Notícies més llegides




Tarragona


Salou

APCE i CaixaBank celebren una nova edició de la jornada 'L'habitatge vacacional a Catalunya'

Tarragona  -  17/06/2019  -  17:14

L'Alcalde de Salou, Pere Granados, ha subratllat la rapidesa amb què s'està produint el canvi d'hàbits del turisme, més enfocat a viure experiències, i ha destacat el valor dels allotjaments com un dels factors que incideixen en aquesta experiència turística




L'Associació de Promotors de Catalunya (APCE) i CaixaBank han celebrat aquest matí al Centre Cívic de Salou una jornada sobre l'habitatge vacacional a Catalunya. La sessió l'ha inaugurada l'Alcalde de Salou, Pere Granados, recentment reelegit en el càrrec, acompanyat per Eduard Brull, president de la Comissió de conjuntura econòmica, turisme i internacional de l'APCE, i de Víctor Martínez, director del Centre d'Empreses de Negoci Immobiliari de CaixaBank a la Delegació Territorial Catalunya.

L'Alcalde de Salou, Pere Granados, ha subratllat la rapidesa amb què s'està produint el canvi d'hàbits del turisme, més enfocat a viure experiències, i ha destacat el valor dels allotjaments com un dels factors que incideixen en aquesta experiència turística. Granados ha fet referència a l'activitat dels allotjaments turístics, als quals se li ha de donar caràcter d'activitat econòmica, i dotar de la regulació corresponent. "Hi ha d'haver un control d'aquests apartaments. No sóc partidari de prohibir, ni de marcar zones, però cal regular-los per mantenir la qualitat del nostre turisme". Granados ha indicat que actualment a Salou hi ha 38.000 habitatges, dels quals 9.000 són residència habitual. En aquest sentit, l'Alcalde de Salou ha destacat la potencialitat del municipi en matèria urbanística, i ha destacat la necessitat de la col·laboració publico-privada per treballar conjuntament i poder revertir-ho en beneficis per a la societat.

Per la seva banda, Eduard Brull ha destacat l'impacte econòmic positiu que té el turisme a Catalunya, especialment a nivell local, ja que "generen llocs de treball, afecten positivament en l'economia local i, en menor mesura, incideixen en el creixement de la població de les àrees turístiques, com ara Salou". Pel que respecta de l'impacte del turisme en el sector promotor, Brull ha indicat que és positiu, tot i que ha recordat que el sector es troba en plena recuperació després d'un període de crisi, i que els registres de producció encara són modestos; i ha posat com a exemple d'aquest lleuger increment l'àrea turística de la Costa Daurada (central més nord), on es van iniciar l'any passat uns 400 habitatges, i se'n van finalitzar 435.

Des de CaixaBank, Víctor Martínez, ha destacat la importància de Salou i de la Costa Daurada com una de les destinacions de costa cabdals a Catalunya, i ha constatat que hi ha demanda, així com també l'interès de l'entitat en aquesta zona per finançar habitatges de primera i segona residència.

En la jornada es va analitzar les tendències immobiliàries i perspectives a la costa de Catalunya i Mediterrània, ponència que va anar a càrrec de Pablo Pluvinet, Director a Catalunya Nordest i Relacions Institucionals a Catalunya de ST Sociedad de Tasación. Segons Pluvinet, les perspectives a la província de Tarragona, i especialment a la seva zona turística, són positives, i els preus es mantenen encara lluny dels màxims registrats en època prèvia a la crisi. Per la seva banda, Germán Fernández, director de l'oficina a Barcelona de Colliers International, creu que estan assegurats quatre anys de cicle encara, ja que els fonaments de l'economia catalana i espanyola són sòlids, hi ha certa estabilitat política, i els tipus d'interès baixos auguren el manteniment de la inversió. Pel que fa al sector residencial de segona residència, creu que es ralentitzarà per efecte del Brexit, tot i que descarta un impacte negatiu, ja que considera que els operadors del mercat ja estan descomptant els possibles efectes.

Durant la jornada, Oriol Forner, director de negoci promotor de CaixaBank, ha fet un repàs a la situació macroeconòmica mundial, fent especial èmfasi a l'evolució de l'economia espanyola i catalana. Pel que fa al sector, creu que els preus continuaran augmentant aquest 2019, tot i que per al 2020 la previsió és de manteniment de preus. Per Forner, hi ha tres factors que ajuden a l'evolució del sector: la renda bruta disponible, que permet que la demanda domèstica funcioni; les condicions financeres, amb uns tipus d'interès molt baixos que es perllongaran en el temps; i l'empenta de demanda estrangera, fet especialment important a les zones turístiques. En aquest sentit, assenyala que el 12% de les transaccions de l'any passat a Espanya es van fer per part d'estrangers, una xifra menor respecte de l'any anterior, degut a l'increment de les compravendes del mercat nacional. "Consolidar les xifres per tal d'aconseguir un turisme de qualitat és un dels reptes de futur de les àrees turístiques", assegura Forner.

Han tancat la jornada Maria Trinitat Rovira, doctora en Turisme i Oci i professora del departament de Geografia de la Universitat Rovira i Virgili, i Daniel Roig, president de la Comissió Territorial de la província de Tarragona de l'APCE. La Dra. Rovira ha analitzat l'evolució dels espais turístics residencials per adaptar-se a la demanda. Els espais turístics residencials es comparen amb els convencionals tot i que tenen un objectiu diferent. Dels espais turístics residencials dibuixen espais diferents degut als diversos agents que els configuren i del pes que tenen cadascun en aquests espais, i per aquest motiu, considera que no es poden comparar amb els espais de residència permanent.

Per últim, Daniel Roig ha resumit les conclusions de la jornada, destacat que tots els municipis costaners de la província de Tarragona han multiplicat la població, i ha destacat Salou com una de les viles que han sabut reinventar-se i integrar les zones de segona residència dins el marc residencial convencional, degut a la construcció d'equipaments urbans en aquestes zones que abans només eren d'ús turístic. També s'ha referit a l'auge dels allotjaments turístics, i del debat sobre la possible regulació al respecte, i de quina manera s'hauria de regular. En aquest sentit, ha demanat a les administracions una regulació urbanística estable i de consens, així com incrementar la seguretat jurídica, base de l'estabilitat de l'activitat econòmica i de l'atractiu inversor a Catalunya, força malmesa després dels darrers canvis legislatius a Barcelona i a Catalunya.


Autor: Redacció


#salou #caixabank #apce


#salou #caixabank #apce





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Alejandro Fernández

Carles Enric

Alejandro y el momento histórico

El Partido Popular ha elegido a Alejandro Fernández como su candidato para las próximas elecciones...


alt - El presidente del PP de Cataluña, Alejandro Fernández

Carles Enric

PP y Ciudadanos deben ir juntos en las elecciones

El abandono del PSOE a sus votantes para mantener a Pedro Sánchez deja a su candidatura en una posi...