Notícies més llegides



Entrevistes


La Jonquera

Sònia Martínez, alcaldessa de La Jonquera

Entrevistes  -  12/12/2018  -  13:08

En els propers mesos s’executarà l’obra de reforma del Parc d’en Lloveras, l’aparcament gratuït del carrer Albera, una obra molt necessària per solucionar la problemàtica de l’estacionament de vehicles al casc antic i la instal·lació de les noves càmeres de seguretat una vegada estigui desplegada la fibra òptica a tot el municipi


Sònia Martínez / GN

Sònia Martínez / GN



 La reordenació de l’accés sud a La Jonquera, amb l’actuació que s’ha de portar a terme a la zona de la Campa, i la reforma integral del carrer Major, que ja és una realitat, són dues de les principals accions que han de canviar la cara d’un municipi que treballa en la mesura de les seves possibilitats per resoldre la problemàtica d’inseguretat ciutadana que pateix des de fa temps. Sònia Martínez, alcaldessa de La Jonquera, explica en aquesta entrevista les diverses actuacions que ha efectuat el seu equip de govern, entre les quals les gestions perquè el municipi compti amb una comissaria de districte dels Mossos d’Esquadra.

Considera que la inseguretat continua essent una de les principals problemàtiques a La Jonquera?

Està clar que és una problemàtica important, sí. Per ubicació ens ha tocat ser un lloc de pas, un municipi per on transiten cada dia moltes persones. I aquest context genera una sèrie de reptes i riscos, sobretot en l’àmbit de la seguretat ciutadana, contra els quals l’Ajuntament no disposa dels recursos ni de les competències que necessitaria per fer-hi front. Tot i així, com que som la institució més propera a la ciutadania, els veïns ens demanen, com és normal, solucions. I des de l’Ajuntament fem tot allò que està a les nostres mans, i fins i tot més, per millorar la situació. Però no oblidem que temes com la prostitució o el tràfic de persones són problemàtiques globals. Sense anar més lluny, el dimarts 27 de novembre la Jonquera va viure una macro-operació policial a escala internacional contra el tràfic de persones i la prostitució.

El passat mes d’octubre van patir una onada de robatoris i furts. Com poden actuar des de l’Ajuntament per intentar acabar amb aquesta situació?

Es tracta d’una problemàtica difícil de solucionar perquè la legislació existent no hi ajuda gaire. I, en certa manera, es podria dir que tenim les mans lligades. Tot i així, des de l’Ajuntament estem fent moltes accions que, sumades, creiem que poden ajudar molt a reduir l’índex de furts i robatoris, com ara la instal·lació de noves càmeres de seguretat, cobrir totes les baixes a la plantilla de la Policia Local, o la presentació de l’Ajuntament com a acusació contra alguns delinqüents reincidents, algun dels quals ja ha ingressat a la presó.

I tot això sense oblidar el treball realitzat per tal d’aconseguir que la Generalitat apostés per la Jonquera com a emplaçament on obrir una nova comissaria de districte dels Mossos d’Esquadra, una mesura que de ben segur marcarà un abans i un després quant a presència policial al nostre municipi.

L’any passat els veïns es van constituir en plataforma. Com ha evolucionat aquesta i quina relació manté amb l’Ajuntament?

La relació és com amb qualsevol altra entitat: cordialitat, màxim respecte i voluntat de treballar conjuntament per uns objectius que són compartits, com ara el benestar dels veïns i veïnes de la Jonquera i la millora de la qualitat de vida del nostre poble. Fem front comú amb ells, sumem esforços per reclamar a les administracions competents mesures i recursos que permetin capgirar la situació.

Personalment, crec que la feina que estem fent és bona i que les actuacions que hem dut a terme fins a dia d’avui seran d’utilitat.

Abans ha fet referència a la futura comissaria de districte dels Mossos a La Jonquera. En quina situació es troba la seva construcció?

 Segons les darreres converses amb el Departament d’Interior a finals d’any es licitarà la redacció del projecte, l’any vinent es licitaran les obres i s’espera que l’obra estigui acabada l’any 2020.

Aquesta comissaria està previst que es construeixi a la zona de la Campa, un espai que es transformarà amb el projecte adjudicat a Excavacions Sergi.

Els veïns i veïnes de La Jonquera podran gaudir ben aviat de la nova zona de la Campa. Aquest important projecte suposarà la millora de tota l’entrada sud del poble, donant-li més visibilitat i fent-la més accessible i agradable tant per als vehicles com per als vianants. Les obres transformaran l’accés al carrer Carles Bosch de la Trinxeria, fent-lo més ampli, substituint l’actual vial per un espai enjardinat per al pas dels vianants per tal de crear una entrada agradable a la vila. Els treballs també inclouran millores en l’enllumenat, i la instal·lació de mobiliari urbà i noves senyalitzacions.

Què representa aquesta actuació?

