Notícies més llegides



Catalunya


Madrid

Rajoy vol cessar el Govern de la Generalitat en ple i convocar eleccions

Catalunya  -  21/10/2017  -  14:53

El president espanyol anuncia que l'aplicació de l'article 155 també restringirà les competències del Parlament


Mariano Rajoy

Mariano Rajoy



El president del Govern, Mariano Rajoy, ha anunciat avui la seva intenció de cessar el Govern de la Generalitat en ple, incloent-hi el president Carles Puigdemont i tots els consellers, i convocar eleccions en el termini màxim de sis mesos. En la compareixença per explicar les mesures que Moncloa traslladarà al Senat per aplicar l'article 155 de la Constitució, el líder del PP ha assenyalat que assumeix la facultat de dissoldre el Parlament català i que seran els ministeris els que dirigiran les conselleries de cada àrea.

Segons ha detallat Rajoy, el Parlament català mantindrà la funció representativa però les seves competències quedaran restringides: no podrà proposar un candidat a presidir la Generalitat ni investir-lo, ni aprovar iniciatives contràries a la Constitució ni exercir el control de l'executiu.

Rajoy ha justificat l'aplicació del 155 assenyalant que "no se suspèn l'autonomia ni l'autogovern", sinó que es vol tornar a la legalitat, recuperar la normalitat i la convivència, estabilitzar l'economia "que està en perill" i convocar eleccions. Segons el president del Govern, les eleccions "és el que vol la majoria" i permetran "obrir una nova etapa en la qual es respecti la llei".

El líder de l'executiu espanyol ha assenyalat que fins ara s'ha viscut "un procés unilateral, contrari a la llei i que ha buscat l'enfrontament". Segons Rajoy, "alguns volien arribar a aquesta situació" i ha dit que l'aplicació del 155 és perquè "cap govern de cap país democràtic pot acceptar que s'ignori, es violi i es canviï la llei". També ha assenyalat que "això s'arreglarà sense més danys per a ningú".

Querella per "rebel·lió" si es declara la independència

En paral·lel, la Fiscalia General de l'Estat ha confirmat que prepara una querella per "rebel·lió" per si el Parlament declarés la independència de Catalunya. Segons la Fiscalia, la querella ja està pràcticament enllestida per si el president català, Carles Puigdemont, respongués al 155 amb una declaració d'independència. El delicte de rebel·lió preveu penes de presó de fins a 30 anys.


Autor: Redacció


#rajoy


#rajoy #155 #catalunya





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Alejandro Fernández

Carles Enric

Alejandro y el momento histórico

El Partido Popular ha elegido a Alejandro Fernández como su candidato para las próximas elecciones...


alt - El presidente del PP de Cataluña, Alejandro Fernández

Carles Enric

PP y Ciudadanos deben ir juntos en las elecciones

El abandono del PSOE a sus votantes para mantener a Pedro Sánchez deja a su candidatura en una posi...