Notícies més llegides




Salut


Girona

Les infermeres de l'Hospital Trueta comencen a fer prescripcions de medicaments i de productes sanitaris mitjançant la recepta electrònica

Salut  -  01/02/2022  -  12:55

S'ha començat per un grup de 18 professionals que són referents en diferents àrees


Hospital Trueta

Hospital Trueta



Un grup de 18 infermeres són les primeres de l'Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta que poden prescriure medicaments i productes sanitaris mitjançant la recepta electrònica, amb signatura pròpia. Aquest és un pas molt important per al desplegament de la prescripció infermera, una reivindicació històrica del col·lectiu que aquest any comença a ser una realitat. La prescripció infermera permet donar visibilitat a les indicacions que realitzen les infermeres i fer més eficient el sistema.

Aquest estiu es va lliurar al primer grup de 18 infermeres del Trueta el certificat de signatura digital, que els permet signar l'ordre de dispensació en el format de recepta electrònica. El procés per obtenir-lo és llarg i complex i s'anirà desplegant de manera progressiva. Aquestes infermeres són, majoritàriament, referents de diferents processos assistencials i infermeres de triatge. Amb la prescripció infermera guanyen molta autonomia, atès que fins ara necessitaven la col·laboració d'algun professional de la medicina perquè els fes la prescripció dels medicaments o productes que elles recomanen als seus pacients.

 

La prescripció infermera: un gran facilitador

Aquest és el cas, per exemple, de la Glòria Vaquer, infermera clínica en estomateràpia de l'Hospital Trueta, que explica que "les persones que porten ostomies utilitzen uns dispositius que es dispensen a la farmàcia, amb recepta. Per tant, poder fer la prescripció directament significa que el pacient s'estalvia haver de connectar amb l'atenció primària, que li donin una cita telemàtica i que li actualitzin la recepta per després poder anar a la farmàcia. Ara fem la prescripció directament i els pacients poden anar a la farmàcia a recollir el producte sense cap més tràmit. És un avantatge per a tots; és una millora per al sistema sanitari, tant des del punt de vista hospitalari com de l'atenció primària, però sobretot per a la persona usuària i la seva família."

Al Trueta cada any hi ha 240 nous pacients ostomitzats. La Gemma Serra, infermera clínica en estomateràpia de l'Hospital Trueta, explica que "tenim pacients que porten, dos, tres i, fins i tot, quatre dispositius d'ostomia adherits al seu cos, i la prescripció infermera ens permet ser molt més precisos a l'hora d'assignar els dispositius adequats per a cada usuari que, al mateix temps, s'estalvia uns tràmits que fins ara han estat més complexos".

 

Un moment històric

Tant la Glòria Vaquer, com la Gemma Serra i la Lluïsa Garcia, responsable de la Unitat de Continuïtat Assistencial, coincideixen a qualificar el moment com a "històric". "Per a mi és una reivindicació de tants i tants anys! És un gran pas per a la infermeria, perquè contempla les cures que fa la infermera d'una manera autònoma" -diu la Lluïsa Garcia, mentre que la Gemma Serra afegeix que "la prescripció infermera- permet que la professional que tracta i coneix el pacient faci una valoració de la necessitat d'un producte o d'un medicament, n'ajusti la dosi o la quantitat i, amb aquesta prescripció, tanqui el cercle".

Les infermeres posen també l'accent en el compromís que adquireix la professió davant del sistema: "Estem utilitzant recursos públics, farmacèutics... Per tant, hem de tenir molt clar que la prescripció sigui l'adequada, tant pel que fa a l'ús com a la quantitat, i que sigui coherent amb les necessitats del pacient", afirmen. La Lluïsa Garcia hi afegeix que "el compromís amb el pacient ja hi era, però ara és més ferm i això és molt bo per a la visibilitat de la infermera".

 

Un any d'exercici professional i estar col·legiades, requisits per poder prescriure

Per poder prescriure, cal que les infermeres tinguin l'acreditació corresponent. El requisit per tenir-la és demostrar més d'un any d'exercici professional i estar col·legiades. Si fa menys d'un any que exerceixen, poden fer una formació específica. Les infermeres que certifiquin que compleixen algun d'aquests requisits poden sol·licitar el document d'acreditació, emès pel Departament de Salut.

La sol·licitud s'ha de fer de manera individual al Canal Empresa o bé al portal Tràmits de la Generalitat. Un cop acabat el procés d'acreditació, els col·legis professionals d'infermeres i infermers els emeten el certificat digital.

El desplegament es va iniciar el gener a l'atenció primària. A la Regió Sanitària Girona, el CAP Can Gibert del Pla és un dels que va més avançat en prescripció infermera. Ara s'ha fet un pas més, començant el desplegament als centres hospitalaris, i el Trueta és el primer hospital de la Regió Sanitària Girona.


Autor: Redacción


#girona


#girona





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Alejandro Fernández

Carles Enric

Alejandro y el momento histórico

El Partido Popular ha elegido a Alejandro Fernández como su candidato para las próximas elecciones...


alt - El presidente del PP de Cataluña, Alejandro Fernández

Carles Enric

PP y Ciudadanos deben ir juntos en las elecciones

El abandono del PSOE a sus votantes para mantener a Pedro Sánchez deja a su candidatura en una posi...