Amb aquest projecte reordenem l’accés sud de la vila, creant una continuïtat amb el nucli urbà i donant molta més visibilitat a l’entrada del poble. Se’n beneficiaran els veïns i veïnes i també els comerciants, ja que les persones que ens visitin tindran un accés més agradable i còmode al carrer Major i la zona comercial.

La Jonquera ha canviat la cara al carrer Major amb les obres que s’hi ha portat a terme. Des de l’octubre ja s’ha reobert al trànsit. Quin és ara l’objectiu amb aquesta via del nucli urbà?

El carrer Major havia estat sempre un dels punts més importants i actius del nostre municipi, però durant els últims anys ha anat perdent centralitat, degut principalment a l’obertura de molts establiments comercials i de restauració a la zona sud del poble. El desplaçament de l’activitat comercial i de serveis cap a aquesta altra zona s’ha traduït en una minva de l’atractiu del carrer Major, que poc a poc ha anat veient com molts comerços tancaven i com ocupaven el seu lloc botigues de poca qualitat i de dubtós valor afegit per al poble. Des de l’Ajuntament sempre hem cregut que la Jonquera necessita articular-se a partir d’un centre de la vila dinàmic i de marcat caràcter comercial, que pugui fer la funció d’eix cívic i ciutadà, punt de trobada i, per què no, motivar la vinguda d’un major flux de visitants al centre del poble.

Per tot això, hem apostat per aquesta reforma integral del carrer Major; és molt positiu que s’instal·lin comerços en altres zones del municipi, però creiem que aquest desenvolupament no ha d’anar en detriment del desenvolupament del carrer Major, sinó en paral·lel. La reforma que hem realitzat vol ser un rentat de cara d’aquesta via, una posada a punt que li permeti tornar a recuperar l’embranzida i l’atractiu que havia tingut. És per això que, a banda de les reformes en marxa, també tenim previst aprovar una nova ordenança de façanes i d’ocupació de la via pública, així com una línia de subvencions per a l’arranjament de les façanes. També millorarem la senyalització dels aparcaments gratuïts situats al voltant del carrer Major.

Han anunciat bonificacions de fins al 95% per aquells que obrin establiments al nucli antic. Com ha estat rebuda aquesta mesura?

Doncs encara és aviat per dir-ho, però espero que suposi un petit al·licient per a molts emprenedors i emprenedores. Ja és prou complicat posar en marxa un nou negoci i molts costos a assumir, sobretot al principi. Des de l’Ajuntament el que volem és ser una ajuda i no posar encara més traves. Veurem si aquesta mesura representa una petita empenta i poc a poc anem veient com s’aixequen noves persianes al nucli del poble.

Quines altres actuacions tenen previstes per als propers mesos a La Jonquera?

En els propers mesos s’executarà l’obra de reforma del Parc d’en Lloveras, l’aparcament gratuït del carrer Albera, una obra molt necessària per solucionar la problemàtica de l’estacionament de vehicles al casc antic i la instal·lació de les noves càmeres de seguretat una vegada estigui desplegada la fibra òptica a tot el municipi.

 

El maig de l’any vinent hi haurà eleccions municipals. Optarà a la reelecció?

De moment et diré que aquesta és la meva voluntat. Partint de la meva posició humil, tinc il·lusió, ganes i motivació per seguir treballant al servei del meu poble. Faig autocrítica, sóc conscient que hi ha hagut coses que no hem acabat, han quedat projectes en el tinter i potser per això vull continuïtat. Penso que el meu compromís ha de seguir endavant. A més, com a equip de govern tenim moltes idees de cara al futur que estem segurs que serien molt beneficioses per al poble. Però, evidentment, estic a disposició d’allò que digui la gent del meu partit, i és a ells a qui correspon prendre aquesta decisió. Només et diré una última cosa: sigui com sigui, continuaré treballant pel meu poble. Continuaré posant el meu granet de sorra per millorar la vida dels jonquerencs i jonquerenques.

Quin serà el missatge del seu partit?

És molt aviat per parlar de missatges, però d’entrada el que puc dir és que m’agradaria que a l’hora de votar tots els veïns i veïnes fossin coneixedors de tota la feina que s’ha fet aquests anys a l’Ajuntament. Sovint tinc la sensació que moltes de les coses que tirem endavant no acaben d’arribar a la gent.


Autor: Redacció


#lajonquera #alcaldessa


#lajonquera #alcaldessa





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Alejandro Fernández

Carles Enric

Alejandro y el momento histórico

El Partido Popular ha elegido a Alejandro Fernández como su candidato para las próximas elecciones...


alt - El presidente del PP de Cataluña, Alejandro Fernández

Carles Enric

PP y Ciudadanos deben ir juntos en las elecciones

El abandono del PSOE a sus votantes para mantener a Pedro Sánchez deja a su candidatura en una posi...