comunicat.

Tot i que aquella actuació va acabar amb la detenció i ingrés a presó del delinqüent, la Direcció General de la Policia i la Divisió d'Afers Interns -després també d'un informe negatiu dels comandaments de la Regió- van imposar al Cap de Torn dues sancions disciplinàries: per "en general, l'incompliment per negligència greu dels deures i les obligacions que es deriven de la mateixa funció" i "desobediència als superiors en l'exercici de les funcions i l'incompliment de les ordres rebudes".

És a dir, malgrat que el Cap de la Unitat d'Investigació tenia coneixement, la Direcció General de la Policia "castigava al Cap de Torn per muntar un punt estàtic, localitzar el presumpte atracador (qui recordem havia actuat en alguna ocasió amb arma de foc) i per, una vegada localitzat detenir-lo (disparant a les rodes) quan aquest s'havia fet escàpol intentant atropellar fins i tot, els efectius que tenia sota les seves ordres. En definitiva, la DGP sancionava al Cap de Torn per treballar i fer el que s'espera que un policia faci en l'exercici de les seves funcions", critiquen.

Els Serveis Jurídics de la FEPOL van interposar recurs davant del Jutjat Contenciós Administratiu número 4 de Barcelona, ja que entenien que les dues sancions mancaven de fonamentació jurídica.

Ara la magistrada Titular del Jutjat Contenciós Administratiu ha estimat íntegrament tots els arguments del sindicat i en un auto judicial consistent ha obligat a la Direcció General de la Policia a anul·lar les dues sancions imposades. A més de posar en evidència tant a la Direcció General de la Policia com a la Comissaria General d'Investigació Interna i Afers Disciplinaris, la magistrada anul·la i deixa sense efecte la resolució sancionadora impugnada, declarant el dret de l'acusat a què li siguin abonades totes les quantitats que va deixar de percebre a causa de la sanció ara anul·lada, amb els interessos legals des del dia que va deixar de percebre-les; amb adequació de les seves cotitzacions a la Seguretat social; amb cancel·lació de les sancions en el seu expedient personal professional i anul·lació de qualsevol altra conseqüència inherent a les sancions que li han estat imposades i ara anul·lades.

A més, la magistrada ha imposat costes a la Generalitat de Catalunya, amb el límit total màxim per tots els conceptes de 500 euros.


Autor: Redacción


#mossos


#girona





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Salvador Illa noche electoral /Acn

Carles Enric

La contrainformación en Las elecciones catalanas

Estas elecciones no iban sobre Cataluña, iban sobre Sánchez, sobre el futuro de España...


alt - Pedro Sánchez

Carles Enric

Por la democracia

Un cadáver político ha abierto la boca, en un intento de desestabilizar a todo el país...