Notícies més llegides




Lleida


Lleida

10 escoles de la província de Lleida participen en el programa Premsa a les escoles

Lleida  -  08/03/2019  -  21:28

L’objectiu del programa d’enguany és reflexionar sobre les noves formes de comunicació i consum informatiu, com les xarxes socials, i ajudar a discernir entre la informació veraç i contrastada en temps de “fake news” i postveritat




Aquest mes de març comença la desena edició del programa “La Premsa a les Escoles” que arribarà a més de 3.600 alumnes d’ensenyament secundari d’un total 75 centres de tota Catalunya amb un repartiment proporcional arreu del territori. Així, a la província de Barcelona hi participen 35 centres, a Lleida, Tarragona i Girona 10; i a les Terres de l'Ebre i la Catalunya Central, 5 respectivament.

 

Durant més de quatre setmanes, diferents col·legiats/des de cada demarcació es desplaçaran a cadascun dels centres escolars que han sol·licitat participar en el programa. Aquests periodistes que participen en el projecte tenen una àmplia trajectòria professional en els principals mitjans de comunicació del país, que els hi permet explicar en primera persona la seva experiència i el seu coneixement sobre l’ofici, transmetre la funció social i la importància que tenen els mitjans de comunicació avui dia. Es fan servir exemples i casos pràctics amb diferents materials en tot tipus de suport, audiovisual, premsa i digital.

 

Centres educatiu de la província de Lleida

Municipi del centre

Periodista

Institut Guissona

Guissona

Pau Echauz

Institut Manuel de Pedrolo

Tàrrega

Mar Vilaró

Institut Terres de Ponent

Lleida

Mar Vilaró

Col·legi Sant Jaume-Les Heures

Lleida

Mar Vilaró

Escola Lestonac

Lleida

Pau Echauz

Mare de Déu de Montserrat

Les Borges Blanques

Eva Clausó

Insitut Almatà

Balaguer

Pau Echauz

Insitut La Salle

Mollerussa

Eva Clausó

Institut Torrevicens

Lleida

Mar Vilaró

Institut Hug Roger II

Sort

Eva Clausó

Institut Guissona

Guissona

Pau Echauz

Institut Manuel de Pedrolo

Tàrrega

Mar Vilaró

 

       10 anys apropant-nos a les escoles

Tot just ara fa una dècada que, davant l'evidència que la lectura de diaris cada cop era un hàbit més exòtic entre els joves, el Col·legi de Periodistes i “la Caixa” van posar en marxa el programa com a iniciativa que pretenia inocular als nois i noies l'amor pel paper. Moltes coses han canviat en només 10 anys, menys l’interès del Col·legi de Periodistes de Catalunya en continuar prenent el pols dels alumnes i conèixer “la dieta mediàtica” dels joves, saber quins canals o mitjans utilitzen per informar-se, i oferir-los les eines necessàries per a construir una societat crítica i ben informada.

En el decurs d’aquests anys, i especialment els últims, s’ha observat el protagonisme de les xarxes socials com a principal canal de comunicació a través del qual s’informen els alumnes. Una situació que els exposa a la “infoxicació” o saturació informativa, però sobretot a les “fake news” i la postveritat, amb tot el què socialment comporta. D’aquí que se’ls hi expliqui les diferències que hi ha entre canals d’informació i mitjans de comunicació i les garanties i beneficis que aporta el periodisme que abraça el codi deontològic, rigorós, contrastat i plural.

Durant les xerrades, també en alguns casos s’inclou una part d’exercici pràctic i de tallers, com l’anàlisi de la premsa del dia, l’elaboració d’una peça informativa o una roda de premsa amb la participació dels alumnes.

Jaume Giró, director general de la Fundació Bancària “la Caixa”, afirma que “el bon periodisme, rigorós, contrastat i plural és la millor garantia de llibertat. I la seva essència no ha canviat. És sempre la mateixa, independentment del canal informatiu i de l’evolució dels temps. Creiem que en un context en el que la sobreinformació sovint genera desinformació, mantenir aquesta essència i compartir-la amb els nostres joves de la mà de professionals, és una eina poderosa per a la construcció d’un futur millor”.

Per la seva banda, Neus Bonet, degana del Col·legi de Periodistes de Catalunya, destaca d’aquests programa que compleix la seva desena edició que “és una de les col·laboracions més fructíferes i enriquidores i de les quals em sento orgullosa. Participar amb “la Caixa” en aquest projecte ha contribuït a formar alumnes més crítics i millor informats, promoure els valors que perseguim els periodistes i ha beneficiat als col·legiats i col·legiades”

Valoració de la iniciativa

EduCaixa, el programa educatiu de "la Caixa", i el Col·legi de Periodistes de Catalunya, comparteixen un objectiu comú: fomentar la reflexió sobre l’actualitat informativa, promoure el respecte al pluralisme i crear consciència del paper que exerceixen els mitjans de comunicació en una societat democràtica, lliure i plural. La iniciativa, a més, constitueix, avui més que mai, un recurs imprescindible de cara a entendre una realitat complexa i en constant canvi.

Els centres participants de totes les edicions valoren molt positivament la iniciativa, i els seus responsables creuen que l’activitat permet als seus alumnes tenir una millor comprensió de dels mitjans i de la seva importància social.


Autor: Redacció


#lleida #prensa


#lleida #prensa





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Alejandro Fernández

Carles Enric

Alejandro y el momento histórico

El Partido Popular ha elegido a Alejandro Fernández como su candidato para las próximas elecciones...


alt - El presidente del PP de Cataluña, Alejandro Fernández

Carles Enric

PP y Ciudadanos deben ir juntos en las elecciones

El abandono del PSOE a sus votantes para mantener a Pedro Sánchez deja a su candidatura en una posi...