Notícies més llegides




La Selva


Brunyola

La Fira de l’Avellana de Brunyola recupera sensacions

La Selva  -  30/09/2021  -  13:34

L’esdeveniment, que tindrà lloc aquest cap de setmana (2 i 3 d’octubre), farà valdre a través d’un programa complet un producte que ha vist reduir significativament la seva producció local


Presentació Fira de l'Avellana

Presentació Fira de l'Avellana



Després d’una edició anterior clarament marcada per les restriccions derivades de la pandèmia de la Covid-19, context que es va traduir en una programació reduïda, la Fira de l’Avellana de Brunyola (2 i 3 d’octubre) recupera enguany un cartell omplert de propostes i activitats per a tots els públics, però igualment cenyit a la situació epidemiològica actual i a les normatives sanitàries i higièniques vinculades. Així s’ha concretat aquest migdia durant la presentació oficial de l’esdeveniment, que ha tingut lloc a la Sala Carles Rahola de la seu de la Generalitat de Catalunya a Girona, un acte on han intervingut el president del Consell Comarcal de la Selva, Salvador Balliu; l’alcaldessa de Brunyola, Anna Mascort; el president de l’Associació de l’Avellana de la Selva, Albert Horta, i la directora dels Serveis Territorials d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a Girona, Elisabet Sánchez. 

Sánchez, precisament, ha recordat que el sector de l’avellana “és un sector de futur” a les comarques gironines, especialment a la Selva, on a part de Brunyola -que compta amb la meitat dels avellaners de la demarcació gironina- es produeix aquest fruit a localitats com Amer, la Cellera de Ter, Sant Julià de Llor i Bonmatí, Anglès, Santa Coloma de Farners i Vilobí d’Onyar. A més, també hi ha dos nuclis productors del Gironès: Bescanó i Vilablareix. Segons Sánchez, el sector ha superat “la davallada productiva” i altres problemes recents en forma de fongs per assolir un producte “d’alta qualitat”. La mateixa responsable gironina dels Serveis Territorials d’Acció Climàtica, ha ressaltat la importància d’adquirir “productes de proximitat”, per “l’efecte important que això genera en l’àmbit social i econòmic”, i també ha destacat la figura de l’Oficina Tècnica de l’Avellana, instrument creat l’any passat i coordinat pel centre tecnològic Eurecat que treballa en diferents línies d’actuació, des de la investigació a la promoció i valorització del producte. 

D’altra banda, Balliu, durant la seva intervenció ha recalcat la voluntat de la fira d’esdevenir “diferent” any rere any. “Venim d’una pandèmia i la voluntat era la de seguir i, sobretot, de fer valdre l’avellana. El president del Consell Comarca de la Selva també ha volgut accentuar les “propietats saludables” del producte, i ha celebrat la llarga trajectòria que de moment ha tingut l’esdeveniment, que ja ha festejat 27 edicions. 

Pel que fa a Mascort, ha apuntat que durant la celebració de l’esdeveniment el poble de Brunyola “és ben viu”, i en aquest sentit ha afegit que abans de la pandèmia l’afluència de visitants podia enfilar-se fins a les 7.000 persones, una xifra que es podria repetir enguany, però sempre adaptant els espais i les activitats a la pandèmia de la covid-19 i a les restriccions que hi ha implícites. “El programa d’aquest any és complet i dona resposta a totes les edats. Hem recuperat el programa, és moment de reivindicar les fires”, ha afegit. 

Durant la seva intervenció, Horta ha valorat que la producció d’avellana aquest 2021 “és més minsa, però la qualitat és molt bona”. “El nostre és un producte realment de proximitat, i això la gent ho valora”, ha agregat el president de l’Associació de l’Avellana de la Selva, que també ha precisat que actualment la superfície conreada a la demarcació de Girona és d’unes 480 hectàrees. “En aquests moments hi ha productors joves que estan treballant en el sector”, ha conclòs.

El sector, en dades

La davallada productiva de l’avellana gironina, i especialment a Brunyola, ha estat significativa els últims anys, a causa especialment de les condicions climàtiques. Un exemple il·lustratiu: a Brunyola, clarament el motor gironí d’aquest sector, es va passar de les 1160 tones anuals del 2019 a les 470 tones de l’any passat, una xifra similar a la que hi haurà en la collita d’aquest 2021. No obstant això, des del sector valoren que durant els darrers anys el consum d’avellana a Catalunya ha augmentat -s’ha passat d’un consum per càpita del 0,12 al 0,2-, així com el preu, que ara se situa entre els 2,20 i els 2,50 euros al quilo, un cost que es preveu que pugui anar creixent si la situació es va estabilitzant.


Autor: Redacció


#brunyola #firaavellana


#brunyola #firaavellana





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Alejandro Fernández

Carles Enric

Alejandro y el momento histórico

El Partido Popular ha elegido a Alejandro Fernández como su candidato para las próximas elecciones...


alt - El presidente del PP de Cataluña, Alejandro Fernández

Carles Enric

PP y Ciudadanos deben ir juntos en las elecciones

El abandono del PSOE a sus votantes para mantener a Pedro Sánchez deja a su candidatura en una posi...