Notícies més llegides




Entrevistes


Girona

Jaume Alonso-Cuevillas: 'Els catalans que defensem el mandat de l'1-O hem d'aconseguir una gran força, ens intentaran esborrar completament'

Entrevistes  -  23/04/2019  -  20:15

El candidat al Congrés de Junts per Catalunya a Girona defensa la "transversalitat" de la formació i recalca que l'objectiu prioritari a Madrid serà el de defensar el dret a l'autodeterminació


Jaume Alonso-Cuevillas / Adrià Salido - Gironanoticies.com

Jaume Alonso-Cuevillas / Adrià Salido - Gironanoticies.com



L'advocat Jaume Alonso-Cuevillas afronta aquests dies la seva primera campanya electoral des de primera línia política. De totes maneres, l'experiència com a advocat del president Carles Puigdemont ha agilitzat aquest pas, un repte que el jurista afronta amb una idea fixa: defensar el compromís adquirit l'1-O. Per a Cuevillas, un dels autors més sol·licitats d'aquest Sant Jordi amb el seu llibre '1 judici (polític) i 100 preguntes', els reclams a l'hemicicle de Madrid a l'hora de defensar els interessos dels gironins han de canviar el to: "Ja portem molts anys de compromisos incomplerts i això ja s'ha acabat. La política del peix al cove, la política d'aconseguir una partida d'un pressupost que després tant uns com altres incompleixen sistemàticament ja no té cap sentit".

Aquesta és la seva primera campanya electoral des de primera línia. Com l'està vivint?

Jaume Alonso-Cuevillas. És la meva primera campanya electoral, tot i que algunes coses, com ara parlar en públic o parlar del procés, no em ve de nou, fa molts mesos que ho faig. Abans com a advocat que defensa el procés, i ara des de la perspectiva com a candidat, segueixo notant el compromís de les persones, les seves emocions, i tot això ho estem vivint molt intensament. La gent té un sentiment d'injustícia i un gran anhel de llibertat i d'aconseguir ser una República, es percep que la gent està absolutament mobilitzada i compromesa.

Són les eleccions generals més transcendentals de la història per a Catalunya?

J. A. C. Sí, crec que sí. L'1 d'octubre va ser el desafiament més gran que s'ha fet mai a l'estat, probablement va ser l'acte de desobediència civil més gran que hi ha hagut mai a la història d'Europa. A partir d'aquí, després de la reacció de l'estat durant aquella jornada va arribar el negacionisme, el 155, els empresonaments i aquest judici que estem veient avui dia... Ara s'està jugant el ser o no ser i els catalans que defensem el mandat de l'1 d'octubre hem d'aconseguir una gran força, perquè ens intentaran esborrar completament.

Si posem xifres, quants escons us marqueu a la demarcació gironina?

J. A. C. No tinc prou experiència electoral per poder-ho saber, però del que estic segur és que anirà molt millor del que apunten les enquestes. No em quadra el que diuen, ens donen molt poca força tant a Girona com a la resta de Catalunya, i jo que he pogut fer molts actes per tota la demarcació i també a la resta de Catalunya he pogut comprovar un suport de la gent que no quadra amb aquests números. Estic segur que els resultats seran molt millors del que diuen les enquestes.

Molts votants independentistes demanaven unitat per encarar aquestes eleccions generals. Quin missatge els pot donar?

J. A. C. Està clar que qui ha fet esforços per aconseguir aquesta unitat ha estat el president Carles Puigdemont i Junts per Catalunya. Hem defensat anar junts tant al Congrés, com al Senat, així com a Europa o a les eleccions municipals, perquè hauríem enviat un missatge d'una fortalesa immensa.

Junts per Catalunya té dues característiques fonamentals. Primer de tot, es tracta d'una candidatura que no té un partit polític al darrere, això fa que sigui molt transversal. Sí que és cert que hi ha una base de gent com Jordi Turull o Josep Rull, que vénen del món del PdeCAT, però també hi ha gent com la Marina Geli o en Ferran Mascarell, que arriben del socialisme; en Toní Comín, d'Esquerra; en Jordi Sánchez i en Toni Morral, que vénen del món d'Iniciativa, o persones com la Laura Borràs o jo mateix, que no hem militat mai enlloc i que com diu el mateix nom, Junts per Catalunya, estem aquí per treballar amb la unitat a favor del país. Crec que aquesta és la nostra fortalesa. Jo soc advocat i estic aquí per complir amb un compromís amb el país en un moment excepcional, és a dir, per defensar Catalunya i els drets i llibertats de la seva gent.

Això d'una banda. De l'altra, recentment hem vist el lamentable espectacle a Coripe. Veiem que a Espanya l'enemic a batre és Puigdemont, i nosaltres som la gent de Puigdemont.

El seu deure principal a l'hemicicle del Congrés serà el de defensar el mandat de l'1 d'octubre, doncs?

J. A. C. Sí, exacte, el principal objectiu és defensar el compromís de l'1 d'octubre. A partir d'aquell dia es va establir un punt de no retorn, i ara la desconnexió amb la majoria d'estrats del que suposa l'estat espanyol ja és ferma, definitiva i irreversible. I nosaltres defensarem això sabent que no serà fàcil i que haurem de fer molta labor pedagògica perquè els costarà entendre'ns, però ho defensarem amb insistència i fermesa.

Com ha de ser el diàleg a Madrid per assolir aquesta fita?

