Notícies més llegides



Catalunya Nord


Perpinyà

El ‘Label Cultural’ de l’associació Els Angelets de la Terra compta amb un ampli suport polític

Catalunya Nord  -  10/03/2020  -  20:54

Fins a 23 llistes de candidats a les eleccions municipals a la Catalunya Nord s’han compromès amb aquesta acció que vol promoure la catalanitat


Label Cultural dels Angelets de la Terra

Label Cultural dels Angelets de la Terra



Ramon Faura



Ramon Faura




Conscients que la cultura catalana és un element de cohesió social a la Catalunya Nord, des de l’entitat Els Angelets de la Terra s’ha impulsat una iniciativa amb la qual es vol potenciar la catalanitat en un territori on només el 9% dels estudiants poden fer classes de català. I no precisament per falta d’interès, ja que segons una enquesta realitzada el 2018 pel Consell Departamental, la Universitat de Perpinyà i la Generalitat de Catalunya, el 80% dels pares són partidaris d’un ensenyament del català pels seus fills. La manca de recursos i “el fracàs del catalanisme polític a la Catalunya Nord”, en paraules de Ramon Faura (president dels Angelets de la Terra), són algunes de les raons que expliquen el moment que viu la llengua catalana. 

Davant d’aquesta situació, a principis de febrer, els Angelets de la Terra van decidir crear el ‘Label Cultural’, una eina que estarà molt present a les eleccions municipals nord-catalanes d’aquest diumenge. De fet, en poc més d’un mes, fins a 23 llistes de candidats han decidit incorporar el ‘Label Cultural’. “Tenim el suport de molts candidats que són alcaldes, i el compromís d’altres que ens han dit que si posaran després de les eleccions”, explica Faura a GironaNotícies.com. Al ser preguntat per l’objectiu d’aquesta iniciativa, el coordinador dels Angelets de la Terra afirma que “es vol fomentar les festes populars i tradicions catalanes, desenvolupar els lligams amb els municipis de la Catalunya del Sud, i promoure la presència de la llengua catalana”. En aquest darrer punt, Faura afegeix que la “retolació en català i l’ensenyament” són elements fonamentals a l’hora de fomentar la presència de la llengua i de la identitat catalana.

Moment clau

Els Angelets de la Terra fa més de vint anys que treballen per ajudar a revertir una situació que si bé és cert que ha millorat, encara és crítica. En un comunicat emès aquesta mateixa setmana, l’associació cultural nord-catalana lamenta que “la majoria dels candidats a les municipals no són conscients de la importància de donar a tothom, catalans d’origen o adopció, l’accés a la llengua catalana” i que s’ignori la necessitat de “reforçar la cohesió social, que és el fonament de la nostra societat”.

Una de les premisses a l’hora de crear ‘Label Cultural’ va ser la d’implicar la major part de la població. D’aquí que també s’hagi insistit en ser presents en les propostes polítiques dels candidats. “Per obtenir resultats, haurem de tenir les eines per respondre els objectius definits en la carta del Label Cultural i cada municipi haurà de dur a terme accions estratègiques i proactives”, defensen des dels Angelets de la Terra. 

Malgrat la manca de mitjans en matèria d’ensenyament en català, l’associació cultural dirigida per Ramon Faura insisteix que els municipis poden fer molt més. “Tots els municipis dediquen pressupostos a la cultura, estaria bé fer una valoració seriosa de la part dedicada a la cultura catalana”, diu el comunicat dels Angelets de la Terra. És en aquest punt on parlen de l’obertura de guarderies en llengua catalana i francesa, d’activitats extraescolars, o de l’impuls de classes de català per a adults. 

 


Autor: Redacció


#labelcultural #perpinya


#labelcultural #perpinya





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Alejandro Fernández

Carles Enric

Alejandro y el momento histórico

El Partido Popular ha elegido a Alejandro Fernández como su candidato para las próximas elecciones...


alt - El presidente del PP de Cataluña, Alejandro Fernández

Carles Enric

PP y Ciudadanos deben ir juntos en las elecciones

El abandono del PSOE a sus votantes para mantener a Pedro Sánchez deja a su candidatura en una posi...