J. A. C. El diàleg a Madrid passa perquè reconeguin l'autodeterminació. I Madrid, això, ho ha d'entendre. També comprenc que els hi costi, que no sigui una cosa immediata, i que necessitin respirar a fons, però quan hi ha una majoria de catalans que de forma clara hem apostat per l'autodeterminació és un fet irreversible, i per tant qualsevol mena de negociació ha de passar per reconèixer el nostre dret a l'autodeterminació.

La lluita per defensar el procés independentista farà minvar la força a l'hora de vetllar per altres reivindicacions gironines com la N-II?

J. A. C. No, això no. Però hem de tenir en compte que malauradament ja fa molts anys que intentem negociar projectes amb governs socialistes i populars sense cap mena d'èxit. Quant temps fa que es parla del desdoblament de la N-II, dels passos a nivell de Figueres o Celrà o de la N-260, per exemple? Ja portem molts anys de compromisos incomplerts i això ja s'ha acabat. La politica del peix al cove, la política d'aconseguir una partida d'un pressupost que després tant uns com altres incompleixen sistemàticament ja no té cap sentit.

Catalunya és el tema estrella d'aquestes eleccions generals. Què li diu, això?

J. A. C. Espanya es troba en una crisi que és, primer de tot, territorial. Ha de solucionar el conflicte amb Catalunya, perquè fins que això no passi no aconseguirà governar de forma pacífica. Però a part d'això té molts altres problemes: una crisi institucional, començant per la monarquia i continuant pel poder judicial i l'exèrcit. La majoria de les institucions es troben en una crisi notable, en una crisi econòmica basada en un model productiu que és el de "l'economia de la Llotja del Bernabéu", és a dir, on la majoria de les grans empreses són privatitzades o depenen de la regulació del BOE. No és una economia productiva, en definitiva.

Es parla d'un hipotètic govern tripartit de dretes format per PP, C's i Vox. Aquest context podria arribar a ser bo per a la causa independentista?

J. A. C. Ni bo ni dolent. De fet, es parla molt d'aquest tripartit de dretes, però a mi em fa molta més por un bipartit entre socialistes i Ciutadans, que aquest és l'objectiu que persegueix Ciutadans i el seu propi Secretari d'Organització així ho ha expressat. Aquest bipartit seria molt més perillós, perquè estaria vestit de cara a Europa amb el missatge que uns figuren ser lliberals i els altres, progressistes. Però al cap i a la fi no tenen cap programa polític per a Catalunya, sinó que tenen un programa penal i repressiu que es basa a aplicar el 155 i en intentar uniformar tot Espanya i eliminar qualsevol dissidència o discrepància amb la fórmula federalista i uniformista.

En més d'una ocasió ha remarcat que Catalunya serà una República d'aquí a pocs anys. Quin pot ser el detonant que acceleri aquest seu presagi?

J. A. C. Quan dic això òbviament no em refereixo a una promesa electoral, sinó que és un convenciment que tenia molt abans de saber que seria ni tan sols candidat. Catalunya serà una República i això és imparable per dos factors. Un dels quals és la gent, som i serem cada cop més, ja ho hem demostrat en les eleccions i ho continuarem fent. Hem demostrat que som una majoria qualificada, que hi ha molts més partidaris de la independència que persones que prefereixen continuar com fins ara. Aquest és un dels nostres grans elements de força.

L'altre factor és l'opinió pública internacional, que està canviant com un mitjó. Jo mateix l'he viscuda des del primer moment quan defensàvem les primeres euroordres i puc assegurar que ha canviat d'una manera substancial. No ho veiem encara en l'àmbit de governs del club de la Unió Europea que se segueixen defensant entre ells, però en relació a l'opinió pública, als grups parlamentaris o als mitjans de comunicació sí que ha canviat moltíssim. I ho ha fet gràcies a la feina que vam començar a fer amb les euroordres i també a la tasca que estan fent el president Puigdemont i el conseller Comín amb el Consell per la República, que agafarà una volada impressionant a partir del moment en el qual Puigdemont sigui escollit eurodiputat.

Crec, però, que el detonant serà l'economia. Espanya té un deute imparable i quan els tipus d'interès pugin directament no podrà pagar ni els interessos. Probablement això provocarà una intervenció de la troica i crec que, al final, hi haurà un referèndum imposat per la mateixa troica, que obligarà a Espanya a fer una reforma institucional i també a solucionar el seu conflicte territorial. Penso que aquest serà el detonant a no gaires anys vista.

Com està seguint el judici als presos polítics?

J. A. C. L'estic seguint segons el previst i les poques sorpreses que tinc són cap a pitjor. Precisament avui, dia de Sant Jordi, estic signant exemplars del meu llibre -1 judici (polític) i 100 preguntes- on explico tot això i on dono respostes per a la gent que no té els coneixements jurídics per entendre el que està passant. El llibre que he escrit analitza d'una manera pedagògica aquest judici i demostra que jurídicament tampoc té cap explicació. No és un procés penal, es tracta d'un procés polític vestit de procés penal en el qual no s'està respectant cap norma penal, processal ni constitucional. Això va d'una altra cosa...


Autor: Redacció


#girona #cuevillas #juntsxcat #28a


#girona #cuevillas #juntsxcat #28a





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Alejandro Fernández

Carles Enric

Alejandro y el momento histórico

El Partido Popular ha elegido a Alejandro Fernández como su candidato para las próximas elecciones...


alt - El presidente del PP de Cataluña, Alejandro Fernández

Carles Enric

PP y Ciudadanos deben ir juntos en las elecciones

El abandono del PSOE a sus votantes para mantener a Pedro Sánchez deja a su candidatura en una posi...